Verbind je met ons

Toetreding

Turkije: 'Ze moeten het land hervormen voor hun burgers, niet voor ons'

DELEN:

gepubliceerd

on

20140312PHT38714_originalTurkije wordt geconfronteerd met het meest kritische voortgangsrapport tot nu toe in zijn poging om lid te worden van de Europese Unie, als gevolg van recente beschuldigingen van fraude en massale corruptie en bezorgdheid over het ontbreken van een scheiding der machten. “Rechtvaardigheid is het sleutelwoord”, legt Ria Oomen-Ruijten uit (foto), een Nederlands lid van de EVP-fractie die het rapport schreef. “Turkije zou dit niet voor ons moeten doen. Ze zouden het moeten doen voor de modernisering van het land. Het is in het voordeel van de Turkse burgers.” De leden van het Europees Parlement keurden haar rapport op 12 maart goed.

Wat is de stand van zaken in de onderhandelingen tussen Turkije en de EU?
Vroeger was Turkije op de goede weg en toen hadden we de gebeurtenissen en de beschuldigingen van fraude in 2013. Het lijkt erop dat de scheiding der machten, die van levensbelang is, er niet meer is. Als een minister van justitie het laatste woord kan hebben in een onderzoek, vrijwillig of onwillig, dan klopt er iets niet.

We hebben ook nieuwe mediawetgeving en de internetwet, die gewijzigd is, wegdrijvend van de criteria van Kopenhagen.
Zijn dit de grootste obstakels? Wat zie je als een van de grootste uitdagingen die eraan komen?

Er zijn veel uitdagingen voor Turkije, maar gerechtigheid is de belangrijkste kwestie. Landen zouden niet voor ons moeten veranderen – ze zouden het moeten doen voor de modernisering van het land. Het is in het voordeel van de Turkse burgers.
Wat is de meest positieve vooruitgang geweest in het afgelopen jaar?

Op het gebied van de Koerdische kwestie en op het gebied van religie zijn er in ieder geval enkele stappen vooruit gezet. Ze versterken de zuidoostelijke regio door vrede te brengen, wat resulteert in economische ontwikkeling. Er was vooruitgang, maar nu is er een terugslag die je zag in zeer kritische toespraken in het Parlement.
Welke invloed heeft de onrust in Turkije op de onderhandelingen?

Als u een verplichting jegens elkaar heeft, moet u, voordat u begint met het veranderen van de wetgeving, contact met elkaar opnemen om te zien of dit klopt of niet. Maar dat gebeurde niet. Daarom vraag ik om een ​​nieuw Turks engagement.

Audio-visuele

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending