Verbind je met ons

Economie

Toekomst van Europa debat: vicevoorzitter Šefčovič en Slowaakse premier Fico burgers te voldoen in Košice

DELEN:

gepubliceerd

on

87219e2e-078c-4655-95c4-a9a67ca37166_295x221Vicevoorzitter van de Europese Commissie Maroš Šefčovič en de Slowaakse premier Robert Fico bundelen hun krachten om een ​​burgerdialoog te houden in Košice – Culturele Hoofdstad van Europa 2013. Het evenement zal op zaterdag 5 oktober plaatsvinden in de Kunsthalle, waarbij honderden burgers uit alle hoeken van de wereld betrokken zullen zijn. gangen van het leven.

Dit unieke gesprek tussen Europa, de nationale politiek en burgers is het 32e in een reeks burgerdialogen die Europese commissarissen in de hele Europese Unie houden. Deze geven gehoor aan de oproep van voorzitter Barroso tot “een breed debat in heel Europa. Een debat met werkelijk Europese dimensies.” Elke dialoog concentreert zich op drie thema's: Europa's uitweg uit de economische crisis, burgerrechten en de toekomst van Europa.

Vicevoorzitter Šefčovič zei: “Drie op de vier Slowaken zeggen dat ze zich EU-burgers voelen, maar minder weten wat dit betekent. Daarom ben ik verheugd om – als onderdeel van het Europees Jaar van de Burger – met Slowaakse burgers in Košice te debatteren over de huidige toestand van de EU, welke richting we inslaan en over de EU-rechten van mensen. Ik geloof dat hoe beter de Slowaakse burgers worden geïnformeerd, hoe meer zij met de EU kunnen samenwerken en haar toekomst kunnen helpen vormgeven.”

Volgens een recente Eurobarometer-enquête wil driekwart (76%) van de Slowaken meer weten over hun rechten als EU-burger. Terwijl hetzelfde percentage (76%) van de Slowaken het gevoel heeft EU-burger te zijn, weet bovendien slechts zes op de tien (59%) daadwerkelijk wat dit betekent. Daarom heeft de Europese Commissie 2013 uitgeroepen tot Europees Jaar van de Burger, waarbij de burgerdialogen dit jaar centraal staan.

Het debat vindt plaats op zaterdag 5 oktober van 16: 00-18: 00 in de Kunsthalle, Rumanova 1, Košice. Het wordt gemodereerd door TV-nieuwsanker Ľubomír Bajaník van de Slowaakse publieke omroep RTVS.

Het evenement kan live worden gevolgd via webstream. Burgers uit heel Europa kunnen deelnemen via Twitter met behulp van de hash-tag #EUDeb8. Burgers kunnen ook opmerkingen maken over debatonderwerpen met behulp van Facebook.

Achtergrond

advertentie

Waar gaan de burgerdialogen over?

In januari startte de Europese Commissie het Europees Jaar van de burger (IP / 13 / 2), een jaar gewijd aan burgers en hun rechten. Dit en volgend jaar zullen leden van de Europese Commissie, samen met nationale en lokale politici en leden van het Europees Parlement, debatten houden met burgers over hun verwachtingen voor de toekomst in burgerdialogen in de hele EU.

Recente dialogen werden georganiseerd door vice-voorzitters Rehn en Kallas in Tallinn (Estland), door vicevoorzitter Reding in Trieste (Italië) en Helsinki (Finland) en door commissaris Andor in Györ (Hongarije). Aankomende dialogen zijn onder andere vice-president Reding in Stockholm (Zweden), voorzitter Barroso in Luik (België) en commissaris Piebalgs in Riga (Letland). Dialogen zullen gedurende 2013 worden voortgezet, tot in de eerste paar maanden van 2014 - met Europese, nationale en lokale politici die een debat aangaan met burgers uit alle geledingen van de samenleving. Volg alle Dialogen hier.

Waarom is de Commissie dit nu aan het doen?

Omdat Europa op een kruispunt staat. De toekomst van Europa is het gesprek van de dag – met veel stemmen die praten over de ontwikkeling naar een politieke unie, een Federatie van Nationale Staten of een Verenigde Staten van Europa. De komende maanden en jaren zullen beslissend zijn voor de toekomstige koers van de Europese Unie. Verdere Europese integratie moet hand in hand gaan met het versterken van de democratische legitimiteit van de Unie. Het is daarom belangrijker dan ooit om burgers een directe stem te geven in dit debat.

Wat zal de uitkomst van de Dialogen zijn?

De feedback van burgers tijdens de dialogen zal de Commissie helpen bij het opstellen van plannen voor een toekomstige hervorming van de EU. Een van de hoofddoelen van de dialogen zal ook zijn om de basis voor de 2014 Europese verkiezingen voor te bereiden.

Op 8 mei 2013 heeft de Europese Commissie haar tweede EU gepubliceerd Citizenship Report, Die naar voren 12 nieuwe concrete maatregelen om de problemen van de burgers nog steeds (te lossen zetIP / 13 / 410 en MEMO / 13 / 409). Het Burgerrapport is het antwoord van de Commissie op een grote onlineraadpleging die in mei 2012 werd gehouden (IP / 12 / 461) en de vragen en suggesties die tijdens de burgerdialogen naar voren zijn gebracht.

Meer informatie over de Košice-dialoog.

Debatten met burgers over de toekomst van Europa.

Europees Jaar van de burger.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending