Verbind je met ons

Oezbekistan

Voor menselijke eer en waardigheid

DELEN:

gepubliceerd

on

De modernisering van het land en de opbouw van het nieuwe Oezbekistan op basis van het principe "De samenleving is de initiator van hervormingen" vereisen het houden van een nationale stemming over constitutionele hervormingen, het aanpassen van onze basiswet aan de huidige sociale realiteit en de logica van onze versnelde hervormingen. hervormingen - schrijft Gabit Aydarov

Vanuit het idee dat “het volk de enige bron en auteur van de Grondwet moet zijn”, werd een landelijke discussie gehouden over het ontwerp van Grondwet, waarbij meer dan 220 duizend voorstellen ter verbetering werden ontvangen van de bevolking, de meerderheid van de waar rekening mee werd gehouden.

Met de wijzigingen en toevoegingen aan de Grondwet zijn de bestaande 128 artikelen verhoogd tot 155, waarvan er 91 conceptueel zijn gewijzigd.

Voor het eerst bepaalt de grondwet als onschendbare bepaling dat Oezbekistan een soevereine, democratische, legale, sociale en seculiere staat is (artikel 1). Deze principenorm is gericht op het behouden en verder versterken van de onafhankelijkheid van ons land, het intensief voortzetten van hervormingen gebaseerd op het principe “In naam van de menselijke waardigheid” en het waarborgen van de voorrang van het recht.

Daarnaast, volgens de norm van artikel 19 van de Grondwet in de nieuwe editie, "Mensenrechten en vrijheden behoren iedereen toe vanaf de geboorte". Menselijk leven, eer, waardigheid, vrijheid, gelijkheid, veiligheid, onschendbaarheid worden beschouwd als natuurlijke en onvervreemdbare rechten.

De rechten en vrijheden van een persoon, die hij of zij vanaf zijn geboorte bezit, zijn vastgelegd in bijna 80 internationale mensenrechtendocumenten, waarbij Oezbekistan partij is.

Het waarborgen van deze fundamentele en onvervreemdbare mensenrechten is op grondwettelijk niveau verankerd als de kerntaak van het land en de samenleving. Dit betekent dat er geen formaliteiten nodig zijn voor iedereen om deze rechten te genieten en ze worden gegarandeerd door de staat.

advertentie

Bovendien worden volgens artikel 20 van het ontwerp alle tegenstrijdigheden en dubbelzinnigheden in de betrekkingen van een persoon met overheidsinstanties in het voordeel van de persoon geïnterpreteerd en moeten de wettelijke maatregelen gebaseerd zijn op het evenredigheidsbeginsel en voldoende zijn om legitieme doelen te bereiken. .

De ontwerpwijzigingen van de basiswet omschrijven ook duidelijk het wettelijke bedrag van pensioenen, toelagen en andere vormen van sociale bijstand, die niet lager kunnen zijn dan de officieel vastgestelde minimale consumentenuitgaven. De norm dat burgers recht hebben op een gegarandeerde hoeveelheid gratis medische zorg ten laste van de staat, is strikt verankerd.

Er worden aanvullende normen ingevoerd om het stelsel van sociale bescherming te versterken. Het ontwerp bepaalt met name de taken van de staat op het gebied van de bescherming van de burger tegen werkloosheid en armoedebestrijding. Bovendien organiseert en stimuleert de staat beroepsopleiding en omscholing van burgers om hun werkgelegenheid te verzekeren.

Bovendien is het recht van onze burgers op huisvesting op grondwettelijk niveau verankerd. Vastgesteld is dat het Rijk de woningbouw zal stimuleren en voorwaarden zal scheppen voor de realisatie van het recht op huisvesting. Er wordt een wettelijke basis gelegd voor de huisvesting van sociaal behoeftige categorieën.

De Grondwet legt ook duidelijk de norm vast dat niemand zonder rechterlijke uitspraak en op onrechtmatige wijze van huisvesting mag worden beroofd. De eigenaar die van zijn huis is beroofd, wordt, in de gevallen en volgens de procedure bepaald door de wet, vooraf en in gelijke delen van de waarde van het eigendom en de veroorzaakte schade terugbetaald. De introductie van deze norm in de Basiswet is een redelijke beslissing die de belangen van de eigenaars beschermt bij sloop, wat gedurende meerdere jaren een van de meest acute problemen in de samenleving is geworden.

De ontwerpamendementen bepalen dat belastingen en heffingen billijk moeten zijn en burgers er niet van mogen weerhouden hun rechten uit te oefenen. In de context van steeds verder ontwikkelende marktverhoudingen zal deze norm dienen om de rechten en belangen van alle burgers en ondernemers te waarborgen.

Bijzondere aandacht wordt in het ontwerp van staatswet besteed aan het vergroten van de participatie van burgers in het beheer van de zaken van de samenleving en de staat. Vastgesteld is dat de procedure voor het opstellen en uitvoeren van de staatsbegroting van de Republiek Oezbekistan gebaseerd zal zijn op de beginselen van openheid en transparantie, en dat burgers en maatschappelijke organisaties openbare controle zullen uitoefenen over de vorming en uitvoering van de staatsbegroting.

Om de milieurechten van burgers te waarborgen en schadelijke gevolgen voor het milieu te voorkomen, schept de staat voorwaarden voor openbare controle op het gebied van stadsplanning. De maatschappelijke discussie over concept-stedenbouwkundige documenten neemt toe.

Deze bepalingen waarborgen de prioriteit van de mensenrechten, vergroten de verantwoordelijkheid van overheidsorganen bij het uitvoeren van hun taken in overeenstemming met de mensenrechten, en voorkomen het gebruik van buitensporige juridische maatregelen tegen een persoon.

In overeenstemming met artikel 31 van het ontwerp van basiswet zijn waarborgen voor de onschendbaarheid van de persoon in strafprocedures verankerd: eenieder heeft recht op vrijheid en onschendbaarheid van het privéleven, op privacy van correspondentie, telefoongesprekken, post, elektronische en andere communicatie . Dit recht kan alleen worden beperkt door een rechterlijke beslissing.

Opgemerkt moet worden met betrekking tot de constitutionele hervormingen in termen van de gemachtigde persoon van de Oliy Majlis van de Republiek Oezbekistan voor de mensenrechten (ombudsman). Volgens artikel 98 van het ontwerp van grondwettelijke wet, burgers van de Republiek Oezbekistan met stemrecht, ten minste honderdduizend mensen, de senaat van de Oliy Majlis van de Republiek Oezbekistan, geautoriseerde persoon van de Oliy Majlis van de Republiek Oezbekistan voor de mensenrechten (ombudsman), de centrale verkiezingscommissie van de Republiek Oezbekistan krijgen het recht om wetgevingsvoorstellen in te dienen bij de wetgevende kamer van de Oliy Majlis van de Republiek Oezbekistan door middel van een wetgevingsinitiatief.

Door de ombudsman te machtigen om wetgeving te initiëren, kunnen de lacunes worden opgevuld die tijdens de bestudering van de beroepen van burgers in de wetgeving zijn vastgesteld.

De amendementen op de grondwet van Oezbekistan prijken met de modernste democratische waarden en de resultaten van een diepgaande analyse van de internationale praktijk van constitutionele opbouw in ontwikkelde landen.

Gabit Aydarov is hoofd van de sector van het secretariaat van de gemachtigde persoon van de Oliy Majlis van de Republiek Oezbekistan voor mensenrechten (ombudsman).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending