Verbind je met ons

Oezbekistan

De commissie dient om de concurrentie te bevorderen en de rechten van de consument te beschermen

DELEN:

gepubliceerd

on

In Oezbekistan wordt op grote schaal gewerkt aan het creëren van een compact en professioneel openbaar bestuur. In dit proces wordt speciale aandacht besteed aan het waarborgen van de tijdige en effectieve uitvoering van administratieve hervormingen, het organiseren van de activiteiten van de uitvoerende autoriteiten van de republiek op basis van bijgewerkte vereisten en principes, schrijft Farroech Karaboev.

Het presidentieel decreet "Over maatregelen om bestuurlijke hervormingen van het nieuwe Oezbekistan door te voeren" van 21 december 2022 werd de logische voortzetting van de werkzaamheden in deze richting. In overeenstemming met het decreet werd, als onderdeel van de eerste fase van hervormingen, een voorstel aangenomen voor de vorming van een verenigd systeem van uitvoerende organen van de republiek vanaf 1 januari 2023.

Volgens het gevestigde principe werden staatsorganen in de vorm van een commissie verdeeld in twee categorieën, namelijk die welke de activiteiten van de sector binnen het relevante veld coördineren en reguleren en het collegiale beheerswerk in het systeem organiseren, en die opereren onder de organisatorische ondergeschiktheid van het ministerie en hebben, in overeenstemming met de wetgeving, een speciale status en zijn rechtstreeks ondergeschikt aan de president van Oezbekistan en/of het kabinet van ministers.

De uitvoerende machten, inclusief topambtenaren, worden tot 30 procent geoptimaliseerd. Ook de taken van de uitvoerende macht van de republiek worden gereguleerd en met minimaal 10 procent verminderd. Op basis van suggesties van burgers worden de activiteiten van leiders aangepast, wordt hun verantwoording naar het publiek versterkt en worden andere innovaties geïntroduceerd.

Volgens dit decreet werd het Comité voor concurrentiebevordering en consumentenbescherming opgericht op basis van het Antimonopoliecomité en werden de functies van het Agentschap voor de bescherming van consumentenrechten onder het Antimonopoliecomité eraan toegewezen.

In 2022 heeft ons comité 19 ontwerpen van reglementaire juridische documenten opgesteld, waaronder drie wetten, vier decreten van de president, negen ontwerpdecreten van het kabinet van ministers en drie departementale documenten van het comité.

In het bijzonder is op dit moment het nieuwe wetsontwerp "Over concurrentie", opgesteld door de commissie met de steun van internationale experts, goedgekeurd door de wetgevende kamer van Oliy Majlis.

advertentie

Om de impact van ontwerpen van juridische documenten op de concurrentie te beoordelen (vooraf), werden 451 door ministeries en agentschappen ingediende documenten onderzocht. 49 procent daarvan bevat concurrentiebeperkende bepalingen en er zijn conclusies getrokken om deze uit te sluiten.

Het Comité en zijn territoriale organen hebben de bestaande juridische en andere documenten beoordeeld (achteraf) goedgekeurd door de lokale overheidsinstanties en overheidsinstanties om hun impact op de concurrentie te beoordelen. Tijdens het proces werd vastgesteld dat 521 besluiten en documenten die de mededinging beperkten, waren aangenomen door 76 lokale overheidsinstanties en 9 regionale afdelingen van overheidsinstanties, en er werden maatregelen genomen om deze in te trekken.

Volgens de huidige wetgeving, gericht op het verkrijgen van een voordeel door een bedrijfseenheid of een groep personen bij de uitvoering van economische activiteiten die in strijd zijn met de wetgeving, zakelijke praktijken en mogelijke acties die schade veroorzaken of kunnen veroorzaken aan andere bedrijfseenheden ( concurrenten) of schade toebrengen aan hun zakelijke reputatie, worden beschouwd als oneerlijke concurrentie.

In 633 gevallen van oneerlijke concurrentie hebben het Comité en zijn territoriale organen overtredingen van deze wet geïdentificeerd en instructies gegeven om deze te elimineren.

Om de marktpositie in een concurrerende omgeving te behouden en te versterken, moet een ondernemer voortdurend aan zichzelf werken - zoeken naar manieren om de kosten van goederen te verlagen, innovatieve oplossingen en marketing introduceren, reclame maken. Daarom werken sommige ondernemers in de praktijk liever "in samenspanning" met elkaar dan met elkaar te concurreren. Afspraken van concurrenten om met wederzijds goedvinden prijzen vast te stellen, te verhogen en te coördineren, staan ​​bekend als "kartelafspraken" (collusie). Dergelijke interacties stellen hen in staat om superieur te bewegen op een "onopvallende" manier. Tegelijkertijd blijft het opsporen ervan in de praktijk een zeer moeilijke taak, aangezien dergelijke kartelafspraken in het geheim worden uitgevoerd.

Het Comité analyseerde 262 grondstoffen- en dienstenmarkten om de concurrentieomgeving in ons land op de grondstoffen-, financiële en digitale markten te beoordelen en om het verzadigingsniveau van lokale producten te bepalen. Hierbij werd bijzondere aandacht besteed aan cement, minerale meststoffen, elektrische meters, porseleinproducten, de verzekeringsmarkten, beveiliging, integratie van fiscale informatie van bedrijfsentiteiten met het belastingstelsel, diensten van online taxi-aggregators, diepgaand onderzoek van gemonopoliseerde gerelateerde markten van natuurlijke monopolies.

Uit de analyse bleek dat 15 grondstoffen- en financiële markten zijn verwijderd van een monopoliepositie dankzij de vorming van voldoende concurrentie, integendeel, 7 van deze markten hebben ondernemingen met een dominante positie. Over het algemeen zijn er momenteel 85 bedrijven en groepen personen die een dominante positie innemen op 97 goederen- en financiële markten, waar de concurrentie zwak is.

Het aantal natuurlijke monopolies is de afgelopen jaren afgenomen van 151 naar 129. In 2022 zijn 134 bedrijfsentiteiten opgenomen in het rijksregister van grote staatsmonopolies en natuurlijke monopolies gecontroleerd op 11 soorten dienstverlening. 70 procent van deze entiteiten zijn staatsbedrijven en de rest werd bijgedragen door de particuliere sector.

Door de doeltreffendheid en verantwoordingsplicht van de aan het Comité voor concurrentiebevordering en consumentenbescherming toegewezen taken te vergroten, zal het bijdragen tot de hervormingen die gericht zijn op de opbouw van een nieuw Oezbekistan, economische groei, het waarborgen van een gezond concurrentieklimaat en vrije toegang van ondernemers tot de markten, en bescherming van de belangen van de burgers en verdere verbetering van het welzijn van de bevolking. In dit geval zal de oprichting van een compact en geïntegreerd staatsbeheersysteem een ​​leidende kracht worden bij het waarborgen van de effectiviteit van onze activiteiten.

Farrukh Karaboev is plaatsvervangend voorzitter van de commissie voor concurrentiebevordering en consumentenbescherming.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending