Verbind je met ons

Voorpagina

Hindoes beveel paus pleidooi voor bescherming van het milieu in 1st encycliek

DELEN:

gepubliceerd

on

o-HINDU-GEBED-IDAHO-SENAAT-RAJAN-ZED-facebookHindoes hebben Zijne Heiligheid Paus Franciscus geprezen voor zijn oproep om het milieu te respecteren en te beschermen in zijn 192 pagina's tellende eerste encycliek Laudato Si (Geloofd zij): Over de zorg voor ons gemeenschappelijk huis, uitgebracht op 18 juni in Vaticaanstad.    

Hindoe staatsman Rajan Zed (afgebeeld), zei in een verklaring in Nevada (VS) op 18 juni dat het onze morele en spirituele plicht was om het milieu en de door God gegeven natuurlijke wereld te beschermen.

Zed, die voorzitter is van de Universal Society of Hinduism, wees erop dat hoewel ze het misschien niet eens zijn over de hele encycliek, ze het waarderen dat paus Franciscus de nadruk legt op de kwesties: zorg voor de natuurlijke wereld koppelen aan gerechtigheid voor de armsten; wetenschap als het beste instrument om te luisteren naar de roep van de aarde; diepgaande veranderingen in politieke, economische, culturele en sociale systemen, evenals in onze individuele levensstijlen; toegang tot veilig drinkbaar water; wereldwijde ongelijkheid; ethiek in technologie; sociale integratie; het niet begrijpen van de relatie met de natuur; investeren in mensen; integrale ecologie; onethisch consumentisme; de wereld beschermen en er niet op jagen; opwarming van de aarde voornamelijk veroorzaakt door menselijke activiteit; behoefte aan eerlijke en open dialoog, transparante besluitvorming, duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen, het overwinnen van individualisme, veranderd ethisch wereldbeeld, adoptie van duurzame vormen van energieopwekking; enz.

Rajan Zed hoopte dat deze encycliek zou helpen om het openbare beleid vorm te geven en het gedrag van de mensen te veranderen. Andere religieuze leiders zouden ook naar voren moeten komen om de zaak van het milieu te steunen, voegde hij eraan toe.

Zed citeerde oude geschriften en merkte op: We mogen dan in verschillende religies geloven, toch delen we hetzelfde huis: onze aarde. We moeten leren gelukkig vooruitgang te boeken of samen ellendig om te komen. Want de mens kan individueel leven, maar kan alleen collectief overleven.

Rajan Zed benadrukte dat om de aantasting van het milieu effectief tegen te gaan en de planeet te redden, de religies van de wereld samen moesten komen om een ​​gezamenlijke mondiale strategie te vormen. Zed drong er bij paus op aan (hij is de religieuze leider met de grootste aanhang) om een ​​milieutop op wereldniveau te organiseren waarbij alle wereldreligies betrokken zijn.

Zed indicated that “Servant of the Servants of God” with about 1.2 billion adherents should also show exemplary leadership in interfaith dialogue, defending human rights, helping the helpless, highlighting European Roma (Gypsies) apartheid and bringing equality to women in all spheres.

advertentie

Deel dit artikel:

Trending