Verbind je met ons

EU

Right2Water dringt privatisering verbod in de eerste EU-burgerinitiatief debat

DELEN:

gepubliceerd

on

20140217PHT36263_originalDe organisatoren van de Right2Water-campagne drongen er bij de Europese Commissie op aan om de toegang tot water en sanitaire voorzieningen als mensenrecht te garanderen, en de juridische toezegging te doen dat de waterdiensten in de EU niet zullen worden geliberaliseerd, in het eerste debat in het Europees Parlement over een Europees Burgerinitiatief in Parlement op 17 februari. De leden van het Europees Parlement deelden de mening dat toegang tot water een fundamenteel mensenrecht is, maar sommigen wezen erop dat de regels voor de levering van drinkbaar water de bevoegdheid van de lidstaten blijven.

De hoorzitting, georganiseerd door de Milieucommissie, in samenwerking met de commissies Ontwikkeling, Interne Markt en Verzoekschriften, bracht vertegenwoordigers van de Right2Water Citizens-commissie, leden van het Europees Parlement en de Europese Commissie samen, die tegen 20 maart een reactie op het initiatief zullen opstellen.
“Het Parlement erkende in zijn resolutie van 3 juli 2012 over de implementatie van de EU-waterwetgeving dat water een gedeelde hulpbron van de mensheid en een publiek goed is en dat toegang tot water een fundamenteel en universeel recht zou moeten zijn, maar we moeten meer doen om de deelname van alle actoren in onze samenleving stimuleren om ervoor te zorgen dat de bescherming van de watervoorraden en van drinkwater in het bijzonder wordt weerspiegeld in al ons beleid”, aldus Matthias Groote, voorzitter van de Milieucommissie (S&D, DE).

“We launched this initiative to get it on to the European Commission’s agenda. We wish to reiterate here that water provision and sanitation are essential public services for all,” said Right2Water Citizens’ Committee Chairwoman Anne-Marie Perret. “It is important that citizens should be able to pay reasonable rates reflecting their needs, not those of distribution company shareholders. Today, they no longer hesitate to cut off the water of families in difficulty,” she added.
‘A milestone in the history of European democracy’

Gerald Häfner (Groenen/EFA, DE) van de Commissie verzoekschriften noemde de allereerste hoorzitting over een burgerinitiatief “een mijlpaal in de geschiedenis van de Europese democratie” en zei: “Vandaag schakelen we over op de luistermodus. De vraag is nu hoe we betere wetgeving kunnen maken over een cruciale kwestie. Water is een mensenrecht en moet in publieke handen blijven.”
“We are living in year one of the citizens’ democracy in Europe,” said Corinne Lepage (ALDE, FR). “To listen is good, but to heed is better. The Commission absolutely must heed the ECI. We note its wish to pursue the route of liberalisation, which is not what citizens want,” she added.

‘Not something you can shrug off’
“We ask for a clear legislative commitment that water services will not be liberalized in the European Union,” said Citizens’ Committee Vice President Jan Willem Goudriaan. “We shall have a reason to celebrate when the European Commission acts to show that the ECI is not something that you can just shrug off,” he added.

Waterdiensten, openbaar of niet: een zaak voor de lidstaten...
“Water should be accessible and affordable for all,” said MEP Richard Seeber (EPP, AT). “However this is organized, should be left to member states,” he added.

…maar ook handelsbesprekingen en aanpassingsmaatregelen van de trojka
Evelyne Gebhardt (S&D, DE) was het ermee eens dat water niet aan marktregels mag worden onderworpen en uitte haar bezorgdheid dat handelsbesprekingen tussen de EU en derde landen zouden kunnen leiden tot liberalisering via de achterdeur.

advertentie

Nikolaos Chountis (GUE/NGL, EL) stressed citizens’ opposition to “attempted privatization” of water distribution in Athens and Thessalonika, among the measures allegedly imposed by the ECB/European Commission/IMF Troika.
‘Water issues can create or exacerbate conflicts’

“There is a very long way to go before the universal human right to safe water and sanitation will be universally enjoyed,” said Michèle Striffler (EPP, FR) of the Development Committee. “Ensuring sustainable access to safe drinking water, as well as basic sanitation for all is, among other things, good conflict prevention policy.”
“Burgers hebben een heel duidelijk bewijs geleverd dat dit instrument van participatieve democratie werkt, dat ze graag directe zeggenschap willen hebben en met de EU-instellingen willen communiceren over hoe de agenda vorm moet krijgen”, aldus vicevoorzitter van de Europese Commissie, Maroš Šefčovič.

Voorzitter: Matthias Groote (S&D, DE)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending