Verbind je met ons

Kunst

#Coronavirus - Overmorgen

DELEN:

gepubliceerd

on

Het doormaken van de COVID-19-pandemie zal zeker een blijvende impact hebben op elk aspect van ons leven. De zorgwekkende krantenkoppen met hun angstaanjagende cijfers; De uitspraken van de wereldleiders die je doen denken dat je een oorlog voert; Alle andere misdaden die schijnbaar ophielden te bestaan; Vraagt ​​dit alles je niet af of er meer aan de hand is dan je nu kunt waarnemen? Of in ieder geval: zorgt het er niet voor dat je even stilstaat bij wat je om je heen ziet? Onlangs deed iemand mij denken aan een gedicht van Rudyard Kipling genaamd Ik houd zes eerlijke dienende mannen. Het zette mij aan het denken, of om het botter te zeggen, het daagde mij uit om verder te kijken dan schrijft Bianca Matras.  
Tot niet zo lang geleden, met als hoogtepunt het Trump-fenomeen, ervoeren alle staten op de een of andere manier een toenemend wantrouwen jegens hun politieke orde. Misschien niet direct gericht tegen de overheid zelf en vooral geuit als ontevredenheid over het systeem en de democratie in het algemeen.
De kloof tussen de politieke elites en het volk werd steeds groter, met weinig kans dat er een natuurlijke manier zou zijn geweest om deze te herstellen. Er was de Brexit met zijn grote impact, de gele hesjesbeweging in Frankrijk, de Catalaanse onafhankelijkheidsdemonstranten, de onrust in Hongkong en nog veel meer.
Bovendien stond Europa, nu Turkije zijn grenzen opende, op de rand van een nieuwe vluchtelingencrisis, terwijl er voor de miljoenen die in het conflict gevangen zaten nooit een echte betrokkenheid of een morele oplossing ten grondslag lag aan de politieke en economische hebzucht. Alsof dat nog niet genoeg is, benadrukte de voormalige directeur van het IMF, Christine Lagarde, ten slotte hoe de levensduur van ouderen een risico vormt voor de wereldeconomie.
Er is geen enkele intentie om de huidige situatie te ondermijnen, die zeker de capaciteiten van mensen, bedrijven en landen op de proef heeft gesteld, maar het is de moeite waard om je af te vragen welke potentiële impact dit alles zou kunnen hebben op het politieke klimaat na het coronavirus.
‘We zijn in oorlog’ verklaarde de Franse president Emmanuel Macron enkele dagen geleden, terwijl Donald Trump een ‘totale overwinning’ op deze ‘onzichtbare vijand’ beloofde. Deze krachtige, emotionele boodschappen die thema’s als angst, urgentie en overwinning opleggen, worden voortdurend via de media uitgezonden en zijn tot nu toe behoorlijk succesvol gebleken in het verkrijgen van de steun van de massa. Groepen die tot gisteren tegen hen zongen, stellen nu hun vertrouwen en bewondering in hun daden.
“Alleen een crisis – feitelijk of waargenomen – brengt echte verandering teweeg. Wanneer die crisis zich voordoet, zijn de acties die ondernomen worden afhankelijk van de ideeën die rondslingeren.” Milton Friedman
Het idee om de politieke orde te herstellen of een nieuwe te schetsen door middel van shocktactieken, is in het verleden goed uitgewerkt door de Canadese auteur en sociaal activiste Naomi Klein. Het patroon van wachten of het creëren van een crisis – zoals de oorlog in Irak, om vervolgens een staat toe te staan ​​buitengewone maatregelen te nemen om zijn imago te reconstrueren en zijn samenleving te heropvoeden, is al eerder op grote schaal gebruikt. Misschien zou dezelfde shockdoctrine die regeringen in staat stelde te profiteren van rampen, dezelfde zijn die deze keer zou helpen hun verbrijzelde legitimiteit te herstellen.
De mogelijkheden waarin COVID-19 de toekomst van de politiek, de samenleving, de migratieverhalen en de economie vorm zou kunnen geven, zijn eindeloos en tot op zekere hoogte verontrustend. Daarom laat ik deze woorden opnieuw helder door mijn hoofd flitsen:
Ik heb zes eerlijke dienaren
  (Ze leerden me alles wat ik wist);
Hun namen zijn Wat en waarom en wanneer
  En hoe en waar en wie.
Ik stuur ze over land en zee,
  Ik stuur ze oost en west;
Maar nadat ze voor mij hebben gewerkt,
  Ik gun ze allemaal rust.Ik liet ze rusten van negen tot vijf,
  Want ik heb het dan druk,
Naast ontbijt, lunch en thee,
  Want het zijn hongerige mannen.
Maar verschillende mensen hebben verschillende opvattingen;
  Ik ken een persoon die klein is
Ze houdt tien miljoen bedienden,
  Die helemaal geen rust krijgen!
Ze stuurt ze naar het buitenland voor haar eigen zaken,
  Vanaf het moment dat ze haar ogen opent
Eén miljoen Hows, twee miljoen Wheres,
  En zeven miljoen Whys!

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending