Verbind je met ons

Conflicten

Verklaring van de Hoge Vertegenwoordiger van de EU Catherine Ashton volgende buitengewone Raad Buitenlandse Zaken van Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

131130104754-oekraïne-protest-03-horizontale-galerij“Ik heb vandaag (20 februari) de buitengewone Raad Buitenlandse Zaken bijeengeroepen in het licht van de werkelijk ernstige verslechtering van de situatie in Oekraïne. Ik heb ook drie ministers van Buitenlandse Zaken – Steinmeier, Fabius en Sikorski – gevraagd naar Kiev te reizen voor een ontmoeting met president Janoekovitsj en leiders van de oppositie.

“Je zult weten dat ik bij de gesprekken met Iran ben geweest en de onderhandelingen daar heb geleid. De ministers zijn nog steeds in het land en gaan door met de bijeenkomsten, maar ik heb voortdurend contact met hen en heb de ministers hier op de hoogte gebracht. Tijdens het debat in de Raad van vandaag hebben de ministers hun ongenoegen geuit over de verslechterende situatie. Zij veroordeelden in de krachtigste bewoordingen elk gebruik van geweld; onze gedachten zijn bij de families van de slachtoffers. Het is volkomen duidelijk dat dit geweld volstrekt onaanvaardbaar is en onmiddellijk moet stoppen. Elke verdere escalatie moet worden vermeden.

“Degenen die verantwoordelijk zijn voor schendingen van de mensenrechten moeten voor de rechter worden gebracht. Wij roepen alle partijen op om deel te nemen aan een inclusieve en betekenisvolle dialoog om de situatie te de-escaleren en een politieke oplossing te vinden. De voornaamste verantwoordelijkheid voor het starten van een dergelijke dialoog ligt bij de president.

“Elementen voor elke duurzame oplossing zijn onder meer de vorming van een nieuwe en inclusieve regering, constitutionele hervormingen en het scheppen van voorwaarden voor democratische verkiezingen. De Europese Unie blijft bereid Oekraïne te steunen in het proces van politieke dialoog. Ons aanbod van politieke associatie en economische integratie blijft op tafel liggen, evenals ons engagement om de contacten tussen mensen te verbeteren. Maar in het licht van de verslechterende situatie heeft de EU besloten dat we dringend naar gerichte sancties moeten kijken.

“We zijn ook overeengekomen om de exportvergunningen voor uitrusting voor binnenlandse repressie op te schorten. Wij hebben de relevante werkorganen in de Raad gevraagd onmiddellijk de nodige voorbereidingen te treffen. Deze uitvoering zal worden voortgezet in het licht van de ontwikkelingen in Oekraïne. We zullen nauw blijven samenwerken met de internationale gemeenschap, en we kijken naar een duurzame, inclusieve oplossing van deze crisis.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending