Verbind je met ons

Economie

De Ombudsman doet acht voorstellen aan de Commissie om schendingen van de grondrechten in het 'cohesiebeleid' ter waarde van meerdere miljarden euro's te voorkomen

DELEN:

gepubliceerd

on

o-reilly-epEuropese Ombudsman Emily O'Reilly (foto)heeft acht voorstellen gedaan aan de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat de Europese structuur- en investeringsfondsen van 350 miljard euro voor de periode 2014-2020 geen cohesieprogramma's van lidstaten ondersteunen die de fundamentele rechten schenden.

The cohesion policy aims to create jobs, reduce poverty and tackle social exclusion, particularly in the Union’s rural and disadvantaged areas. While member states are primarily responsible – selecting projects, making payments and handling complaints – the Ombudsman says that the Commission cannot abdicate its human rights obligations just because it does not directly manage the funds.

De Commissie moet daarom: frequentere en grondigere bezoeken ter plaatse brengen aan de lidstaten die de cohesieprogramma's uitvoeren; een onlineplatform lanceren waar het maatschappelijk middenveld misbruik van fondsen en schendingen van het EU-Handvest van de grondrechten kan melden; sancties strikt toepassen wanneer lidstaten hun verplichtingen niet nakomen; verifiëren dat de nationale verhaalmechanismen goed werken, en; proberen in de eerste plaats schendingen van de grondrechten te voorkomen door de inspanningen op het gebied van opleiding en capaciteitsopbouw te richten op lidstaten met een minder positieve staat van dienst op dit gebied.

O’Reilly explained: “The Commission should not allow itself to finance, with EU money, actions that are not in line with the highest values of the Union that is to say, the rights, freedoms and principles recognised by the Charter. Among the fundamental rights issues I was alerted to during this inquiry were the following: EU funds being used to build institutions for people with disabilities instead of community-based living; a planned segregated neighbourhood for Roma, publicly advertised as benefitting from ESI Funds; and higher barriers to women’s associations’ access to funds. I trust that the Commission will take my proposals on board at this early stage of the 2014-2020 funding period.”

De Ombudsman heeft klachten ontvangen over nationale autoriteiten die EU-middelen gebruiken in strijd met de grondrechten, waaronder een klacht over een programma voor het scheppen van banen dat vrouwen duidelijk discrimineert. Tijdens haar onderzoek op eigen initiatief raadpleegde de Ombudsman leden van het Europees Netwerk van Ombudsmannen, het Bureau voor de grondrechten, de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten en verschillende maatschappelijke organisaties. Al hun bijdragen zijn beschikbaar hier.

The European Ombudsman’s decision is available hier.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending