Verbind je met ons

Conflicten

Europees Parlement keurt € 1.8 miljard EU-lening aan Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

20150325PHT37776_originalDe plannen van de EU om Oekraïne 1.8 miljard euro te lenen om het betalingsbalanstekort op de korte termijn te helpen dichten, zijn door de leden van het Europees Parlement goedgekeurd. De EU zal het geld extern lenen en tegen dezelfde rente doorlenen aan Oekraïne. De uitbetaling zal gekoppeld zijn aan het feit dat Oekraïne structurele hervormingen zal beloven om de problemen aan te pakken die hebben bijgedragen aan de huidige crisis.

“Het resultaat van de stemming van vandaag is een krachtige politieke boodschap, niet alleen aan Oekraïne om te laten zien dat de EU er resoluut achter staat, maar ook aan de landen die ons verdeeld willen zien in het helpen van Oekraïne”, aldus rapporteur Gabrielius Landsbergis (EVP, LT). ). De leden van het Europees Parlement keurden het voorstel van de Commissie goed, zonder het te wijzigen, met 492 stemmen voor, 107 tegen en 13 onthoudingen. 
De cashflowproblemen van OekraïneDe acute economische crisis in Oekraïne is geworteld in al lang bestaande structurele problemen, zoals corruptie, en wordt verergerd door het gewapende conflict in het oosten van het land, door Rusland opgelegde handelsbeperkingen en de escalatie van een aardgasgeschil met dat land. Oekraïne heeft zijn toegang tot de internationale schuldenmarkten verloren en kan dus zelf geen geld meer lenen.

Waar komt het geld vandaan?

De Europese Commissie zal fondsen werven op de internationale obligatiemarkt en deze doorlenen aan Oekraïne, zonder extra rente bovenop wat de EU aan haar externe kredietverstrekkers moet betalen. Oekraïne zou het geld binnen vijftien jaar na het lenen ervan moeten terugbetalen.

Hervormingen in ruil voor de lening

De voorwaarden voor de lening moeten nog door de EU en Oekraïne worden overeengekomen in een memorandum van overeenstemming, waarin Oekraïne zich verplicht tot een hervormingsprogramma dat is ontworpen om de geaccumuleerde fundamentele zwakheden te verhelpen die hebben bijgedragen tot het ontstaan ​​van het huidige tekort..

Het ontwerpakkoord omvat hervormingen van het beheer van de overheidsfinanciën, anti-corruptiemaatregelen en veranderingen in de belastingadministratie; hervormingen in de energie- en financiële sector; en maatregelen om het ondernemingsklimaat te verbeteren.

advertentie

Zodra de EU en Oekraïne de overeenkomst ondertekenen, gaat het geld rechtstreeks naar de Oekraïense begroting. Twee derde van het overeengekomen bedrag zou eind 2015 kunnen worden uitbetaald en de laatste tranche in het eerste kwartaal van 2016.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending