Verbind je met ons

EU

EBU eist EU werkt op toegankelijke websites voor blinden

DELEN:

gepubliceerd

on

6Op 26 februari zullen de EP-leden stemmen om substantiële wijzigingen aan te brengen in de voorgestelde richtlijn over de toegankelijkheid van websites van overheidsinstanties. De Europese Blindenunie (EBU) heeft de stemming “zeer belangrijk voor ons verklaard, omdat het de eerste belangrijke stap zou kunnen zijn op weg naar het einde van ontoegankelijke websites”.

De wetgeving kan echter vertraging oplopen omdat de lidstaten nog niet zijn begonnen met de discussies over de tekst, wat nieuwe regels maandenlang kan vertragen “en daarom enorm schadelijk kan zijn voor de 30 miljoen blinde en slechtziende EU-burgers die moeite hebben om toegang te krijgen tot informatie en diensten. online”, aldus de EBU. “We dringen er daarom bij alle partijen op aan om hun inzet voor toegankelijkheid te tonen en prioriteit te geven aan dit onderwerp. Blinde mensen zijn veel te lang buitengesloten van de onlinewereld – het is tijd dat de EU in actie komt!”

De EBU heeft verklaard dat zij wil dat de leden van het Europees Parlement op 26 februari “een krachtig signaal” sturen naar de Raad en de Commissie, en richt de volgende boodschappen tot de EU-instellingen:

Boodschap aan het Griekse voorzitterschap

De richtlijn inzake de toegankelijkheid van websites van overheidsinstanties staat vermeld in het werkprogramma van het Griekse voorzitterschap, maar is door het voorzitterschap niet als prioriteit behandeld. Het is inderdaad uiterst teleurstellend om te zien dat het voorzitterschap geen enkele bijeenkomst heeft gepland om dit dossier te bespreken.

  • De EBU wil dat het Griekse voorzitterschap zijn belofte nakomt om vooruitgang te boeken in dit dossier. Het voorzitterschap kan dit doen door vóór eind februari een bijeenkomst van de betreffende werkgroep te plannen.

Bericht aan de lidstaten

De 30 miljoen EU-burgers die blind of slechtziend zijn, worden onevenredig zwaar getroffen door de ontoegankelijkheid van websites. Het afronden van de werkzaamheden aan de richtlijn moet een prioriteit zijn en als zodanig door de lidstaten worden behandeld.

  • De EBU wil dat de Raad de verantwoordelijkheid voor deze kwestie op zich neemt en zijn verplichtingen onder het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap nakomt.

Bericht aan de Europese Commissie

In het Digitale Agenda voor Europahad de Europese Commissie beloofd dat zij ervoor zou zorgen dat alle openbare websites en websites die basisdiensten aan burgers leveren tegen 2015 volledig toegankelijk zouden zijn. Toch had de voorgestelde richtlijn over de toegankelijkheid van websites van overheidsinstanties slechts betrekking op twaalf diensten en omvatte zij geen handhavingsmaatregelen. mechanisme en heeft geen rekening gehouden met de enorme verschuiving naar mobiele webtechnologieën – en met het feit dat miljoenen mensen, inclusief blinde mensen, nu via apps en mobiele apparaten toegang hebben tot online informatie en diensten.

We wilden een richtlijn die 'geschikt was voor het beoogde doel', dus ontmoetten we de Europese Commissie eind oktober 2013. Tijdens de bijeenkomst kregen we de verzekering dat de Commissie een gewijzigde richtlijn zou steunen, met een bredere reikwijdte, inclusief de apps die zijn ontwikkeld door de websites die onder de richtlijn vallen, zoals voorgesteld door leden van het Europees Parlement in de IMCO-commissie.

advertentie

Maar in een recente reactie op het rapport van het Europees Economisch en Sociaal Comité over de richtlijn, dat de EBU heeft gezien, lijkt de Commissie terug te komen op hun belofte en te stellen dat de richtlijn niet de juiste is om deze kwestie aan te pakken. 'omdat het gericht is op de toegankelijkheid van websites'. We zijn het er niet mee eens. Apps zijn een blijvertje en vormen nu een integraal onderdeel van de onlinetoegang tot informatie. Voor velen van ons zijn apps vaak de belangrijkste route om toegang te krijgen tot informatie op websites. Ze moeten toegankelijk zijn en daarom is het absoluut essentieel dat ze onder deze wetgeving vallen.

  • De EBU wil dat de Commissie haar standpunt over deze cruciale kwestie verduidelijkt en actief de onderhandelingen ondersteunt over een richtlijn die 'geschikt is voor het beoogde doel'.
  • EBU wil ook dat de Commissie de beloofde EU Accessibility Act publiceert. Wij zijn van mening dat de publicatie van dit voorstel de onderhandelingen over de richtlijn zal vergemakkelijken en dat het uitstellen ervan schadelijk is voor mensen met een handicap.

Bericht aan de leden van het Europees Parlement

Wij willen de IMCO-commissie bedanken voor hun sleutelrol bij het versterken van de voorgestelde richtlijn tot nu toe en vragen alle leden van het Europees Parlement om de tekst te steunen die door de commissie is aangenomen tijdens de stemming in de plenaire vergadering.

  • Als de grootste organisatie die de 30 miljoen blinden en slechtzienden in Europa vertegenwoordigt, wil de EBU dat alle leden van het Europees Parlement de veranderingen steunen waar we op hebben gewacht. We willen gelijke toegang tot de online informatie en diensten die iedereen als vanzelfsprekend beschouwt.

Het is tijd om te handelen.

Help EBU de webtoegankelijkheid te verbeterenvoor blinden en slechtzienden.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending