Verbind je met ons

Uncategorized

De uitvoer van rundvlees uit de EU naar #Korea wordt na bijna 20 jaar hervat

DELEN:

gepubliceerd

on

Na bijna twintig jaar heeft de Republiek Korea haar importbeperkingen op rundvlees en rundvleesproducten uit een aantal lidstaten van de Europese Unie opgeheven. Producenten uit Denemarken en Nederland zijn de eersten die de export kunnen hervatten.

Trade Commissioner Cecilia Malmström, said: “Trade isn’t just about doing trade deals. After many years of hard work this announcement means that Dutch and Danish farmers gain a new market to sell their beef. Once again the EU is delivering for our agricultural sector.”

Commissioner Vytenis Andriukaitis, in charge of health and food safety, welcomed this announcement, stressing that “this is another sign that trade partners acknowledge that the battle against BSE has been won and that the quality of EU’s beef and beef products is recognized around the world. Additional access to this important market is excellent news for EU producers!”

Agriculture Commissioner Phil Hogan said: “This is a very welcome development and an important statement of confidence by the South Korean authorities in the safety and quality of European beef. Following confirmation of access for Danish and Dutch operators, I hope that it won’t be long before operators in other EU Member States are approved for export to this important and valuable market. Securing access for other EU Member States will continue to be a priority for the European Commission in bilateral trade relations with Korea.”

The opening of the Korean market has been possible thanks to consistent efforts undertaken jointly by the European Commission and EU Member States. The removal of the trade restrictions imposed in 2001 in reaction to the bovine spongiform encephalopathy (BSE) outbreak is a sign of well-deserved trust in the EU’s comprehensive, multi-layered and very efficient food safety and animal health control system. The Commission will continue to work closely with the Korean authorities to secure market access for the remaining member states that are still awaiting export approval for beef and beef products. During a meeting held on 4 September 2019 on sanitary and phytosanitary issues, Korean authorities provided assurances that the pending applications from EU Member States (others than Denmark and the Netherlands) would be processed in due time.

De EU en Korea zijn sinds 2011 met elkaar verbonden door een handelsovereenkomst en de Europese Commissie kijkt ernaar uit ervoor te zorgen dat beide partijen het volledige potentieel van deze overeenkomst kunnen realiseren.

De handelsovereenkomst tussen de EU en Korea heeft geholpen de uitwisselingen te intensiveren, talloze handelsbelemmeringen aan beide kanten op te lossen en de bilaterale handel in landbouwproducten met 10% per jaar te vergroten. Nu de sanitaire beperkingen op Deens en Nederlands rundvlees zijn opgeheven, zullen producenten uit die landen eindelijk kunnen genieten van de tariefverlagingen die op grond van de overeenkomst beschikbaar zijn.

advertentie

Meer informatie

Handelsbetrekkingen EU-Korea

Voedselveiligheidssysteem van de EU

Landbouwexport van de EU

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending