Verbind je met ons

Wales

Regionale leiders verbinden zich in Cardiff tot meer en betere samenwerking tussen EU- en niet-EU Atlantische regio's

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Atlantisch gebied staat voor veel uitdagingen – waaronder Brexit, COVID en oorlog in Oekraïne, maar ook langdurige zoals de klimaatcrisis en de groene en digitale transities. Regionale leiders van over de Atlantische Oceaan, herenigd in Cardiff (Wales) voor de Algemene Vergadering van de CPMR Atlantic Arc Commission in 2023, bevestigen opnieuw de noodzaak van verdere samenwerkingskaders, ook met Atlantische niet-EU-regio's, en roepen op tot de snelle goedkeuring van een Atlantische macro -Regionale strategie.

Eerste minister van Wales Mark Drakeford verwelkomde afgevaardigden in Cardiff: “Wales is een naar buiten gerichte, wereldwijd verantwoordelijke natie. Wales is een natie die staat voor solidariteit en samenwerking, die samenwerkt met onze Europese en niet-Europese partners om onmiddellijke en ernstige uitdagingen op het gebied van klimaat, natuur en democratie aan te pakken – zowel hier als in de rest van de wereld. Uw aanwezigheid hier vandaag versterkt dat”.

CPMR President en Gewestminister van Noord-Holland Cees Loggen sprak de leden van de Atlantic Arc Commission toe: “Deze algemene vergadering is enorm symbolisch, aangezien het de eerste keer is dat deze na de Brexit in het VK wordt gehouden. Dit is het bewijs dat regio's, ongeacht geopolitieke veranderingen, een solide niveau van samenwerking kunnen blijven, pragmatisch handelend op basis van gedeelde belangen!” hij zei.

“Samenwerking via gemeenschappen en netwerken zoals CPMR is de enige manier om de wereldwijde uitdagingen waar we allemaal voor staan ​​aan te pakken. We willen deze constructieve samenwerking voortzetten en hopelijk in de toekomst meer betrokken raken bij de transatlantische regio's”, zei Vaughan Getting, minister van Economie van de regering van Wales.

María Ángeles Elorza Zubiria, secretaris-generaal voor de EU en extern optreden van de Baskische regering, namens het voorzitterschap van de Atlantic Arc Commission herinnerde aan het belang van het versterken van het gewicht van de Atlantische Oceaan in de Europese Unie: “In de huidige context van marginalisering van de Atlantische Oceaan met de verschuiving van de focus naar het oosten, is het belangrijk voor ons om invloed uit te oefenen op de EU-agenda en onze samenwerking te verbeteren door een meer strategische aanpak en onze rol als toegangspoort tot Europa versterken. De Atlantische macroregio die we verdedigen, is in dit opzicht een sleutelinstrument en zal ons de mogelijkheid bieden om een ​​stap verder te gaan.” zei ze.

De regering van Québec werd officieel verwelkomd als geassocieerd lid van de Atlantic Arc Commission. “We geloven diep in de waarde van de uitwisseling van ervaringen en goede praktijken tussen onze gebieden. Ik ben er zeker van dat de samenwerking met de CPMR en de Atlantic Arc Commission waardevolle regionale partnerschappen zal bevorderen in prioritaire sectoren voor transatlantische samenwerking voor Québec, zoals internationale samenwerking, ecologische transitie in de maritieme sectoren en kusttoerisme” zei Geneviève Brisson, afgevaardigde-generaal van het Québec Government Office in Brussel.

Regionale leiders deden een krachtige oproep aan het Spaanse voorzitterschap van de Raad om van de Atlantische macroregionale strategie een politieke prioriteit te maken om de Europese Commissie een mandaat te geven voor de snelle ontwikkeling ervan. In hun zojuist geadopteerd Slotverklaring, beschrijven leden van de CPMR Atlantic Arc Commission de reikwijdte en prioriteiten die het mogelijk zouden maken om een ​​innovatieve en duurzame Atlantische economie tot stand te brengen, een onderling verbonden, klimaatbestendig en sociaal samenhangend Atlantisch gebied met verbeterd bestuur en samenwerkingsmechanismen.

advertentie

Ter gelegenheid van de Algemene Vergadering van de AAC hebben de aangesloten regio's een nieuwe politieke verklaring aangenomen waarin zij hun visie op de toekomst van het Atlantische gebied bevestigen. Lees de Politieke verklaring van de Atlantic Arc Commission 2023.

meer informatie nodig? Controleer de Druk hier op Pakketof contact opnemen [e-mail beveiligd]

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending