Verbind je met ons

coronavirus

Coronavirus: Commissie keurt nieuw contract voor een mogelijk COVID-19-vaccin met Novavax goed

DELEN:

gepubliceerd

on

Vandaag (4 augustus) heeft de Europese Commissie haar zevende Advanced Purchase Agreement (APA) met een farmaceutisch bedrijf goedgekeurd om de toegang tot een mogelijk vaccin tegen COVID-19 in het vierde kwartaal van 4 en in 2021 te verzekeren.

Volgens dit contract kunnen lidstaten tot 100 miljoen doses van het Novavax-vaccin kopen, met een optie voor 100 miljoen extra doses in de loop van 2021, 2022 en 2023, zodra het door het EMA is beoordeeld en goedgekeurd als veilig en effectief. . Lidstaten zullen ook vaccins kunnen doneren aan lage- en middeninkomenslanden of doorsturen naar andere Europese landen.

Het contract van vandaag vormt een aanvulling op een reeds breed portfolio van vaccins die in Europa zullen worden geproduceerd, inclusief de contracten waarmee AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, modern en de afgeronde verkennende gesprekken met Valneva. Het is een nieuwe belangrijke stap om ervoor te zorgen dat Europa goed voorbereid is om de COVID-19-pandemie het hoofd te bieden.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie: “Terwijl nieuwe varianten van het coronavirus zich verspreiden in Europa en over de hele wereld, is dit nieuwe contract met een bedrijf dat zijn vaccin al met succes tegen deze varianten test, een extra waarborg voor de bescherming van onze bevolking. Het versterkt ons brede vaccinportfolio verder, wat de Europeanen en onze partners wereldwijd ten goede komt.”

Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides zei: “Vaccinaties in de EU gaan vooruit en we zijn dichter bij ons doel van 70% volledig gevaccineerde burgers tegen het einde van de zomer. Onze nieuwe overeenkomst met Novavax breidt ons vaccinportfolio uit met nog een eiwitgebaseerd vaccin, een platform dat veelbelovend is in klinische onderzoeken. We zullen onvermoeibaar blijven werken om ervoor te zorgen dat onze vaccins de burgers in Europa en de rest van de wereld blijven bereiken, om zo snel mogelijk een einde te maken aan de pandemie.”

Novavax is een biotechnologiebedrijf dat vaccins van de volgende generatie ontwikkelt voor ernstige infectieziekten. Hun COVID-19-vaccin wordt al door EMA beoordeeld met het oog op een mogelijke marktautorisatie.

De Commissie heeft een besluit genomen om dit vaccin te steunen op basis van een gedegen wetenschappelijke beoordeling, de gebruikte technologie, de ervaring van het bedrijf met de ontwikkeling van vaccins en zijn productiecapaciteit om de hele EU te bevoorraden.

advertentie

Achtergrond

De Europese Commissie presenteerde op 17 juni een Europese strategie om de ontwikkeling, productie en inzet van effectieve en veilige vaccins tegen COVID-19 te versnellen. In ruil voor het recht om binnen een bepaald tijdsbestek een bepaald aantal vaccindoses te kopen, financiert de Commissie een deel van de aanloopkosten waarmee vaccinproducenten worden geconfronteerd in de vorm van voorafgaande aankoopovereenkomsten.

Met het oog op de huidige en nieuwe ontsnappingsvarianten van SARS-CoV-2 onderhandelen de Commissie en de lidstaten met bedrijven die al deel uitmaken van de vaccinportfolio van de EU over nieuwe overeenkomsten die het mogelijk zouden maken om snel aangepaste vaccins in voldoende hoeveelheden aan te schaffen om de immuniteit te versterken en te verlengen.

Om de nieuwe vaccins aan te schaffen, mogen de lidstaten gebruik maken van de REACT-EU pakket, een van de grootste programma's in het kader van het nieuwe instrument Next Generation EU dat de maatregelen voor crisisrespons en crisisherstel voortzet en uitbreidt.

Meer informatie

EU-vaccinatiestrategie

Veilige COVID-19-vaccins voor Europeanen

Reactie EU-coronavirus

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending