Verbind je met ons

Benin

Benin in beklaagdenbank bij VN over opsluiting politieke tegenstanders

DELEN:

gepubliceerd

on

Als gevolg van de aanhoudende detentie van twee prominente oppositieleiders onder zeer zware gevangenisstraffen heeft de in Brussel gevestigde organisatie Human Rights Without Frontiers (HRWF) een rapport ingediend bij de ‘Universal Periodic Review’ (UPR) van de Verenigde Naties voor Benin, waarin de nadruk wordt gelegd op mensenrechtenschendingen in het land, schrijft Willy Fautre.

Het rapport concentreerde zich op de situatie van twee beroemde oppositiefiguren Reckya Madougou en Joël Aivo, die respectievelijk tot twintig en tien jaar gevangenisstraf waren veroordeeld, en uitte hun bezorgdheid over het feit dat zij niet waren opgenomen in een lijst van zeventien gevangenen die tijdelijk zouden worden vrijgelaten na een arrestatie van dertien jaar. Ontmoeting in juni 20 tussen president Patrice Talon en Thomas Boni Yayi, voormalig president van Benin (10-17).

Joël Aivo

De UPR is een proces waarbij de mensenrechtensituatie van alle VN-lidstaten wordt beoordeeld. Het heeft tot doel de mensenrechtensituatie in alle landen te verbeteren en mensenrechtenschendingen aan te pakken, waar deze zich ook voordoen.

Reycka Madougo

De indiening van HRWF bij de UPR voor Benin van de VN bevatte details over de zaak van Reckya Madougou, die eind 2021 werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens vermeende financiering van terrorisme. Ze was in maart 2021 gearresteerd en beschuldigd van het overmaken van duizenden dollars aan een militaire officier met als doel niet bij naam genoemde autoriteiten te vermoorden. Haar kandidatuur was eerder afgewezen door de kiescommissie. HRWF legde verder uit dat mevrouw Madougou de leider was van de oppositiepartij. Les Democratenen een presidentskandidaat. De verklaring van HRWF beschreef ook de campagne van mevrouw Madougou voor het maatschappelijk middenveld – “Raak mijn grondwet niet aan” – die zich verzamelde tegen leiders die hun heerschappij wilden uitbreiden onder het mom van constitutionele hervormingen. De beweging verspreidde zich over West-Afrika, waardoor ze veel bekendheid kreeg.

Het HRWF-rapport aan de UPR gaf ook details over de zaak van Joël Aivo en zijn veroordeling in december 2021 door de controversiële Economic Crime and Terrorism Court (CRIET) tot 10 jaar gevangenisstraf wegens vermeende samenzwering tegen de staat en het witwassen van geld. HRWF legde in hun bijdrage uit dat de heer Aivo een rechtenprofessor is die Talon uitdaagde bij de presidentsverkiezingen van april 2021. Hij werd acht maanden vastgehouden voorafgaand aan de veroordeling en pleitte niet schuldig aan de bovengenoemde aanklachten. De heer Aivo zei zelf ten tijde van zijn veroordeling: “Het is niet aan het strafrecht om te bemiddelen over politieke meningsverschillen. Ik heb besloten mezelf aan dit land te geven. Jullie zijn ook kinderen van dit land. Doe met mij wat je wilt.’ HRWF maakte ook melding van mediaberichten waarin stond dat de heer Aivo tijdens zijn gevangenschap COVID-19 opliep omdat hij met 38 andere gevangenen in een cel zat.

Willy Fautré, directeur en medeoprichter van HRWF, merkte op: “Onze organisatie volgt de terugval die sinds 2016 plaatsvindt rond de mensenrechten in Benin. We waren vooral ontzet toen we zagen dat Reckya Madougou en Joël Aivo niet aanwezig waren op de bijeenkomst van juni 2022. lijst van 17 gevangenen die tijdelijk worden vrijgelaten. Mevrouw Madougou en de heer Aivo moeten onmiddellijk volledig worden vrijgelaten. Voor de vervolging en detentie van oppositiefiguren hoort geen plaats in een democratie en we zijn bezorgd over het welzijn van deze twee politici.”

advertentie

Rogatien Biaou (afgebeeld), Benin’s former foreign minister and president of the Alliance Patriotique Nouvel Espoir (New Hope Patriotic Alliance), an opposition party in Benin, welcomed HRWF’s statement to the UPR. “The continued imprisonment of Reckya Madougou and Joël Aivo is completely unjustifiable. It demonstrates President Patrice Talon’s determination to suffocate democracy in Benin. Sadly, the detention of political opponents takes place against the backdrop of President Talon’s demolition of Benin’s other pillars of democracy. Benin has become a country where state violence is used against protestors, the courts are used for political purposes and free speech is under threat. As long as opposition figures are persecuted in the country, no one in Benin can consider themselves free.”

HRWF also gave further background in their report about what they considered to be further backsliding in terms of Benin’s commitment to democracy and protecting human rights, explaining that in 2018 Patrice Talon’s government introduced new rules for fielding candidates and raised the cost of registering. The electoral commission, packed with Mr Talon’s allies, barred all opposition parties from the parliamentary election in 2019 for allegedly failing to follow the new rules closely enough. This resulted in a parliament made up entirely of Mr Talon’s supporters.  

Het HRWF-rapport verwees ook naar enorme protesten waarop veiligheidstroepen reageerden met scherpe munitie. Vier mensen werden gedood en nog veel meer raakten gewond. Het Constitutionele Hof, onder leiding van de voormalige persoonlijke advocaat van president Talon, wuifde de resultaten door. Amnesty International zei dat de repressie na de verkiezingen “een verontrustend niveau bereikte” nadat tijdens de demonstraties vier mensen waren gedood.

The Brussels-based NGO went on to describe how the parliament subsequently changed election laws in such a way that presidential candidates need to have the approval of at least 10% of Benin’s MPs and mayors. As parliament and most mayors’ offices are controlled by President Talon, he has control over who can run for president. These changes have drawn condemnation from international observers and led to the United States government partially terminating development assistance to the country.

Het rapport beschrijft ook hoe president Talon, sinds hij aan de macht is gekomen, de meeste van zijn rivalen gevangen heeft gezet of hen heeft gedwongen hun toevlucht in het buitenland te zoeken. Zijn voormalige persoonlijke advocaat heeft nu de leiding over het constitutionele hof van Benin. Bovendien richtte hij een speciale rechtbank op met de naam CRIET (Economic Crime and Terrorism Court), die door de president wordt geïnstrumentaliseerd om zijn politieke rivalen te neutraliseren en te vervolgen. Een CRIET-rechter die Benin ontvluchtte, zei tegen RFI (Radio France International), een Franse staatsomroep, dat de rechtbank in sommige politiek gevoelige zaken “instructies” krijgt van politieke leiders.

HRWF beschouwt de vervolging van oppositiefiguren als slechts een onderdeel van een meer algemene antidemocratische trend, waaronder het muilkorven van de media. Ze vermelden dat het land in de meest recente Global Press Freedom Index van Reporters sans Frontières is gedaald naar de 121e plaats. In 2016, voordat president Talon aantrad, stond Benin nog op de 78e plaats en tien jaar eerder zelfs in de top 25, één plaats achter Duitsland en enkele plaatsen vóór Groot-Brittannië.

In april 2021 riep de verkiezingscommissie van Benin de zittende Patrice Talon uit tot winnaar van de presidentsverkiezingen van het land met 86 procent van de stemmen in de eerste stemronde die door sommige oppositiepartijen werd geboycot.

De presidentsverkiezingen in Benin werden breed veroordeeld, waarbij The Economist beschreef hoe bijna alle oppositieleiders werden uitgesloten van hun ambtstermijn, terwijl anderen werden verbannen. Een vereniging van maatschappelijke groeperingen, die meer dan 1,400 verkiezingswaarnemers heeft ingezet, zei in haar voorlopige verklaring dat “pogingen om kiezers onder druk te zetten, te intimideren, te bedreigen, te corrumperen of lastig te vallen, in het hele land werden waargenomen”.

De bevindingen van de UPR van Benin zullen naar verwachting in januari 2023 publiekelijk worden besproken in de VN.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending