Verbind je met ons

Energie

#FORATOM roept de EU op om nucleair te erkennen als een strategische industrie

DELEN:

gepubliceerd

on

FORATOM verwelkomt de doelstelling van de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat de Europese industrie geschikt is voor de ambities van vandaag en voorbereid is op de realiteit van morgen, zoals uiteengezet in haar industriële strategie die gisteren (10 maart) is gepubliceerd. De Europese nucleaire industrie staat klaar om Europa te helpen haar doelen te bereiken op het gebied van het leveren en onderhouden van schone energie Het concurrentievermogen van Europa.

Zoals benadrukt in de industriestrategie, is een van de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst ervoor te zorgen dat de Europese industrie toegang heeft tot een veilige levering van schone energie tegen een concurrerende prijs. Dit is cruciaal voor het behoud van het concurrentievermogen van Europa.

"Kernenergie kan ertoe bijdragen dit te realiseren", zegt FORATOM-directeur-generaal Yves Desbazeille. "Het is niet alleen koolstofarm, het is ook flexibel, verzendbaar en kostenbesparend".

Kernenergie is in dit opzicht inderdaad van vitaal belang, aangezien het kan helpen:

  • Het concurrentievermogen van de Europese industrie behouden, aangezien energie vaak een aanzienlijk deel van de productiekosten uitmaakt;
  • de industrie koolstofarm maken en zo bijdragen aan de doelstelling inzake koolstofneutraliteit voor 2050;
  • de industrie voorzien van de energie die ze nodig heeft wanneer ze die nodig heeft, wat vooral belangrijk is voor processen die 24/7 draaien, en;
  • Andere industrieën door alternatieve bronnen van koolstofarme energie aan te bieden, zoals waterstof en warmte (sectorkoppeling).

"Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat de Europese nucleaire industrie niet alleen elektriciteit levert, maar ook medische isotopen en andere toepassingen voor de industrie en de landbouw", voegde Desbazeille toe. "In het licht hiervan zijn we er vast van overtuigd dat de nucleaire sector moet worden erkend als een strategische Europese industrie."

De Europese nucleaire industrie levert ook een aanzienlijke bijdrage aan de economie van de EU, aangezien deze momenteel ongeveer 1 miljoen banen in de EU in stand houdt en ongeveer 450 miljard euro aan bbp genereert[1].

Daarom is het essentieel dat de besluitvormers van de EU stappen ondernemen om de belangrijke rol van de nucleaire sector binnen de economie van de EU te ondersteunen. Dit omvat een stabiel EU-beleidskader, en een kader dat investeringen in hoge, directe kosten en koolstofarme technologieën aanmoedigt. Aanzienlijke steun voor O&O en innovatie, evenals meer financiering voor onderzoek naar zowel huidige als toekomstige nucleaire technologieën zoals SMR's, is ook essentieel om voorbereid te zijn op de toekomst, nieuwe toepassingen en baanbrekende ontwerpen en technologieën te ontwikkelen.

Het Europese Atomic Forum (FORATOM) is de Brusselse handelsvereniging voor de kernenergieindustrie in Europa. Het lidmaatschap van FORATOM bestaat uit 15 nationale nucleaire verenigingen en door deze verenigingen vertegenwoordigt FORATOM bijna 3,000 Europese bedrijven die in de industrie werken en ondersteunen bij 1,100,000-banen.

advertentie

[1] Rapport economische en sociale impact, Deloitte 2019. EU27 + VK

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending