Verbind je met ons

Europese Commissie

SDGs & ik: Naar duurzame steden en gemeenschappen

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG 11)'Duurzame steden en gemeenschappen' bevordert de vernieuwing en planning van steden en andere menselijke nederzettingen en biedt tegelijkertijd kansen voor iedereen, met toegang tot basisdiensten, energie, huisvesting, transport en groene openbare ruimten, terwijl het gebruik van hulpbronnen wordt verbeterd en de gevolgen voor het milieu worden verminderd.

Het monitoren van de voortgang van SDG 11 in de EU richt zich op de vooruitgang die is geboekt bij het verrijken van de levenskwaliteit in steden en gemeenschappen, het bevorderen van duurzame mobiliteit en het verbeteren van de impact op het milieu.

Infographic: SDG11: Duurzame steden en gemeenschappen

Bron datasets: sdg_11_52, sdg_11_40, sdg_11_11, sdg_11_60 

SDG 11 wordt gemonitord met een reeks indicatoren. Een van hen is vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van blootstelling aan fijn stof. In 2020 waren er in de EU 237 vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van luchtverontreiniging door fijn stof, of 810% minder dan in 25.9 (2015 sterfgevallen). 

Een andere indicator zijn verkeersdoden. In 2021 stierven 19 917 mensen in het wegverkeer in de EU, een daling van 16.3% ten opzichte van 2016 (23 808 doden). 

Op het gebied van huisvesting kampte 4.3% van de EU-bevolking in 2020 met ernstige huisvestingsproblemen, een daling van 1%. procentpunt (pp) sinds 2015 (5.3%).  

Daarnaast worden de recyclingpercentage van stedelijk afval bereikte in 48.7 2021%, dat wil zeggen een stijging van 2.8 procentpunt ten opzichte van 2016 (45.9%).

advertentie

Houd er rekening mee dat de COVID-19-pandemie een aantal indicatorwaarden voor het jaar 2020 heeft beïnvloed.

Dit is het begin van de Europese week van regio's en steden 2023 (#EURegionsWeek) en Eurostat zal aanwezig zijn met twee evenementen. #EURegionsWeek is een jaarlijks vierdaags evenement waarbij steden en regio's hun vermogen demonstreren om groei en werkgelegenheid te creëren, het cohesiebeleid van de EU ten uitvoer te leggen en het belang van het lokale en regionale niveau voor goed Europees bestuur te bewijzen. 

Hoe gaat het met jouw land?

Weet u hoeveel huishoudelijk afval in uw land wordt gerecycled? Of wat is de blootstelling aan luchtverontreiniging?  

U kunt de situatie in uw land eenvoudig verkennen en evalueren met de verschillende visualisatietools 'SDG’s & ik'

Selecteer uw land in de kop en kies een van de indicatoren van SDG 11

screenshot: SDG & Ik, indicator 11

Wil je meer weten?

Meer informatie over de voortgang van de EU op weg naar de SDGs kunt u vinden op: 

Voor meer informatie

Wereldstedendag van de Verenigde Naties

Als u vragen heeft, kunt u terecht op de contact pagina.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending