Verbind je met ons

Economie

Filmsterren werken samen om in Europa aan te dringen op 'Robin Hood Tax'

DELEN:

gepubliceerd

on

84731scrEnkele van Europa's grootste filmsterren kwamen samen om een nieuwe korte film Toekomstig nieuws vandaag (18 februari) geregisseerd door David Yates van Harry Potter, which brings to light the enormous potential of a ‘Robin Hood Tax’.
De film verschijnt vijf jaar na het begin van Europa's diepste recessie in de recente geschiedenis, die niet alleen in de EU maar over de hele wereld veel leed heeft veroorzaakt. Nu 11 Europese landen dit jaar een belasting op financiële transacties (FTT) willen invoeren, die tot 37 miljard euro per jaar kan opleveren, benadrukt de video dat de inkomsten niet alleen kunnen worden gebruikt om de druk op de bedreigde openbare diensten in Europa te verlichten, maar ook om armoede en klimaatverandering in arme landen aan te pakken. Terwijl vertegenwoordigers van Duitsland, Frankrijk en Spanje de successen van de belasting onder de aandacht brengen, baalt Groot-Brittannië ervan de kans te missen om de belasting van 0.05% op financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties en derivaten in te voeren.

De film vertegenwoordigt vier landen in de Europese Unie en belicht de verschillende rollen die elk land in het proces speelt. De Britse acteurs Bill Nighy, die een spijtige bankier speelt, en Andrew Lincoln vertegenwoordigen beiden een land dat op dit moment terughoudend is om de zogenaamde Robin Hood-belasting in te voeren. Ondertussen komen de Duitse Heike Makatsch, de Franse Clémence Poesy en de Spaanse Javier Cámara, die iets vrolijker bankiers spelen, uit landen die de sleutel in handen hebben tot het succes van de EU11 FTT-groep.

De film wordt gelanceerd de dag voor een belangrijke Frans-Duitse bijeenkomst in Parijs, waar van de ministers wordt verwacht dat ze hun gezamenlijke visie op de belasting uiteenzetten.

Andrew Lincoln, ster van tv's The Walking Dead, said:”After six years of shaky recovery and decreasing living standards, it is time for our leaders to be ambitious and act in the interest of the people and the planet.

Regisseur David Yates, vooral bekend door het regisseren van de laatste vier films in de Harry Potter series, said: “I agreed to direct the film because the Robin Hood Tax is a simple yet brilliant idea. We need to learn the lessons of the financial crisis and ensure that banks and hedge funds work in the interests of society not the other way around.”

“It is rare that a tax could garner such incredible support from people across Europe, but the Robin Hood Tax is an obviously fair way to ensure that those responsible for the economic crisis pay to clear up the mess it caused.”

Clémence Poesy, van Harry Potter en In Brugge fame, zei: “Als Frankrijk en de andere tien landen die serieus overwegen om door te gaan met de belasting besluiten om dit te doen, zou er elk jaar tot € 37 miljard kunnen worden opgehaald. Dit geld uitgeven aan de strijd tegen armoede, waaronder de wereldwijde aids-pandemie, en klimaatverandering is de juiste keuze.”

Bill Nighy, ster van Love Actually en Pirates of the Caribbean, zei: “Vier jaar na de lancering van de Robin Hood Tax-campagne staat deze kleine belasting die zoveel goeds zou kunnen doen op het punt werkelijkheid te worden. Frankrijk, Duitsland en negen andere Europese landen staan ​​op het punt het in te voeren. Het zou zeer betreurenswaardig zijn als de rest van de wereld aan de verkeerde kant van de geschiedenis terecht zou komen.”

advertentie

"Het invoeren van de belasting alleen zal niet genoeg zijn, de miljarden die het zal opleveren, moeten worden geïnvesteerd in het aanpakken van armoede in binnen- en buitenland en het bestrijden van klimaatverandering."

Javier Cámara, ster van Slecht onderwijs en Ik ben zo verheugd, zei: “Met tot wel acht miljoen Spanjaarden die naar verwachting in 2025 in armoede zullen vervallen, biedt de Robin Hood-belasting een kans om het ergste leed van hen te verlichten, niet alleen in Europa, maar ook over de hele wereld. ”

Heike Makatsch, die samen met Nighy speelde in Love Actually, zei: “Europese leiders hebben lang genoeg gepraat over de Robin Hood-belasting. Het is nu tijd om serieus te worden, de in diskrediet gebrachte argumenten tegen de belasting van de financiële lobby terzijde te schuiven en een eerlijke belasting in te voeren die miljoenen mensen in heel Europa en in de derde wereld zou kunnen helpen.”

Meer informatie

Om de hi-res versie van de film te downloaden, klik hier.
Om foto's te downloaden, klik hier.        

Voor meer achtergrondinformatie over de Robin Hood-belasting, klik hier.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending