Het Parlement geeft groen licht aan #Singapore handels- en investeringsbeschermingsovereenkomsten

Haven van Singapore © CC0 Foto door chuttersnap op Unsplash Vrijhandels- en investeringsbeschermingsovereenkomsten zullen de handel stimuleren en de deur openen naar verdere handel met Zuidoost-Azië © CC0 door chuttersnap op Unsplash

Het Parlement heeft zijn goedkeuring gehecht aan de vrijhandelsovereenkomsten en investeringsbeschermingsovereenkomsten tussen de EU en Singapore, die als blauwdruk dienen voor verdere samenwerking met Zuidoost-Azië.

De vrijhandelsovereenkomst, waaraan het Parlement zijn goedkeuring heeft gehecht door 425-stemmen, 186 stemt tegen en 41 onthoudingen, zal binnen vijf jaar vrijwel alle tarieven tussen beide partijen verwijderen. Het zal vrije handel in diensten mogelijk maken, ook in retail banking, het beschermt unieke Europese producten zoals Jerez-wijn of Nürnberger Bratwurst en opent de Singaporese inkoopmarkt voor EU-bedrijven die bijvoorbeeld in de spoorwegsector werken. De overeenkomst omvat ook versterkte arbeidsrechten en milieubescherming, een element dat bijzonder belangrijk is voor het Parlement.

Springplank naar Azië

Als eerste bilaterale handelsovereenkomst tussen de EU en een lid van de Associatie van Zuidoost-Aziatische staten (ASEAN) kan de overeenkomst een opstap zijn naar verdere vrijhandelsovereenkomsten tussen de twee regio's, in een tijd waarin de EU niet langer vertrouwen op de VS als handelspartner, de resolutie bij het besluit vermeldt. Het werd aangenomen door 431 stemmen voor, 189 tegen en 52 onthoudingen.

Voor meer informatie over de elementen van de trade deal, lezen hier.

Beleggingsrechtbank voor geschillenbeslechting

Afzonderlijk stemde het Parlement ook in met 436-stemmen voor, 203 tegen en 30 onthoudingen bij een investeringsbeschermingsovereenkomst die een rechtbanksysteem biedt met onafhankelijke rechters om geschillen tussen investeerders en staat te beslechten, en met een partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst, door 537 stemmen voor, 85 tegen en 50 onthoudingen, waardoor samenwerking buiten het vakgebied wordt uitgebreid.

"Het Parlement heeft laten zien dat het zich inzet voor een op regels gebaseerd handelsstelsel: de EU houdt eerlijke en vrijhandel levend. De handelsovereenkomst zal niet alleen de toegang van de EU tot de markt van Singapore vergroten, maar zelfs nog meer tot de groeiende ASEAN-regio, terwijl tegelijkertijd wordt gewaarborgd dat werknemers en het milieu goed worden beschermd. De investeringsbeschermingsovereenkomst omvat de hervormde aanpak van de EU en zal de bestaande Singapore-EU-lidstaten met de geschillenregeling voor schenkingen tussen investeerders en staten vervangen, "zei David Martin (S & D, VK), de rapporteur over de overeenkomsten inzake vrijhandel en de bescherming van investeringen.

Volgende stappen

Zodra de Raad de handelsovereenkomst heeft gesloten, kan deze in werking treden op de eerste dag van de tweede maand na de sluiting. Om de investeringsbescherming en de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomsten in werking te laten treden, moeten de lidstaten ze eerst ratificeren.

Achtergrond

Singapore is verreweg de grootste partner van de EU in de regio, goed voor bijna een derde van de handel in goederen en diensten tussen de EU en de ASEAN, en ruwweg tweederde van de investeringen tussen de twee regio's. Over 10,000 Europese bedrijven hebben hun regionale kantoren in Singapore.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, Economie, EU, Europese Commissie, Europees parlement, Singapore, TISA, Handel, Handelsovereenkomsten

Reacties zijn gesloten.