Verbind je met ons

Onderwijs

Het onderwijs en de opleiding in de EU laten enkele bemoedigende trends zien, maar er blijven uitdagingen bestaan, zo blijkt uit een nieuw rapport

DELEN:

gepubliceerd

on

Steeds meer jonge Europeanen behalen een tertiair diploma en het gemiddelde aantal voortijdige verlaters van onderwijs en opleiding neemt af. Dit zijn enkele van de bemoedigende ontwikkelingen die uit de editie van 2023 van de Commissie naar voren komen Onderwijs- en trainingsmonitor, gelanceerd door Innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugdzaken Commissaris Ilja Ivanova (foto) de Europese onderwijstop vorige week.

Uit de monitor blijkt ook dat bijna twee derde van de pas afgestudeerden van beroepsonderwijs en -opleiding (VET) ervaring heeft met leren op de werkplek. Aan de andere kant benadrukt het rapport de resterende uitdagingen, zoals de heersende onderprestatie op het gebied van basisvaardigheden, de wijdverbreide ongelijkheid in toegang tot onderwijs en prestaties, de genderkloof op het gebied van tertiaire kwalificaties en het gebrek aan vrouwen in STEM-disciplines.

De 2023-editie van het rapport zoomt in op het lerarentekort in Europa en de verschillende inspanningen om het lerarenberoep aantrekkelijker te maken. Het lerarentekort is een steeds groter probleem en zal naar verwachting in sommige landen nog verergeren als gevolg van de vergrijzing van de lerarenbevolking. Meer gedetailleerde informatie over het beroep van leraar is ook te vinden in de nieuw opgerichte docentendashboard.

De jaarlijkse publicatie analyseert de evolutie van de onderwijs- en opleidingssystemen van de EU en rapporteert over de vooruitgang bij het bereiken van gezamenlijk overeengekomen doelstellingen op EU-niveau als onderdeel van de samenwerking van de lidstaten op het gebied van Europese onderwijsruimte. De monitor bevat een vergelijkende analyse, 27 landenrapporten en een online Monitor-toolbox, met de meest prominente gegevens en bronnen over onderwijs- en opleidingssystemen in de EU.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending