Verbind je met ons

Voorpagina

Arbeidsonrust nu vakbonden veilige Europese zetels bemachtigen

DELEN:

gepubliceerd

on

eennatieMiliband wordt geconfronteerd met felle interne meningsverschillen te midden van beweringen dat pruimenzetels in het Europees Parlement worden dichtgenaaid "voor door de vakbond gesteunde kandidaten.

Binnen Labour zijn in het hele land ruzies uitgebroken nadat eerder populaire kandidaten werden uitgesloten ten gunste van anderen die werden gesteund door de grootste geldschieters van de partij.

Miliband is gevraagd om tussenbeide te komen door partijleden die bang zijn dat vakbonden te veel invloed hebben gehad om de weg vrij te maken voor hun voorkeurskandidaten

De ruzie heeft nieuwe angsten veroorzaakt onder de Blairisten dat de dominantie van de vakbonden in de partij voor de volgende algemene verkiezingen toeneemt. Ze maken zich vooral zorgen over de macht van Unite, de grootste donor van Labour.
De vakbonden zijn de belangrijkste geldschieters van Labour sinds de heer Miliband partijleider werd. In twee jaar tijd doneerde hij 20 miljoen pond, 81 procent van alle donaties.

Bezorgdheid werd geuit door een hooggeplaatste Labour-bron die zei: "Achter de schermen gaan we terug naar de vakbonden, één vakbond in het bijzonder, waarbij we de selectie van kandidaten schijnbaar doen met de zegen van het kantoor van de leider. Dit is slecht nieuws voor Labour", zei de bron. .
In Londen werd een populaire kandidaat niet weerhouden op de shortlist van de partij om volgend jaar mee te doen aan de Europese verkiezingen. Haar bondgenoten zeiden dat haar uitsluiting de weg had vrijgemaakt voor een door Unite gesteunde vakbondsfunctionaris.

Twee prominente partijleden namen ontslag nadat een andere populaire vrouwelijke kandidaat in het noordoosten was afgewezen ten gunste van twee vakbondsfunctionarissen. In een derde regio wordt een Labour-functionaris die tot taak heeft geschikte kandidaten te kiezen effectief beschuldigd
zichzelf uitkiezen voor een zitplaats in Straatsburg.

De ruzie komt kort nadat een aantal hoge partijfiguren samen met Tony Blair de heer Miliband waarschuwden voor de koers van de partij en er bij hem op aandrongen niet naar links op te schuiven.

advertentie

De heer Blair en de heer Milliband hebben elkaar vorige week voor het eerst sinds de tussenkomst van de voormalige premier ontmoet. Een Labour-bron weigerde commentaar te geven op de bijeenkomst, maar zei dat de Labour-leider en zijn team "zijn advies op prijs stellen".

 

Anna van Densky

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending