Verbind je met ons

Voorpagina

EU-brede regelingen voorkomen dat jongeren in armoede en sociale uitsluiting vervallen

DELEN:

gepubliceerd

on

Caritas Europa is verheugd over de aanneming door het Europees Parlement van een resolutie waarin wordt opgeroepen tot invoering van garantieregelingen voor jongeren in alle lidstaten.

“Dit is een zeer belangrijke beslissing van de leden van het Parlement (MEP), aangezien armoede onder jongeren een van de belangrijkste uitdagingen van de EU is. De brede toepassing van jongerengarantieregelingen zal in hoge mate bijdragen aan het vergroten van de inzetbaarheid van jongeren, wat kan voorkomen dat ze in armoede en sociale uitsluiting vervallen ”, zegt Jorge Nuño Mayer, secretaris-generaal van Caritas Europa

De stemming van het Europees Parlement gisteren dringt er bij de ministers van Werkgelegenheid op aan om in februari 2013 in te stemmen met een aanbeveling van de Raad dat alle lidstaten garantieregelingen voor jongeren invoeren, en onderstreept dat deze regelingen erop gericht zijn ervoor te zorgen dat alle jonge EU-burgers, legaal ingezetenen tot 25 jaar oud en recent afgestudeerden onder de 30 krijgen binnen vier maanden nadat ze werkloos zijn geworden een aanbod van goede kwaliteit voor werk, voortgezet onderwijs of leerlingwezen.

“Het is goed dat de leden van het Europees Parlement deze resolutie hebben aangenomen. Dankzij het dagelijkse werk van de landelijke Caritas-organisatie weten we dat de armoede onder jongeren toeneemt. Bezuinigingsmaatregelen helpen echt niet, integendeel, in sommige landen dragen ze bij aan de ineenstorting van zowel institutionele als 'informele' vangnetten, zoals gezinsondersteuning, waardoor jongeren tot chronische armoede worden veroordeeld '', zegt Artur Benedyktowicz, Caritas Europa Policy en Advocacy Officer, verwijzend naar het schaduwrapport van Caritas Europa over de Europa 2020-strategie en het aanstaande Crisis Monitoring Report met speciale aandacht voor Griekenland, Ierland, Italië, Portugal en Spanje dat Caritas Europa begin februari zal uitbrengen.

In het licht van de ernstige sociale toestand van de Europese Unie roept Caritas Europa de Raad op sterk leiderschap en inzet te tonen bij de bescherming van kwetsbare groepen en de invoering van garantieregelingen voor jongeren in alle lidstaten te steunen.

 

advertentie

Anna van Densky

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending