Verbind je met ons

Educatie

De EU telde in 5.24 2021 miljoen leraren

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

In 2021 waren er 5.24 miljoen leraren werkzaam in het basis-, lager secundair en hoger secundair onderwijs in de EU (ISCED niveaus 1-3). Vieren Wereldlerarendag, belichten we de meest recente gegevens over leraren.

Net als voorgaande jaren vormden vrouwen nog steeds het merendeel van het onderwijs personeelsbestand, goed voor 73% (3.8 miljoen) van de leraren werkzaam in het basis-, lager secundair en hoger secundair onderwijs in 2021, terwijl mannen 27% (1.43 miljoen) voor hun rekening namen.

Infographic: Leraren op scholen in de EU in 2021, %

Bron dataset: educ_uoe_perp01

In termen van leeftijd was in 2021 op deze drie onderwijsniveaus in de EU slechts 8% (393 leraren) van het totale lerarenbestand jonger dan 428 jaar. Daarentegen waren 30 miljoen leraren 2.1 jaar of ouder, wat neerkomt op 50% van de leraren op deze niveaus.

Bijna de helft van de mannelijke leraren boven de 50 gaf les in het hoger secundair onderwijs

In het basis- en voortgezet onderwijs (ISCED-niveaus 1-3) gaf bijna de helft (46%) van de mannelijke leraren ouder dan 50 jaar les in het hoger secundair onderwijs, terwijl 38% lesgaf in het lager secundair onderwijs en minder dan een vijfde (16%) gaven les in het basisonderwijs. 

Voor vrouwelijke leraren boven de 50 op ISCED-niveaus 1-3 was de verdeling gelijkmatiger verdeeld: 40% gaf les in het basisonderwijs, 32% in het lager secundair en 28% in het hoger secundair.

advertentie

Het aantal leerlingen per leraar was in 12.1 gemiddeld 2021

In de EU in 2021 zal het gemiddelde aantal leerlingen per leraar in het basis-, middelbaar en hoger secundair onderwijs - de verhouding tussen leerlingen en studenten en docenten - was 12.1. Dit was een daling van 0.2 procentpunt ten opzichte van 2020 (12.3). 

Het aantal leerlingen per leraar daalt sinds 2013, toen deze gegevensverzameling verplicht werd. In dat jaar bedroeg de ratio 13.3, wat een daling van 1.2 procentpunt betekent ten opzichte van 2021. 

Staafdiagram: Verhouding leerlingen en studenten ten opzichte van docenten in het basis- en hoger secundair onderwijs, 2021

Bron dataset: educ_uoe_perp04

De hoogste percentages werden gerapporteerd in Nederland (16.4 leerlingen per leraar), Frankrijk (14.9), Slowakije (14.3), Roemenië (14.1) en Ierland (13.4). Ondertussen werd het laagste percentage geregistreerd in Griekenland (8.2), gevolgd door Malta (8.7), Kroatië (9.1), België en Luxemburg (beide 9.3). 

Meer informatie

Methodologische opmerkingen

  • Basisonderwijs, lager secundair en hoger secundair onderwijs: niveaus gedefinieerd in overeenstemming met de ISCED-classificatie.
  • De voor de berekening gebruikte gegevens over docenten en leerlingen worden uitgedrukt in voltijdse equivalenten. De vergelijkbaarheid van de leerling-leraarverhoudingen tussen landen kan worden beïnvloed door verschillen in klasgrootte per leerjaar en door het aantal lesuren, maar ook door verschillende ruimtelijke verdelingen van scholen, praktijken met betrekking tot schoolploegen en klassen met meerdere klassen.
  • Estland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Portugal en Slovenië: de definitie verschilt wat betreft de verhouding tussen leerlingen en studenten en docenten. Zie de metadata

Als u vragen heeft, kunt u terecht op de contact pagina.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending