Verbind je met ons

Economie

Treinreizigers recht op gedeeltelijke terugbetaling op de prijs van het treinkaartje in geval van een aanzienlijke vertraging, ook al worden toegeschreven aan overmacht

DELEN:

gepubliceerd

on

afbeeldingenVervoerders kunnen zich niet beroepen op regels van het internationaal recht die hen in geval van overmacht vrijstellen van het betalen van compensatie voor schade die zij hebben geleden als gevolg van vertraging, om aan hun verplichting tot terugbetaling te ontkomen.

De verordening betreffende de rechten en plichten van treinreizigers1 bepaalt dat de aansprakelijkheid van spoorwegondernemingen in geval van vertraging wordt geregeld door de Uniforme Regelen betreffende de Overeenkomst voor het internationale vervoer van passagiers en bagage per spoor2, met inachtneming van de toepasselijke bepalingen van de verordening.

Overeenkomstig de Uniforme Regelen, die deel uitmaken van het internationaal recht en zijn opgenomen in de bijlage bij de regeling, is de spoorwegvervoerder jegens de reiziger aansprakelijk voor de schade die voortvloeit uit het feit dat, als gevolg van het te laat verlopen van een trein, zijn reis niet kan worden voortgezet of voortzetting van de reis redelijkerwijs niet op dezelfde dag kan worden verlangd. De vervoerder is echter van aansprakelijkheid vrijgesteld wanneer de vertraging te wijten is aan overmacht, dat wil zeggen onder meer omstandigheden die geen verband houden met de exploitatie van het spoor en die de vervoerder niet kon vermijden.

De verordening bepaalt dat een reiziger die een uur of langer vertraging heeft, bij de spoorwegonderneming een gedeeltelijke terugbetaling van de voor het ticket betaalde prijs kan aanvragen. De hoogte van die compensatie bedraagt ​​minimaal 25% van die prijs bij een vertraging tussen 60 en 119 minuten en 50% bij een vertraging van 120 minuten of meer. De verordening voorziet geen uitzondering op dit recht op schadevergoeding wanneer de vertraging te wijten is aan overmacht.

Tegen deze achtergrond heeft het Verwaltungsgerichtshof (administratieve rechtbank, Oostenrijk) het Hof van Justitie gevraagd of een spoorwegonderneming kan worden ontslagen van haar verplichting tot schadevergoeding wanneer de vertraging te wijten is aan overmacht. De administratieve rechtbank moet uitspraak doen over een beroep dat is ingesteld door de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB-Personenverkehr AG tegen het besluit van de Oostenrijkse spoorwegnetcontrolecommissie om een ​​bepaling uit haar algemene voorwaarden te schrappen die elk recht op schadevergoeding in geval van overmacht uitsluit. .

In zijn arrest van vandaag stelt het Hof in de eerste plaats vast dat de verordening zelf de spoorwegondernemingen niet vrijstelt van de verplichting om compensatie te betalen wanneer de vertraging te wijten is aan overmacht.

Het Hof merkt vervolgens op dat de Uniforme Regelen, die de vervoerder vrijstellen van zijn verplichting om compensatie te betalen in geval van overmacht, alleen betrekking hebben op het recht van passagiers op compensatie voor schade als gevolg van de vertraging of annulering van een trein. Aan de andere kant heeft de compensatie waarin de verordening voorziet, berekend op basis van de ticketprijs, een heel ander doel, namelijk het compenseren van de passagier voor de tegenprestatie die wordt geboden voor een dienst die niet is geleverd in overeenstemming met de vervoersvoorwaarden. contract. Het gaat bovendien om een ​​financiële standaardvergoeding met een vast bedrag, anders dan die waarin het aansprakelijkheidsstelsel van de Uniforme Regelen voorziet, dat een individuele beoordeling van de geleden schade vereist. Aangezien deze twee aansprakelijkheidsstelsels heel verschillend zijn, kunnen passagiers naast een vaste compensatie ook een vordering tot schadevergoeding instellen op grond van de Uniforme Regelen.

advertentie

In deze omstandigheden is het Hof van oordeel dat de door de vervoerder op grond van de Uniforme Regelen aangevoerde gronden voor vrijstelling van aansprakelijkheid niet van toepassing zijn in de context van het door de verordening ingestelde aansprakelijkheidsstelsel. In dit verband merkt het Hof op dat uit de travaux préparatoires van de verordening ondubbelzinnig blijkt dat de Uniewetgever de verplichting tot schadevergoeding wilde uitbreiden tot die gevallen waarin vervoerders zijn vrijgesteld van hun verplichting tot schadevergoeding op grond van de Uniforme Regelen.

Het Hof verwerpt eveneens het argument dat de regels inzake overmacht die zijn vastgelegd in de bepalingen inzake de rechten van passagiers die met andere vervoerswijzen reizen, zoals per vliegtuig, boot, bus en touringcar, naar analogie van toepassing zijn. Aangezien de verschillende vervoerswijzen wat de gebruiksvoorwaarden ervan betreft niet uitwisselbaar zijn, is de situatie van ondernemingen die in verschillende vervoerssectoren actief zijn, niet vergelijkbaar.

In deze omstandigheden oordeelt het Hof dat een spoorwegonderneming in haar algemene vervoersvoorwaarden geen clausule mag opnemen op grond waarvan zij wordt vrijgesteld van haar verplichting tot schadevergoeding in geval van vertraging, indien de vertraging te wijten is aan overmacht.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending