Verbind je met ons

General

Nieuw online Indonesië visum voor reizigers uit landen van reiscorridors

gepubliceerd

on

Indonesische visa zal binnenkort online beschikbaar zijn. De regering van Indonesië lanceert een nieuw eVisa-systeem om het aanvraagproces eenvoudiger, veiliger en efficiënter te maken.

Reizigers uit een select aantal landen kunnen een eVisa voor Indonesië aanvragen, zoals gemeld vanaf 15 oktober 2020, wordt verwacht dat het online visum zal worden gemaakt volgend jaar beschikbaar voor inwoners van meer landen, zoals gerapporteerd indonesiaevisas.com.

De lancering van de Indonesië eVisa komt op het juiste moment, online aanvragen is de veiligste manier om een ​​visum voor Indonesië te verkrijgen tijdens de aanhoudende coronaviruspandemie, aangezien persoonlijk contact kan worden vermeden. Dit zal de komende weken en maanden erg belangrijk zijn, aangezien sommige buitenlandse reizen naar het Zuidoost-Aziatische land worden hervat.

Er zijn nu reiscorridors / wederzijdse green lane-regelingen gemaakt om essentiële reizen naar Indonesië mogelijk te maken. Om het land binnen te komen, in aanmerking komende buitenlanders moet uitsluitend via het online systeem een ​​visum aanvragen.

Wanneer het wordt gelanceerd, is het eVisa voor Indonesië in eerste instantie beperkt tot reizigers uit landen die een reiscorridor hebben opgezet overeenkomst met Indonesië. Momenteel hebben China, de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Korea een dergelijke overeenkomst bereikt met de Indonesische regering, en Singapore zal waarschijnlijk binnenkort op de lijst komen te staan.

Zakenreizigers, geschoolde werknemers, investeerders en ambtenaren die voldoen aan alle eVisa-vereisten van Indonesië, kunnen de vergunning aanvragen voor essentiële reizen.

Om het eVisa voor Indonesië te verkrijgen, moeten in aanmerking komende reizigers een online aanvraagformulier indienen. Paspoortgegevens en enkele persoonlijke gegevens zijn nodig om het verzoek tot een goed einde te brengen. Ondersteunende documenten kunnen eenvoudig zijn digitaal geüpload, zonder dat u persoonlijk papierwerk hoeft te presenteren bij een ambassade of een visumaanvraagcentrum. Aanvragers betalen de visumkosten veilig online met een creditcard of betaalpas. Het hele proces kan vanuit huis worden afgerond en alle notificaties en correspondentie worden per e-mail naar de aanvrager gestuurd. Bovendien wordt het visum na goedkeuring rechtstreeks per e-mail naar de aanvrager gestuurd.

Toeristen kunnen momenteel niet naar Indonesië reizen omdat de regering probeert een evenwicht te vinden tussen economisch herstel en volksgezondheid en veiligheid. Zodra algemene internationale reizen terugkeren, zullen toeristen waarschijnlijk kunnen profiteren van het nieuwe online visumaanvraagsysteem.

Buitenlanders die bekend zijn met vergelijkbare online visumsystemen, zoals die al bestaan ​​in Vietnam, Laos en Cambodja, zullen zich bewust zijn van de voordelen. De eVisa-applicatie is niet alleen snel in te vullen, maar de verwerkingstijden zijn ook sneller dan bij traditionele visumaanvragen.

Toeristen die uitkijken naar een uitje na Covid zullen blij zijn met de eVisa voor Bali, aangezien het online systeem van het meest bezochte eiland van Indonesië miljoenen buitenlandse bezoekers ten goede zal komen. Vakantiegangers zullen ook elektronisch een aanvraag kunnen indienen zodra het systeem wordt uitgebreid tot reizigers die het land bezoeken voor hun vrije tijd en niet alleen voor zaken.

Meer details over het nieuwe eVisa voor Indonesië worden in de komende dagen en weken verwacht, inclusief de volledige lijst van in aanmerking komende landen en verwerkingskosten. Iedereen die in de nabije toekomst naar Indonesië wil gaan, moet controleren of hij in aanmerking komt en de laatste updates en informatie verstrekt door de Indonesische regering voordat hij reisarrangementen maakt.

Verder lezen

General

Hoe vervalste documenten een miljardair verstrikt raakten in het Kazakhgate-schandaal

gepubliceerd

on

Toen de miljardair Patokh Chodiev werd genoemd als onderdeel van een Belgisch politiek schandaal, veroorzaakte dit een mediawaanzin, maar een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat de affaire mogelijk is geweest gebaseerd op nepdocumenten.

Het Kazakhgate-schandaal bracht de politieke elites van België en Frankrijk op zijn kop en zorgde voor enorme media-aandacht, maar een rapport gepubliceerd door het Franse onderzoeksmagazine Mediapart heeft geconstateerd dat bij ten minste drie gelegenheden documenten met betrekking tot de zaak zijn vervalst.

Zonder deze vervalsingen is het onwaarschijnlijk dat de affaire op dezelfde manier zou zijn uitgebroken of dat het Chodiev's reputatie.

Het schandaal dateert uit het begin van de jaren negentig toen Chodiev en zijn partners, die een succesvol mijnbouwbedrijf in Kazachstan oprichtten, zich in België vestigden en het staatsburgerschap namen. De Belgische autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar enkele onroerendgoedtransacties en Chodiev en zijn partners werden aangeklaagd wegens het overtreden van financiële wetten.

De zaak sleepte 16 jaar voort, maar werd uiteindelijk in 2011 beslecht nadat België een nieuw pleidooi had ingediend koopje wet. Chodiev en zijn partners betaalden een vergoeding en de zaak werd afgehandeld zonder schuldbekentenis.

Het was later beweerde dat Belgische politici de nieuwe schikkingswet hadden ingevoerd en toegepast op de zaak Chodiev, nadat ze onder druk waren gekomen van de Fransen, die de hulp van de zakenman wilden beveiligen een groot lucht- en ruimtevaartcontract met Kazachstan. De Belgische media waren verontwaardigd dat de wetten van hun land mogelijk beïnvloed waren door Franse functionarissen die een grote productiedeal wilden binnenhalen.

Het bewijs voor deze vermeende tegenprestatie-deal kwam van e-mailuitwisselingen tussen Jean-Francois Etienne des Rosaies, een adviseur van de Franse president, en Claude Guéant, stafchef van de president.

In de e-mails schrijft Des Rosaies dat het juridische team dat door de Fransen voor Chodiev was geregeld, de zaak met succes had afgerond met de hulp van een Belgische senator, Armand de Decker.

Deze aantijgingen waren voldoende ernstig dat het Belgische parlement een onderzoek naar de zaak startte. Als getuigenis voor de parlementaire onderzoekscommissie (PIC) betwistte Guéant de authenticiteit van de Des Rosaies-e-mails en zei hij dat hij zich niet kon herinneren ze te hebben ontvangen. Hij verklaarde dat de Franse hulp aan Chodiev zo ver ging dat hij hem werd voorgesteld aan een nieuwe advocaat, Catherine Degoul. Degoul vervolgens huurde senator De Decker zonder Chodiev's kennis.

Des Rosaies heeft ook een klacht ingediend waarin staat dat de e-mail een vervalsing was en de PIC ontdekte dat er geen ongepaste invloed was geweest op de invoering van de schikkingswet.

Een andere vervalsing verscheen kort daarna in 2013 toen Le Vif meldde dat een Franse diplomaat genaamd Damien Loras een gouden Jacquet Droz-horloge ter waarde van € 44,000 had ontvangen van Chodiev. Loras maakte deel uit van het Élysée-team dat de taak had om Chodiev in België te helpen.

De krant publiceerde een kopie van het ontvangstbewijs van het horloge dat Chodiev zou hebben gekocht tijdens Kronometry 1999 in Parijs. De implicatie lijkt te zijn geweest dat Chodiev probeerde een Franse ambtenaar om te kopen om hem in de Belgische zaak te helpen.

De bon is echter nep en gebruikt een ander briefhoofd en ander formaat dan die van Kronometry. Volgens Mediapart: "Iemand heeft veel moeite gedaan om een ​​nepbewijs te maken om Chodiev en Loras te betrekken bij een zogenaamd corrupte relatie."

Nog een andere nep lijkt een apart deel van het Kazakhgate-schandaal te hebben veroorzaakt. Er werd gemeld dat Chodiev in de jaren negentig ten onrechte het Belgische staatsburgerschap had verkregen en deze claim werd ook onderzocht door de Belgische parlementaire enquête. Commissie (PIC).

De PIC ontdekte dat er twee politierapporten waren ingediend in verband met de aanvraag tot staatsburgerschap van Chodiev. Het eerste rapport was afkomstig van een politie-sergeant die een uitstel aanbeveelde op basis van informatie van de staatsveiligheidsdienst over de onbewezen banden van Chodiev met de Russische maffia.
Het andere rapport zou geschreven zijn door Michel Vanderwalle, commissaris van de politie van Waterloo, en gaf een positief rapport over Chodiev. Er werd beweerd dat Chodiev een Belgische politicus had overgehaald om Vanderwalle onder druk te zetten om het positieve rapport te schrijven.

Beide rapporten lijken bedoeld om Chodiev problemen te veroorzaken en, als getuigenis van het parlementaire onderzoek, bevestigde Vanderwalle dat beide vervalsingen waren.

De Belgische inlichtingencommissie heeft ook twijfels geuit over de authenticiteit van de twee politierapporten en de PIC concludeerde dat Chodiev het staatsburgerschap naar behoren had gekregen.

Deze documenten veroorzaakten een politiek schandaal dat lijkt te zijn gebouwd op leugens en vervalsingen. Zoals Mediapart bekend, als de onderliggende documenten in deze affaire vervalsingen zijn, roept dit vragen op over wie ze heeft gemaakt en waarom ze zoveel moeite hebben gedaan?

Het lijkt erop dat schimmige spelers in Europa en Kazachstan gebruik hebben gemaakt van de bereidheid van de media om vervalste documenten te publiceren om de reputaties van vooraanstaande politici en zakenmensen te schaden.

Verder lezen

EU

Legaliteit van CBD-olie in de EU: een veranderend landschap

gepubliceerd

on

Je hebt de hype waarschijnlijk al gehoord over de trendy voordelen van CBD-olie. Het is een natuurlijke stof die is afgeleid van de hennepplant die dankzij zijn geneeskrachtige eigenschappen in allerlei vormen opduikt in de Europese voedings- en schoonheidsindustrie.

Tegenwoordig heeft Europa de 2nd grootste CBD-markt ter wereld - alleen achter Noord-Amerika. Van CBD Gummies en chips tot CBD-gezichtsmaskers, elke ondernemer wil mee in deze bloeiende industrie.

Op het moment van schrijven is CBD legaal in de meeste Europese landen, wat de snelle stijging van het gebruik van CBD op het continent verklaart. Het was echter niet allemaal even gemakkelijk voor deze ontluikende markt - de bedoelde woordspeling.

Voer de restrictieve CBD-olievoorschriften van de EU in. Terwijl de Europese CBD-markt exponentieel groeit, zijn de steeds veranderende regels over de legaliteit van CBD een grote handicap gebleken.

Laten we eens kijken wat CBD-olie is, de legaliteit ervan in Europa en wat de toekomst in petto heeft voor de legaliteit van CBD in Europa

Wat is CBD-olie?

Niet te verwarren met hennepolie, CBD-olie is de meest populaire vorm van Cannabidiol (CBD) - een actieve, van nature voorkomende cannabinoïde die in cannabisplanten wordt aangetroffen. CBD wordt voornamelijk gewonnen uit de hennepboom en vervolgens opgelost in plantaardige oliën zoals olijfolie of castorolie om CBD-olie te vormen.

De meeste mensen gebruiken de termen CBD-olie en hennepolie door elkaar, aangezien beide hennepextracten zijn. Deze twee oliën kunnen echter niet meer verschillen. Terwijl CBD-olie bijvoorbeeld wordt gewonnen uit de bladeren, stengel en bloemen van de hennep, wordt hennepolie expliciet gewonnen uit de hennepzaden. Bovendien bevatten hennepzaden geen CBD; vandaar dat hennepolie niet heeft De gezondheidsvoordelen van CBD-olie.

Hoe zit het met THC, het ingrediënt dat de cannabisplant beroemd heeft gemaakt, vraag je je af. Tetrahydrocannabinol (THC) is een andere actieve cannabinoïde die vooral in de marihuanaplant voorkomt - een neef van de hennepplant. THC staat bekend om zijn psychoactieve effecten, die je een 'high' geven.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat CBD-olie in tegenstelling tot THC geen van deze psychoactieve effecten heeft. Bovendien, aangezien de hennepplant slechts zeer lage THC-waarden bevat (minder dan 0.2%), bepalen de CBD-voorschriften van de meeste Europese landen dat producten alleen hennep-geëxtraheerde CBD gebruiken. Hierover later meer.

Is CBD-olie legaal in de EU?

Hoewel het in de EU al een tijdje legaal is om hennepplanten voor hennepvezel (met minder dan 0.2% THC) te kweken en te leveren, is de legaliteit van CBD-olie in Europa vrij complex.

Dat gezegd hebbende, valt Europa op als een van de meest liberale regio's op het gebied van cannabislegalisatie. Tegenwoordig is CBD-olie legaal in bijna alle landen van Europa. Er is echter nog steeds een gebrek aan consensus over de wettigheid van CBD-producten - de enige consensus lijkt te zijn over het gebruik van CBD gewonnen uit de hennepplant.

In het VK mogen boeren bijvoorbeeld hennep verbouwen zolang je een vergunning hebt van het Britse hoofdkantoor. U kunt deze hennep echter alleen gebruiken voor zijn vezels en zaadolie. En zoals we eerder opmerkten, bevatten de zaden geen CBD.

Daarom, hoewel het gebruik van CBD-producten - afgeleid van hennep met minder dan 0.2% THC - en het kweken van hennep volkomen legaal is in het VK, kun je hennepbloemen en -bladeren niet oogsten en verwerken voor onder andere CBD-olie.

In andere landen, zoals België, Griekenland en Zwitserland, staat de regelgeving de teelt en verwerking van hennepbloem toe.

Zwitserland was een van de eerste landen die de verkoop van hennepbloem toestond. Bovendien staat hun regelgeving een hogere THC-limiet toe (1%), wat betekent dat ze hoogwaardige CBD-toppen hebben.

Andere landen met opvallend hoge THC-limieten zijn onder meer Italië (0.6%) en Oostenrijk (0.3%).

Hier is een lijst met landen in Europa waar hennepbloem en CBD-producten legaal zijn:

  • Zwitserland
  • België
  • Luxemburg
  • Oostenrijk
  • Spanje
  • Tsjechische Republiek
  • Griekenland
  • Polen

Het is vermeldenswaard dat hoewel de verkoop en het gebruik van CBD-bloemen illegaal is in landen als Italië, Frankrijk, Duitsland, het VK, Nederland, Zweden en andere Scandinavische landen, CBD-producten volledig legaal zijn - onderworpen aan lokale wetten.

CBD is volledig illegaal in Andorra, Albanië, Armenië, Wit-Rusland, Litouwen en Slowakije.

CBD-regulering als nieuw voedingsmiddel

In januari 2019 gaf de EU, via de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), opdracht om alle met cannabinoïden geïnfundeerde voedingsproducten goed te keuren als nieuwe voedingsmiddelen. Hoewel deze nieuwe verordening niet verplicht is, passen de meeste landen deze toe en verscherpen ze hun wetten rond de CBD-markt.

Een stof wordt als een nieuw voedingsmiddel beschouwd als het vóór 1997 niet significant werd geconsumeerd. Dit betekent dat bedrijven die CBD-producten vervaardigen, zoals oliën, koekjes en dranken, een vergunning voor nieuwe voedingsmiddelen moeten hebben voordat ze deze binnen de EU verkopen.

Het idee achter deze verordening is om ervoor te zorgen dat CBD-producten:

  • Veiliger voor menselijke consumptie, en;
  • correct geëtiketteerd om misleidende consumenten te voorkomen.

De oproep tot opname van CBD in de Catalogus nieuwe voedingsmiddelen van de EU heeft geleid tot opschudding in de cannabisindustrie. Hoewel sommige mensen denken dat het CBD-producten veiliger maakt, zien CBD-fabrikanten het als een extra financiële en regelgevende last.

Classificatie van CBD als verdovend middel door de EU

Voordat het stof was neergedaald over de EU-regulering van CBD als nieuw voedingsmiddel, besloot de Europese Commissie (EC) om alle Novel Food-toepassingen voor CBD-producten te onderbreken. Ze zijn van plan CBD als een verdovend middel te classificeren, omdat het wordt gewonnen uit de bloemen van de hennepplant.

Dit is gebaseerd op de Enkelvoudig VN-verdrag inzake verdovende middelen uit 1961. Het verdrag stelt dat ‘extracten en tincturen’ van bloeiende toppen van hennep als verdovende middelen worden beschouwd.

Als het wordt geclassificeerd als een verdovend middel, zal dit de huidige Europese CBD-markt verstikken. U kunt bijvoorbeeld legaal geen CBD-producten op de Europese markt verkopen. Bovendien zal dit waarschijnlijk het onderzoek en de innovatie van cannabinoïden in Europa belemmeren en tegelijkertijd de kansen voor een legale en gereguleerde CBD-industrie verstikken.

Zoals verwacht, heeft de European Industrial Hemp Association (EIHA) het besluit echter verworpen. De handelsgroep veroordeelt dat dit controversiële beleid zowel in strijd is met de groene ambitie van de EU als tegen de groeiende vraag naar CBD in Europa.

Er zijn gegronde vrees dat het handhaven van dit beleid een grote ongereguleerde grijze CBD-markt zou kunnen creëren die leidt tot producten van lage kwaliteit en onjuiste etikettering.

Een veranderend landschap: wat de toekomst in petto heeft voor CBD-olie in Europa

Het afdwingen van verboden op de huidige steeds groter wordende CBD-markt zal kostbaar zijn. Wat meer is, met de economische krimp waarmee de EU-landen worden geconfronteerd in het post-COVID-19-tijdperk, is het onwaarschijnlijk dat de lidstaten zwaar zullen investeren in CBD-gericht beleid.

Bovendien hebben we al landen zoals het VK die afwijken van de EU-regel voor nieuwe voedingsmiddelen. DeBritse Food Safety Association (FSA)heeft al plannen om in 2021 een eigen onafhankelijk goedkeuringsprogramma voor nieuwe voedingsmiddelen uit te voeren.

Daarom hoeven CBD-fabrikanten zich geen zorgen te maken over het besluit van EC om de nieuwe voedseltoepassingen te onderbreken. Het programma stelt Britse operatoren in staat om aanvragen in te dienen voor CBD gewonnen uit hennepbloemen, waardoor duidelijke wegen worden geopend naar legale CBD-verkoop.

Aan de andere kant moet de Europese Commissie nog een definitief besluit nemen over hun aanbeveling, in afwachting van de stemming van de VN-commissie voor verdovende middelen (CND) over de wijziging van het cannabisverdrag uit 1961. De belangrijkste voorstellen zijn het schrappen van de extracten en tincturen van de cannabiscategorie en het verduidelijken van de controle van CBD-producten met minder dan 0.2% THC.

Het is moeilijk te zeggen wanneer deze stemming zal plaatsvinden. Een ding is echter zeker; de beslissing zal behoorlijk ontwrichtend zijn - niet alleen in Europa maar ook in de hele wereld CBD-markt.

Dat gezegd hebbende, is de Europese vraag naar CBD niet te stoppen opwaarts. Terwijl we wachten op het oordeel van de regelgevende instanties, is het altijd raadzaam om CBD-producten van geregistreerde en vertrouwde bedrijven te gebruiken. Vergeet ook niet om vóór aankoop te controleren op laboratoriumrapporten van derden om de veiligheid en legaliteit van het product te bevestigen.

Verder lezen

uitgelicht

CAS-uitspraak doet twijfels rijzen over de getuigenis van Rodchenkov

gepubliceerd

on

Het Court of Arbitration for Sport (CAS) haalde daarna de krantenkoppen in de sportwereld omvallen het levenslange verbod opgelegd aan drie Russische biatleten wegens vermeend wangedrag op de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi, Rusland. Terwijl twee van de atleten - Yana Romanova en Olga Vilukhina - werden vrijgesproken van alle aanklachten op grond van onvoldoende bewijs, Olga Zaitseva verloren haar individuele beroep tegen doping, maar toch werd haar levenslange verbod ingetrokken.

Het oordeel is niet alleen belangrijk voor de drie genoemde atleten en degenen die getroffen zijn door de medailles die nu zullen worden hersteld, maar ook voor de prominente klokkenluider op wiens getuigenis ze voor het eerst werden beschuldigd. Grigory Rodchenkov was ooit het hoofd van het Russische antidopingagentschap en het vermeende meesterbrein achter hun spel van het systeem, maar is sindsdien klokkenluider geworden om het dopingprogramma van het land aan de kaak te stellen. Vervuild in Rusland en vereerd in de VS, is het nu onduidelijk waar de echte Rodchenkov staat tussen deze tegengestelde percepties.

Eindelijk rechtvaardiging

Samen met teamgenoot Yekaterina Shumilova claimde het trio van atleten de zilveren medaille in een estafette-ski-evenement op de Sochi Games, alleen omdat hun prestaties door Rodchenkov in twijfel werden getrokken. Nadat hij uit Rusland was overgelopen en naar de Verenigde Staten was geëmigreerd, onthulde Rodchenkov dat hij de hoofdrolspeler was geweest achter een landelijke dopingagenda waarmee Moskou hoopte de trots in het land te herstellen na een teleurstellende show in Vancouver vier jaar eerder.

In zijn schriftelijke getuigenis beweerde Rodchenkov dat functionarissen van Sochi hadden samengespannen met agenten van de FSB om belastende urinemonsters uit het testlaboratorium te verwijderen en te vervangen door schone alternatieven. Romanov, Vilukhina en Zaitseva waren allemaal bij naam betrokken, nadat ze zogenaamd de bloedversterkende EPO hadden genomen en een speciaal vervaardigde mix van prestatiebevorderende medicijnen bekend als de "Duchess Cocktail", iets dat Rodchenkov zelf beweert te hebben uitgevonden.

In totaal sanctioneerde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) 43 atleten op basis van Rodchenkovs getuigenis, waarvan er 28 later werden ingetrokken. Met de meest recente CAS-uitspraak - en de laatste hangende van die Spelen - is dat cijfer gestegen tot 31, of 72% van degenen die oorspronkelijk werden beschuldigd van wangedrag. CAS gelooft duidelijk niet dat Rodchenkov nu op zijn woord moet worden geloofd, of dat het aangedragen bewijs sterk genoeg is om tot een schuldig vonnis te komen.

Ongefundeerd en inconsistent

Bij het nemen van hun beslissing kwam een ​​panel van CAS-arbiters tot de conclusie dat geen van de beschuldigingen tegen de biatleten kon worden bevestigd tot "comfortabele voldoening" en zo werd het verbod ingetrokken. In het bijzonder ontdekten ze dat Rodchenkovs bewering dat de hoge zoutconcentratie in de urinemonsters van de atleten een aanwijzing was voor geknoei, een niet onderbouwd vermoeden was.

Terwijl Zaitseva schuldig werd bevonden aan de overtreding, blijft ze haar onschuld bewaren, wijzend op de prevalentie van natriumrijk voedsel zoals rode kaviaar en gerookte zalm (die beide te koop waren in de kantine van Sochi) in haar dieet als een natuurlijke oorzaak van het overtollige zoutgehalte in haar monster. Ondertussen leverde het enkele bloedmonster van Zaitseva - waarover geen suggestie van chicanery is geweest - negatieve resultaten op voor EPO en een van de zogenaamde Duchess-cocktailingrediënten, wat haar standpunt verder ondersteunde.

Er zijn zelfs verdenkingen over de omvang van Rodchenkovs betrokkenheid bij zijn eigen getuigenis. Handschriftspecialisten ontdekten dat zijn handtekening digitaal werd gedupliceerd op twee van de acht beëdigde verklaringen die door zijn team waren ingediend, terwijl de zes anderen waarschijnlijk door iemand anders waren geschreven. Toen zijn advocaat Jim Walden werd ondervraagd over die ontdekking, produceerde hij onmiddellijk een gloednieuw document waarin hij alle voorgaande bevestigde en een nieuwe versie van Rodchenkovs handtekening droeg - maar ook deze handtekening werd in twijfel getrokken door vooraanstaande handschriftexperts uit het VK en Duitsland.

Meer dan wat je op het eerste gezicht ziet?

Te midden van al deze verwarring lijken er een paar zekerheden te zijn: dat Rusland een verregaande dopingcampagne voor atleten voerde, dat Rodchenkov een belangrijke rol speelde bij het implementeren en verdoezelen ervan en dat hij, toen zijn waarde voor de Russische Federatie opraakte, beroemd werd. als de anti-doping posterboy voor de VS. Maar betekent dit dat zijn woord nu onder alle omstandigheden onvoorwaardelijk moet worden vertrouwd?

In een zaak die zo wordt gekenmerkt door controverse en inconsistentie, is het logisch om een ​​stap terug te doen en de situatie opnieuw te beoordelen, zoals CAS hier heeft gedaan - vooral wanneer de carrières en reputaties waarvoor professionele atleten zo hard hebben gevochten op het spel staan. Van haar kant heeft Zaitseva gaf haar bedoeling aan om nooit te stoppen met vechten om haar naam te zuiveren, terwijl zij en haar twee gerechtvaardigde teamgenoten ook een rechtszaak van $ 30 miljoen hebben aangespannen tegen Rodchenkov voor wat zij beschouwen als niet meer dan onveilige laster. Of die zaak een positieve conclusie oplevert voor de atleten valt nog te bezien, maar de kritiek die wordt opgehoopt op de ster van de Netflix-documentaire Icarus suggereren dat de klokkenluider zelf ook zijn vleugels heeft laten verschroeien door de zeer controverse die hem (on) beroemd heeft gemaakt.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending