Verbind je met ons

Onderwijs

Jeugd conclusies over informeel onderwijs zal worden besproken door vertegenwoordigers van het Oostelijk Partnerschap

DELEN:

gepubliceerd

on

1925_538a2c2991a4b0afa8d5aea3be3195e6Conclusies met betrekking tot de erkenning van informeel onderwijs werden voorbereid tijdens het EU Oostelijk Partnerschap Jeugdforum, dat vandaag eindigde in Kaunas. De conclusies zullen midden november worden gepresenteerd aan vertegenwoordigers van de EU en de landen van het Oostelijk Partnerschap tijdens een bijeenkomst in Brussel. De conclusies benadrukken dat de arbeidsmarkt momenteel competenties vereist die formele onderwijsprogramma's missen. Werkgevers geven steeds meer de voorkeur aan werknemers met praktijkervaring en deelname aan informele onderwijsactiviteiten – internationale uitwisselingsprogramma's, ngo-activiteiten en vrijwilligerswerk.

Ongeveer 200 jeugdleiders, medewerkers van jongerenorganisaties en vertegenwoordigers van het jeugdbeleid van het EU-programma Youth in Action en zes landen van het Oostelijk Partnerschap - Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, Moldavië en Oekraïne - namen deel aan het Oostelijk Partnerschap Jeugdforum. Tijdens het Forum is gesproken over het belang van informeel onderwijs voor de arbeidsmarkt en zijn voorbeelden van succesvolle projectuitvoering gedeeld.

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevičius bevordert Litouwen, dat de Raad van de EU voorzit, de samenwerking tussen de EU en de oostelijke partners op het gebied van jongeren en informeel onderwijs.

“De resultaten van de jeugdprojecten van de EU en de Oostelijke Partners zijn tot nu toe aanzienlijk geweest, dus die moeten worden voortgezet. Uit de conclusies van het Jeugdforum blijkt dat het evenement belangrijk was voor zowel de oostelijke partners als de EU-lidstaten. We denken dat de jongeren die aan het Forum hebben deelgenomen, zullen blijven samenwerken en EU-beslissingen zullen blijven beïnvloeden die hun toekomst bepalen. We hopen dat het evenement, dat plaatsvond in Litouwen en voor het eerst werd georganiseerd, regelmatig zal worden”, zei de heer Linkevičius.

Tijdens het Forum presenteerden vertegenwoordigers van de Europese Commissie het nieuwe EU-jeugdprogramma, Erasmus +, waarmee samenwerkingsprojecten voor jongeren tussen de EU en de landen van het Oostelijk Partnerschap zullen worden gefinancierd.

Minister van Onderwijs en Wetenschap, Dainius Pavalkis, zei tijdens het Forum dat formeel onderwijs en informeel onderwijs constant met elkaar concurreren. “Momenteel trekt de regering veel geld uit voor formeel onderwijs en blijft informeel onderwijs achter. De vraag die we ons moeten stellen, is hoe we de balans kunnen vinden tussen universitaire kennis en de vaardigheden en competenties die werkgevers nodig hebben”, aldus Pavalkis.

“De verbetering van competenties die via informeel onderwijs zijn verworven, is nauwelijks denkbaar zonder internationale uitwisselings- en vrijwilligersprogramma's. De ervaring die met dergelijke programma's wordt opgedaan, geeft een voorsprong op de arbeidsmarkt. Daarom Erasmus + zal helpen om de jeugdwerkloosheid in Litouwen en andere EU-landen aan te pakken”, zegt Lilija Gerasimienė, hoofd van het Agentschap voor Internationale Jeugdsamenwerking, de organisator van het Forum, zelfverzekerd.

advertentie

Het jongerenforum van het Oostelijk Partnerschap werd voor het eerst georganiseerd en was een van de belangrijkste evenementen gewijd aan jongeren van het Litouwse voorzitterschap van de EU-Raad, ter gelegenheid van de top van het Oostelijk Partnerschap.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending