Verbind je met ons

Voorpagina

John Kerry bezoekt Brussel

DELEN:

gepubliceerd

on

Door Brusselse correspondent

POLJOHNKERRY

Hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton heeft een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die op het NAVO-hoofdkwartier een bijeenkomst zal organiseren met de hoogste Afghaanse en Pakistaanse leiders in een poging de samenwerking te bevorderen bij het verzoeningsproces met de Taliban en een aantal andere internationale kwesties zoals Vredesproces in het Midden-Oosten, Iraans nucleair programma en Noord-Korea. Een verklaring van HV Ashton wordt kort na de vergadering verwacht.

In tegenstelling tot de discretie van Asthton is secretaris Kerry welsprekend over zijn ambitieuze plannen. "Dit is het jaar van de overgang", zei Kerry tegen een bijeenkomst van Amerikaanse diplomaten hier, verwijzend naar de plannen van de NAVO om de verantwoordelijkheid voor veiligheid tegen het einde van 2014 geleidelijk over te dragen. XNUMX. "Dit is het kritieke jaar in Afghanistan." Hij voegde toe: "We gaan een trilateraal houden en proberen te praten over hoe we dit proces op de eenvoudigste, meest coöperatieve, meest overtuigende manier kunnen bevorderen, zodat we zowel de Pakistaanse als de Afghaanse belangen worden bevredigd, maar bovenal met een stabiel en vreedzaam Afghanistan.

”De vergadering zal worden gehouden op de dag nadat de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO bijeen zijn gekomen om onder meer de rol van het bondgenootschap in Afghanistan na 2014 te bespreken. President Hamid Karzai en minister van Defensie Bismillah Khan Mohammadi zullen de Afghaanse zijde vertegenwoordigen. Pakistan zal worden vertegenwoordigd door generaal Ashfaq Parvez Kayani, de legerleider, en Jalil Abbas Jilani, de minister van Buitenlandse Zaken van Pakistan. Karzai heeft geklaagd dat Pakistan niet helpt om de Taliban bij het politieke verzoeningsproces te betrekken, een aanklacht die Pakistan ontkent.

De gespannen relatie tussen de heer Karzai en generaal Kayani wordt gezien als een obstakel bij de inspanningen om de Afghaanse stabiliteit te waarborgen in de aanloop naar de nationale verkiezingen van volgend jaar. De samenwerking met Pakistan is ook van cruciaal belang, aangezien de Verenigde Staten proberen te onderhandelen over een overeenkomst met de Afghaanse regering waardoor sommige Amerikaanse troepen na 2014 in het land kunnen opereren.

De andere ontmoeting van secretaris Kerry met de hoge ambtenaar van de EU, Barroso, staat in de middag gepland, met de nadruk op de handelsbetrekkingen tussen de EU en de VS.

advertentie

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending