Verbind je met ons

Educatie

Volwassenen in onderwijs en opleiding in alle EU-regio's

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De verdeling van de participatiegraad van volwassenen in formeel en niet-formeel leren gedurende de afgelopen vier weken op regionaal niveau (NUTS 2 regio's) is binnenin doorgaans zeer homogeen EU landen, die eerder een nationale dan een regionale weerspiegeling zijn onderwijs en opleidingsinitiatieven. 

In 2022 hadden 96 van de 240 regio’s een participatiegraad gelijk aan of hoger dan het EU-gemiddelde van 11.9%. Deze groep omvatte alle regio's van Denemarken, Spanje, Nederland, Oostenrijk, Slovenië, Finland en Zweden, evenals Estland, Luxemburg en Malta (allemaal afzonderlijke regio's op dit detailniveau).

Bovenaan de lijst stonden 24 regio's waar minstens een kwart van de mensen tussen 25 en 64 jaar in de vier weken voorafgaand aan de enquête onderwijs en training heeft gevolgd. In acht regio's van Zweden was de participatiegraad hoger dan in enige andere regio in de EU, met een piek van 8% in de hoofdstedelijke regio Stockholm. Deze groep omvatte ook alle vijf regio's van Denemarken en negen van de twaalf regio's in Nederland, waarbij de hoogste cijfers werden waargenomen in Hovedstaden (de Deense hoofdstedelijke regio) en Utrecht (Nederland). Twee andere hoofdstedelijke regio's staan ​​op deze lijst: Helsinki-Uusimaa in Finland en Bratislavský kraj in Slowakije. 

Aan de andere kant noteerden 29 regio's in 5.0 een participatiegraad voor volwassenenonderwijs en -opleiding van minder dan 2022%. Deze groep was geconcentreerd in Bulgarije (alle zes de regio's), Griekenland (6 van de twaalf regio's; geen gegevens voor Ionia Nisia) en Kroatië ( 10 van de 12 regio's), maar omvatte ook 3 regio's in Polen, 4 in Roemenië, evenals één in België en een andere in Duitsland.

Hogere participatiecijfers voor vrouwen in 192 van de 233 NUTS 2-regio's

In 2022 nam 12.9% van de vrouwen tussen 25 en 64 jaar deel aan onderwijs en training gedurende de vier weken voorafgaand aan de enquête. Dit was 2.1 procentpunten (pp) hoger dan het overeenkomstige aandeel voor mannen (10.8%). Een hogere deelname aan onderwijs en opleiding voor vrouwen werd waargenomen in 192 van de 233 NUTS 2-regio's waarvoor gegevens beschikbaar zijn. Er waren drie regio's waar de participatiegraad tussen de geslachten hetzelfde was, terwijl de resterende 3 regio's een hogere participatiegraad voor mannen kenden.

De hogere percentages vrouwen die deelnamen aan onderwijs en opleiding waren vooral uitgesproken in regio's die werden gekenmerkt door een zeer hoge algemene participatiegraad. Dit was met name het geval voor de acht Zweedse regio's, waar de participatie van vrouwen 8 tot 11.5 procentpunten hoger was dan die van mannen; de grootste kloof werd waargenomen in Mellersta Norrland (17.6 pp). Aanzienlijk hogere tarieven werden ook geregistreerd in de hoofdstedelijke regio's van twee andere Nordic EU-landen: Helsinki-Uusimaa in Finland (kloof van 9.8 procentpunten) en Hovedstaden in Denemarken (9.1 procentpunten).

advertentie

De regio's waar de participatiegraad van volwassenen in onderwijs en opleiding onder mannen hoger was, waren geconcentreerd in Duitsland (13 regio's), Roemenië (5 regio's), Tsjechië (4 regio's), Italië (ook 4 regio's, voornamelijk in het noorden), Griekenland en Slowakije (beide met 3 regio's). 

Horizontaal staafdiagram: genderkloof voor de participatiegraad in onderwijs en opleiding, 2022 (verschil in procentpunten tussen het aandeel vrouwen en mannen tussen 25 en 64 jaar die deelnamen aan onderwijs en opleiding gedurende de vier weken voorafgaand aan de enquête, per NUTS 2-regio)

Bron dataset:  trng_lfse_04


Deze informatie is aanwezig in de editie 2023 van Het regionale jaarboek van Eurostat, die zich richt op de Europees Jaar van vaardigheden, ontworpen om individuen te ondersteunen bij het verkrijgen van de juiste vaardigheden voor kwaliteitsbanen en tegelijkertijd bedrijven te helpen tekorten aan vaardigheden aan te pakken. Uitgebreide hoofdstukken over onderwijs en de arbeidsmarkt peilen hoe de verschillende regio's het doen. 

Wilt u meer weten over onderwijs en opleiding in de EU? 

U kunt meer lezen in het speciale gedeelte van de Regio's in Europa - interactieve editie 2023en in het speciale hoofdstuk in de Regionaal jaarboek van Eurostat - uitgave 2023, ook verkrijgbaar als Statistics Explained artikel. De bijbehorende kaarten in de statistische atlaszorgen voor een interactieve kaart op volledig scherm. 

Meer informatie

Methodologische opmerkingen

  • Formeel onderwijs en opleiding worden gedefinieerd als “onderwijs dat geïnstitutionaliseerd, doelgericht en gepland is via publieke organisaties en erkende particuliere instellingen, en – in hun totaliteit – het formele onderwijssysteem van een land vormt. Formele onderwijsprogramma's worden dus als zodanig erkend door de relevante nationale onderwijsautoriteiten of gelijkwaardige autoriteiten, bijvoorbeeld elke andere instelling in samenwerking met de nationale of subnationale onderwijsautoriteiten. Formeel onderwijs bestaat grotendeels uit initieel onderwijs [...]. Beroepsonderwijs, speciaal onderwijs en sommige delen van het volwassenenonderwijs worden vaak erkend als onderdeel van het formele onderwijssysteem. Kwalificaties uit het formele onderwijs worden per definitie erkend en vallen daarom binnen de reikwijdte van de ISCED. Geïnstitutionaliseerd onderwijs vindt plaats wanneer een organisatie gestructureerde onderwijsarrangementen biedt, zoals leerling-leraarrelaties en/of interacties, die speciaal zijn ontworpen voor onderwijs en leren. Deze definitie is gebaseerd op ISCED2011.
  • Niet-formeel onderwijs en training worden gedefinieerd als “onderwijs dat geïnstitutionaliseerd, opzettelijk en gepland is door een onderwijsaanbieder. Het bepalende kenmerk van niet-formeel onderwijs is dat het een aanvulling, alternatief en/of aanvulling is op formeel onderwijs binnen het proces van levenslang leren van individuen. Het wordt vaak aangeboden om het recht op toegang tot onderwijs voor iedereen te garanderen. Het richt zich op mensen van alle leeftijden, maar past niet noodzakelijkerwijs een doorlopende trajectstructuur toe; het kan van korte duur zijn en/of van lage intensiteit zijn; en het wordt doorgaans aangeboden in de vorm van korte cursussen, workshops of seminars. Niet-formeel onderwijs leidt meestal tot kwalificaties die niet als formeel of gelijkwaardig aan formele kwalificaties worden erkend door de relevante nationale of subnationale onderwijsautoriteiten, of tot helemaal geen kwalificaties. Niettemin kunnen formele, erkende kwalificaties worden verkregen via exclusieve deelname aan specifieke niet-formele onderwijsprogramma's; dit gebeurt vaak wanneer het niet-formele programma de competenties vervolledigt die in een andere context zijn verworven”. Deze definitie is gebaseerd op ISCED2011.

Als u vragen heeft, kunt u terecht op de contact pagina.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending