Verbind je met ons

Brexit

#Brexit - De Ierse minister voorspelt dat Groot-Brittannië in oktober uit de EU zal stappen

DELEN:

gepubliceerd

on

Groot-Brittannië zal de Europese Unie in oktober verlaten zonder een echtscheidingsakkoord, voorspelde een Ierse minister, wat een ernstige economische schok zou veroorzaken waarvoor pan-EU financiële steun nodig zou kunnen zijn voor landen als Ierland. schrijft John O'Donnell.

De opmerkingen, die tot de meest openhartige tot nu toe van een Ierse minister behoren, onderstrepen het groeiende gevoel van ongerustheid over een harde Brexit in Ierland, het naaste buurland van Groot-Brittannië, met wie het belangrijke handels- en historische banden onderhoudt.

“Sommige mensen in Groot-Brittannië hebben zichzelf ervan overtuigd dat geen deal een goede zaak is en dat er geen omstandigheden zijn waarin de Europese Unie het Verenigd Koninkrijk zou laten crashen”, zei Michael D'Arcy, de minister die verantwoordelijk is voor financiële diensten, tegen Reuters. .

“De Europese Unie heeft de (Brexit)datum een ​​aantal keren verschoven. Ik zie geen flexibiliteit meer. De deal zal na 31 oktober worden gesloten”, zei hij, verwijzend naar een deal voor het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

De Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat hij Groot-Brittannië op 31 oktober uit de Europese Unie zal halen, wat er ook gebeurt, zelfs zonder dat er een overgangsovereenkomst nodig is om de weg vrij te maken voor toekomstige betrekkingen met de EU.

Als Groot-Brittannië zonder akkoord uit het blok wordt gehaald, zouden er geen formele regelingen meer zijn om alles te regelen, van post-Brexit-huisdierenpaspoorten tot douaneprocedures aan de Noord-Ierse grens met Ierland.

Elke herwerking van een deal om aan de eisen van Johnson te voldoen zou de steun van de Ieren vereisen.

advertentie

Terwijl de Ierse premier Leo Varadkar dinsdag zei dat hij geloofde dat een no-deal nog steeds te vermijden was, sloeg D'Arcy een sceptischer toon aan en waarschuwde hij dat een abrupt vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zeer waarschijnlijk was.

Hij zei dat een dergelijke stap ernstige gevolgen zou hebben voor zowel de Ierse economie als het Europese continent, en dat Dublin zich nu aan het voorbereiden was. ‘Kan de Brexit ernstig mislopen? Zeker, dat kan”, zei de junior minister van Financiën.

“Ierland... is het land dat meer dan wie dan ook getroffen zal worden. Potentieel zou dit een enorme impact kunnen hebben op de Ierse economie.”

Hij zei dat financiële steun nodig zou kunnen zijn om Ierland en andere door de Brexit getroffen EU-lidstaten te steunen.

“Het is belangrijk om de solidariteit van onze Europese partners met een kleine natie te tonen in een tijd van moeilijkheden. Financiële steun... kan mogelijk nodig zijn voor het continent”, zei hij, eraan toevoegend dat de manier waarop dit zou gebeuren nog moest worden besloten.

“De steun zou … op EU-brede basis zijn, in plaats van op individuele landenbasis. Het Europese budget bedraagt ​​bijna 270 miljard (euro) per jaar. Het zou dus onderdeel zijn van die Europese begroting.”

Eerder dit jaar heeft de Europese Commissie het vooruitzicht op fondsen voor de landbouw ter sprake gebracht, een van de sectoren in Ierland die naar verwachting het zwaarst getroffen zal worden door een ontwrichtende Britse exit.

“Extra steun kan beschikbaar worden gesteld in het geval van een no-deal-scenario”, zei een EU-functionaris, eraan toevoegend dat er geen ruimte was voor heronderhandelingen, zoals Johnson heeft geëist, over de scheidingsovereenkomst tussen zijn voorganger Theresa May en Brussel.

D'Arcy zei dat Ierland goed voorbereid was en dat hij niet verwachtte dat het opnieuw een internationale reddingsoperatie zou moeten aanvragen, zoals Dublin in het verleden deed toen de banken in crisis verkeerden.

Het financiële centrum, dat D'Arcy internationaal promoot, zal hiervan profiteren en heeft talloze banken zien verschijnen als gevolg van de Brexit, omdat Ierland vrije toegang tot de Europese Unie zal blijven hebben.

Ondanks de harde eurosceptische houding van Johnson verwachten sommige banken, zoals Goldman Sachs, nog steeds dat Londen en Brussel een deal zullen sluiten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending