Conservatieve leider #Mitsotakis wordt Griekse premier na een comfortabele verkiezingsoverwinning

| Juli 9, 2019

Conservatieve politicus Kyriakos Mitsotakis (foto) werd beëdigd als de nieuwe premier van Griekenland op maandag (8 juli) na het bestormen van de overwinning op een belofte om banen te creëren en investeringen te lokken naar de economisch geteisterde natie, schrijven Angeliki Koutantou en George Georgiopoulos.

Mitsotakis's New Democracy-partij won een absolute meerderheid met 158-zetels in de zittingsperiode van de 300-zetel. Zijn toezeggingen voor meer investeringen, goedbetaalde banen en minder belastingen die over Grieken werden gewonnen, versleten door jarenlange EU-voorgeschreven soberheid en de hoogste werkloosheid in de eurozone.

"Vandaag beginnen we aan het harde werk. Ik heb absoluut vertrouwen in onze capaciteiten om bij de gelegenheid op te komen ", zei Mitsotakis nadat hij werd beëdigd tijdens een ceremonie die werd georganiseerd door Grieks-orthodoxe geestelijken in het presidentiële paleis in Athene.

Hij werd later verwelkomd door de vertrekkende premier Alexis Tsipras, een linkse man die Griekenland uit reddingsoperaties leidde, maar kreeg de schuld voor het mislukken van onderhandelingen met internationale geldschieters en het opzadelen van de natie met meer schulden nadat hij het overnam in 2015.

"Sterk mandaat voor grote veranderingen", zei de conservatieve krant Kathimerini op de voorpagina.

Nog een conservatief leunend papier, Ta Nea, zei Mitsotakis nu "absolute overheersing" had, waardoor hij een "almachtige premier" werd voor de komende vier jaar.

Op de beurs van Athene werd de wisseling van bewaking begroet met winstnemingen na een sterke rally in voorgaande dagen. De blue chip-aandelenindex. ATF stoot 1.7% af, geleid door bankaandelen.

"Het is meestal een 'buy the rumor, sell the news'-sessie. Aandelen hadden een sterke run, anticiperend op het verkiezingsresultaat. Kortetermijnhandelaren sluiten nu posities af, waardoor winsten worden geblokkeerd, "zei Investment Adviser Theodore Mouratidis.

Aan de vastrentende kant tuimelden de rendementen op staatsobligaties naar nieuwe dieptepunten die de allernieuwste waren. Het rendement op 10-jaarpapier daalde met maar liefst 14 basispunten naar 2.014%.

"Griekse soevereine schuld wordt verhandeld tegen rendementsniveaus die consistent zijn met een investment-grade rating," zei Markus Allenspach, hoofd van het onderzoek naar vastrentende waarden bij Julius Baer, ​​in een notitie. "Dat wil zeggen dat de markt van hieruit veel positieve ontwikkeling heeft geprijsd."

Grieken hopen dat de nieuwe regering de economie beter kan laten werken nadat het land vorig jaar uit het nauwgezette toezicht op zijn internationale geldschieters is gekomen. De economie groeit nu met een gematigd tempo, met een groei van 1.3% op jaarbasis in het eerste kwartaal.

Voor Mitsotakis zal de eerste test echter waarschijnlijk van buiten Griekenland komen, omdat de spanningen tussen zijn naaste bondgenoot Cyprus en historische vijand Turkije over de offshore energiereserves gaan.

Cyprus heeft de afgelopen jaren aardgas offshore ontdekt, maar zijn jurisdictie is op de proef gesteld door Turkije, dat een afgescheiden staat in het noorden van het eiland ondersteunt.

Maandag veroordeelde Cyprus wat het noemde een schending van zijn soevereine rechten door Turkije nadat Ankara een tweede boorschip had gestuurd om olie en gas van het eiland te verkennen.

De Turkse president Tayyip Erdogan was de eerste buitenlandse leider die Mitsotakis op zondagavond feliciteerde, zeiden assistenten van de Griekse leider. Maandag zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Turkije dat het hoopte dat de bilaterale betrekkingen verder zouden worden versterkt door het rentmeesterschap van Mitsotakis.

"Hiertoe willen we de bestaande dialoogkanalen snel nieuw leven inblazen en onze contacten zo snel mogelijk starten om kwesties op onze agenda aan te pakken", zei Hami Aksoy, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vorige maand waarschuwden de leiders van de Europese Unie Turkije om zijn gasboringen in de wateren rond Cyprus te beëindigen of om actie te ondernemen vanuit het blok. Cypriotische functionarissen van het ministerie van buitenlandse zaken zeiden vorige week dat ze gerechtelijke stappen zouden ondernemen tegen bedrijven die zonder vergunning hun grondgebied betreden.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Griekenland, Griekse bailout, Grexit

Reacties zijn gesloten.