Verbind je met ons

Oezbekistan

Oezbekistan-Verenigde Staten: streven naar de ontwikkeling en versterking van de bilaterale en multilaterale dialoog

DELEN:

gepubliceerd

on

In het kader van deelname aan de plenaire zitting van de Algemene Vergadering van de VN in New York zal de Oezbekistan-president Shavkat Mirziyoyev deelnemen aan de eerste “C5+1”-top in New York - schrijft Informatiebureau «Dunyo» van Tasjkent

Het «C5+1»-formaat is een reguliere multilaterale dialoog tussen Centraal-Aziatische landen en de Verenigde Staten. De eerste bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de regio en de Verenigde Staten vond plaats in november 2015 in Samarkand en markeerde het begin van deze dialoog.

Het doel van het format is om een ​​voortdurende uitwisseling van standpunten over actuele kwesties te behouden, maar ook om de regionale handel te verbeteren, de transport- en energiebanden te versterken, het ondernemingsklimaat te ontwikkelen, milieu-uitdagingen te bestrijden, extremisme tegen te gaan en de humanitaire banden uit te breiden.

De eerste ministeriële bijeenkomst van de ‘C5+1’ resulteerde in de goedkeuring van een ‘Gezamenlijke Verklaring van Partnerschap en Samenwerking’, waarin nota wordt genomen van de Amerikaanse inzet om de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van de Centraal-Aziatische staten te ondersteunen en van de bereidheid om de deelnemende landen om regelmatige communicatie te onderhouden.

Tot nu toe hebben er twaalf ministeriële bijeenkomsten plaatsgevonden. In september 12 kwamen de ministers van het “C2021+5”-land voor het eerst bijeen om klimaat- en milieukwesties te bespreken.

De “C5+1” implementeert projecten gericht op het ontwikkelen van ondernemerschap, het verbeteren van transport- en handelscorridors, het ontwikkelen van de energie van de toekomst en het ondersteunen van nationale plannen voor aanpassing aan de klimaatverandering.

De uitvoering van deze projecten vindt plaats in de vorm van seminars, conferenties en trainingen. In april 2022 begon het secretariaat van dit platform met zijn werkzaamheden om de interactie in het «C5+1»-formaat te industrialiseren. Het belangrijkste doel is om de interactie te coördineren binnen het kader van het «C5+1»-formaat, om organisatorische problemen van de evenementen op te lossen, en om voorstellen voor te bereiden voor de ontwikkeling van samenwerking tussen de landen van Centraal-Azië en de Verenigde Staten.

advertentie

Om de samenwerking op specifieke gebieden binnen het kader van “C5+1” te bespreken, worden jaarlijkse bijeenkomsten van werkgroepen gehouden op drie gebieden: economie, milieubescherming en energie, en veiligheid.

Gegeven het feit dat Centraal-Azië door Oezbekistan is geïdentificeerd als een prioriteit van het buitenlands beleid, is interactie binnen het raamwerk van het “C5+1”-formaat belangrijk, aangezien het een belangrijke factor is die de positieve integratieprocessen in de regio rechtstreeks beïnvloedt.

In deze context kan niet over het hoofd worden gezien dat, naast effectieve interactie binnen dit format, de Oezbeeks-Amerikaanse bilaterale samenwerking voortdurend is versterkt. Het eerste officiële bezoek van de president van Oezbekistan Sjavkat Mirziyojev aan de Verenigde Staten op 15 en 17 mei 2018 legde de basis voor een nieuw tijdperk van strategisch partnerschap tussen de twee landen.

De afgelopen zes jaar zijn de uitwisseling van delegaties op hoog niveau, de banden tussen instanties en interparlementaire instellingen, en de samenwerking op het gebied van handel, economie en investeringen geïntensiveerd.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de Caucus over Oezbekistan gevormd en actief geleid, een informele groep congresleden die pleiten voor intensivering van de betrekkingen tussen de VS en Oezbekistan.

Het aantal ondernemingen met deelname van Amerikaanse investeerders groeit in Oezbekistan. Voorbeelden van succesvolle economische samenwerking zijn onder meer het actieve werk in ons land van bedrijven en bedrijven als 'General Electric', 'General Motors', 'Hyatt', 'John Deere', 'Boeing', 'Honeywell', 'Coca Cola', «Calatrava», «Silverleaf» en anderen.

De Verenigde Staten erkennen de vooruitgang die Oezbekistan heeft geboekt bij de bescherming van de mensenrechten. Dankzij de fundamentele hervormingen die in ons land zijn doorgevoerd, is de zogenaamde ‘katoenboycot’ van de NGO Cotton Campaign tegen Oezbekistan opgeheven.

Tegenwoordig werken en studeren duizenden Oezbeken in de Verenigde Staten. Ze hebben de mogelijkheid om hun gebruiken en cultuur te koesteren en op samenhangende wijze met elkaar om te gaan via diasporaorganisaties en culturele verenigingen.

Het versterken van de interculturele dialoog wordt mogelijk gemaakt door de jumelagerelaties tussen de steden Tasjkent en Seattle, Bukhara en Santa Fe, Zarafshan en Clinton.

Kortom, de Oezbeeks-Amerikaanse betrekkingen ontwikkelen zich voortdurend, en Oezbekistan is bereid deze interactie uit te breiden en te versterken, niet alleen in bilateraal maar ook in multilateraal formaat. Onlangs vond in Dushanbe de overlegvergadering van de staatshoofden van Centraal-Azië plaats. Vandaag zijn de leiders van de regio klaar om kwesties van verdere ontwikkeling van de samenwerking met de Verenigde Staten te bespreken ten behoeve van het versterken van het welvaartspotentieel van Centraal-Azië.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending