Verbind je met ons

Oezbekistan

Het jaar waarin de mogelijkheden van het Oezbeekse model voor armoedebestrijding worden gedemonstreerd

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Oezbekistan heeft een sterk sociaal beleid. Zoals opgemerkt in de toespraak van de president tot de Oliy Majlis en het volk van Oezbekistan op 20 december vorig jaar, was het doel gesteld om een ​​Nieuw Oezbekistan op te bouwen op basis van het principe van een "sociale staat", om gelijke kansen te creëren voor mensen om realiseren hun potentieel en de noodzakelijke voorwaarden voor een waardig leven en armoedebestrijding – schrijft Obid Khakimov, directeur van het Centrum voor Economisch Onderzoek en Hervormingen

 Daarom stijgen de uitgaven van het land voor sociaal beleid in Oezbekistan van jaar tot jaar, bijvoorbeeld in 2018 bedroegen ze 35 biljoen bedragen, in 2019 - 61.3 biljoen bedragen, in 2020 - 74.2 biljoen bedragen, in 2021 - 85.3 biljoen bedragen, en uitgaven van 105.5 biljoen bedragen zijn gepland voor 2022.

Een speciale plaats in het sociaal beleid van Oezbekistan wordt ingenomen door het oplossen van het armoedeprobleem, een actieve strijd hiertegen begon in 2020 toen Oezbekistan openlijk het armoedeprobleem erkende. Er werden databases van sociaal kwetsbare bevolkingsgroepen gevormd om hen gerichter te ondersteunen, in 2021 werd een mechanisme ingevoerd om rekening te houden met de lage inkomens door ze op te nemen in het informatiesysteem "Unified Register of Social Protection". systeem voor een completere boekhouding van hulpbehoevenden leidde ertoe dat als in 2017 - 500 duizend gezinnen met lage inkomens sociale bijstand ontvingen, het er nu meer dan 2.2 miljoen zijn. Het volume van de toegewezen middelen is zeven keer zo groot geworden en bereikte 7 biljoen bedragen per jaar.

Tegen de achtergrond van de onvoldoende gunstige mondiale situatie op het gebied van armoedebestrijding zijn de acties die Oezbekistan vorig jaar in die richting heeft ondernomen, redelijk succesvol. Zoals de president opmerkte tijdens een bijeenkomst op 25 januari van dit jaar, is het armoedepercentage vorig jaar gedaald van 17 naar 14%. Bijzondere aandacht ging uit naar het creëren van nieuwe jobs. Het afgelopen jaar zijn ongeveer 200 duizend economische entiteiten opgericht, zijn de activiteiten van 10 duizend uitgebreid en is de productiecapaciteit van 11 duizend ondernemingen hersteld. Dankzij de uitvoering van staatsprogramma's, professionele training van mensen, hulp bij het opzetten van ondernemerschap rechtstreeks in de Makhallas, werden 1 miljoen mensen uit de armoede gehaald.

Dynamiek van het armoedeniveau in 2022

Volgens de enquête die eind 2022 is uitgevoerd, is het armoedeniveau in Oezbekistan met ongeveer 3% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar en bedroeg het 14.1% (in 2021 was het 17%). De grootste vermindering van het armoedeniveau gedurende het jaar werd bereikt in de regio's Tasjkent, Kashkadarya en Jizzakh. Maar tegelijkertijd is de armoede toegenomen in de regio's Fergana, Navoi, Surkhandarya en de stad Tasjkent.

De zogenaamde Gini-coëfficiënt of inkomensongelijkheidsindex in 2022 als geheel daalde in Oezbekistan tot 0.327 vergeleken met 0.329 in 2021, wat aangeeft dat vastgoedstratificatie met verdiepende marktrelaties ook inherent is aan Oezbekistan en aan de hele wereld, maar het is vrij gematigd, wat duidt op inclusieve benaderingen in het overheidsbeleid.

advertentie

Ook de inkomensstructuur van de bevolking is in de loop van het jaar veranderd. Het aandeel van de lonen was 63.3%, inkomen uit ouderdomspensioen - 13.3%, bijstand - 3.4%, inkomen uit kleine bedrijven - 2.1%, inkomen uit overmakingen van buitenaf - 2.6%.

Tegelijkertijd nam het loonaandeel toe in de regio's Tasjkent, Navoi, Syrdarya en Ferghana en betrof het voornamelijk de middenklasse, terwijl een hoog inkomensaandeel van kleine bedrijven werd genoteerd in de groep met lage inkomens, die toenam tot 2.9 % vergeleken met 0.6% in 2021.

In de inkomensstructuur van de bevolking is er een toename van pensioenen en sociale uitkeringen in verhouding tot de lonen, wat wijst op een aanzienlijke toename van de sociale steun in moeilijke economische omstandigheden vorig jaar. Daarnaast is er een aanzienlijke toename van het inkomensaandeel van kleine bedrijven, dankzij actieve staatssteun voor deze sector door middel van concessionele leningen en subsidies. Om het gezinsondernemerschap verder te stimuleren, werden in 12 ongeveer 2022 biljoen sommen aan concessionele leningen verstrekt.

Het aandeel van het gezinsinkomen uit de landbouw nam ook aanzienlijk toe tot 10.4%, terwijl dit in 2021 3.4% bedroeg. De grootste groei werd gerealiseerd in de Syrdarya (tot 9.8% vs. 0.1% in 2021), Tasjkent (6.6% vs. 1.6%), Samarkand (10.5% vs. 1.9%), Jizzakh (13.1% vs. 2.9%) regio's en in de Republiek Karakalpakstan (10.3% versus 1.7%). 

Armoedebestrijding anno 2022

Bijgevolg is Oezbekistan er in de moeilijke omstandigheden van vorig jaar, met sterke inflatoire druk, niet alleen in geslaagd om een ​​toename van het armoedeniveau te voorkomen, maar ook om er een voldoende significante vermindering van te bewerkstelligen. Dit werd bereikt door een consistent beleid ter versterking van de sociale bescherming en door maatregelen gericht op het terugdringen van armoede.

Op 3 december 2021 werd het presidentieel decreet "Over prioritaire richtingen van het staatsbeleid voor de ontwikkeling van ondernemerschap, werkgelegenheid en armoedebestrijding in de makhalla" uitgevaardigd, volgens hetwelk vanaf januari 2022 de functie van assistent van het district (stad ) khokim voor de ontwikkeling van ondernemerschap, werkgelegenheid en armoedebestrijding in elke stad, dorp, aul werd geïntroduceerd, evenals in elke mahalla. Om de activiteiten van de nieuwe instellingen te coördineren met overheidsstructuren, is een Republikeinse commissie opgericht om de activiteiten van assistenten van de khokims te organiseren. Vorig jaar werd namelijk in korte tijd een integraal systeem van een nieuw mechanisme voor armoedebestrijding en economische ontwikkeling van regio's en plattelandsgebieden gevormd, dat elke plaats, elke mahalla bereikt.

In de loop van het jaar heeft dit "makhallabay"-systeem zijn effectiviteit en efficiëntie bewezen. De staat heeft 12.5 biljoen sommen ($ 1 miljard) aan financiële middelen toegewezen om de geïdentificeerde problemen in het veld op te lossen, de sociale bescherming te versterken, werkgelegenheid te verzekeren en bedrijfsinitiatieven in het kader van dit systeem te ondersteunen. Door de inzet van deze middelen kregen 1.2 miljoen inwoners een vast dienstverband, konden 997 duizend mensen zelfstandig ondernemer worden, 101 duizend mensen (samen met werknemers) ingeschreven als zelfstandig ondernemer, 158 duizend mensen betrokken bij betaalde openbare werken, kregen 418 duizend burgers land toegewezen op huurbasis.

Voor het eerst in de geschiedenis van het land zijn de pensioenen en sociale uitkeringen in 2022 verhoogd tot een niveau dat niet lager is dan de minimale consumentenbestedingen. Als 500 duizend gezinnen met een laag inkomen in 2017 sociale bijstand ontvingen, zijn er eind 2022 al meer dan 2 miljoen. Het volume van de toegewezen fondsen is in dezelfde periode 7 keer toegenomen en bereikte 11 biljoen bedragen per jaar.

Het eind vorig jaar aangenomen presidentieel decreet "Over maatregelen om bestuurlijke hervormingen door te voeren in Nieuw-Oezbekistan" is ook belangrijk om de doeltreffendheid van maatregelen ter bestrijding van armoede verder te verbeteren. Als onderdeel van de lopende administratieve hervorming zijn 5 afdelingen die verantwoordelijk zijn voor armoedebestrijding omgevormd tot één enkel systeem van het Ministerie van Werkgelegenheid en Armoedebestrijding van de Republiek Oezbekistan, dat alle organisatorische capaciteiten en financiële middelen heeft gekregen. De concentratie van kwesties van wederzijds overlappende aard, zoals het bijhouden van arbeidsmiddelen en werkloosheid, ondersteuning van werkgelegenheid en ontwikkeling van ondernemerschap in Makhalla's, binnen één ministerie zal ongetwijfeld bijdragen aan een effectievere en alomvattende oplossing in de toekomst.

Bijgevolg werd vorig jaar een alomvattend, holistisch en geïntegreerd organisatiesysteem gevormd om de armoede in Oezbekistan terug te dringen, dat zijn hoge efficiëntie in slechts één jaar wist te tonen.

Het traject van armoedebestrijding dit jaar

In de presidentiële toespraak tot de Oliy Majlis en de bevolking van Oezbekistan op 20 december 2022 werden ook de prioriteiten van het armoedebestrijdingsbeleid in 2023 geschetst.

Er zullen dus inspanningen blijven worden geleverd om de levensomstandigheden te verbeteren en armoede op mahalla-niveau te overwinnen, in het bijzonder zullen alle staatsinvesteringsprogramma's worden gevormd in de context van makhalla's. Om de zelfstandigheid van makhalla's financieel te vergroten, als onderdeel van de invoering van het "Makhalla Budget" -systeem, blijft vanaf 1 januari van dit jaar een deel van de opbrengst van onroerende voorheffing en grondbelasting in de makhalla zelf. In 2023 zullen bijna 3 keer meer middelen, of 8 biljoen bedragen, worden toegewezen voor de uitvoering van projecten die door de bevolking zijn geïnitieerd.

Tegelijkertijd heeft de president van Oezbekistan maatregelen verduidelijkt en gespecificeerd om de armoede in 2023 terug te dringen. De taak was om de werkgelegenheidsprogramma's voor 2023 in de context van de districten grondiger te ontwikkelen en goed te keuren.

In de eerste fase zullen het "ijzeren notitieboek", "jeugdschrift" en "vrouwenschrift" worden gecombineerd tot één systeem en zal voor elk gezin een enkel digitaal paspoort worden ontwikkeld. In de tweede fase zullen voor elk gezin individuele programma's worden voorbereid om uit de armoede te geraken. In de derde fase zullen projecten op het gebied van beroepsopleiding en ondernemerschap worden uitgevoerd. Voor deze doeleinden is begonnen met de oprichting van 300 microcentra in Makhallas. Het ministerie van Armoedebestrijding en Werkgelegenheid heeft de opdracht gekregen om samen met de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor elk district een bedrijfsontwikkelingsprogramma te ontwikkelen.

De voorzitter gaf ook de aanwijzingen aan waaraan speciale aandacht moet worden besteed. Ten eerste zal om het familiaal ondernemerschap verder te stimuleren de omvang van de financiële ondersteuning worden uitgebreid. Dit jaar zullen 12 biljoen bedragen worden toegewezen aan het programma voor familiebedrijven, en het maximumbedrag van dergelijke leningen zal worden verhoogd. In het bijzonder werd op 25 januari het presidentieel decreet "Over aanvullende maatregelen ter ondersteuning van ontwikkelingsprogramma's voor gezinsondernemerschap" uitgevaardigd, volgens hetwelk in 2023 fondsen ter waarde van $ 300 miljoen zullen worden toegewezen om projecten te financieren in het kader van ontwikkelingsprogramma's voor gezinsondernemerschap , Agrobank, Mikrokreditbank en Halq Bank tegen een tarief van 10 procent voor een periode van 7 jaar met een aflossingsvrije periode van 3 jaar.

Een ander gebied is de landbouw, die een belangrijke bron van werkgelegenheid is. De president gaf de opdracht om percelen toe te wijzen op plaatsen die geschikt zijn voor de bevolking en om de teelt van producten waar de markt vraag naar heeft, te vestigen. "Door deze gronden effectief te gebruiken, is het mogelijk om producten te produceren ter waarde van $ 1 miljard", merkte hij op.

Conclusie

Als in de meeste landen van de wereld de strijd tegen armoede wordt gevoerd op basis van kant-en-klare recepten volgens de aanbevelingen van internationale organisaties die zijn gevormd op basis van opgebouwde internationale ervaring, dan werd in Oezbekistan een origineel organisatiemodel voor armoedebestrijding gevormd in korte tijd, die vorig jaar is geïntroduceerd en al zeer goede positieve resultaten heeft laten zien.

Er kan niet worden gezegd dat buitenlandse ervaring niet werd gebruikt in het Oezbeekse model, omdat tijdens de ontwikkeling ervan de ervaring van de VS van de jaren 60 grondig werd bestudeerd en begrepen, wat het mogelijk maakte om de levensstandaard van ontwikkelde en depressieve staten gelijk te trekken, inwoners van steden en dorpen; de ervaringen van Zuid-Korea in de jaren '70 met de inzet van de "Beweging voor een nieuw dorp"; evenals het landelijke karakter van acties in de strijd tegen armoede in China in de afgelopen decennia. Maar niettemin is het "makhallabay" -systeem van vandaag een unieke organisatiestructuur, zowel wat betreft financieringsbronnen als wat betreft bevolkingsdekking en efficiëntie. Dat wil zeggen, het is een nationaal product van Oezbekistan, dat tot nu toe geen analogen in de wereld heeft.

Buitenlandse experts zijn al serieus geïnteresseerd geraakt in het Oezbeekse 'makhallabay'-systeem. Vertegenwoordigers van 's werelds toonaangevende instituut voor armoedebestrijding J-PAL, Cillian Nolan en Karla Petersen, die Oezbekistan bezochten, merkten namelijk op dat het instituut van assistenten van de Khokims een zeer interessant onderzoeksgebied is waar men zich het beste kan concentreren op het waarborgen van sociale bescherming van kwetsbare bevolkingsgroepen, aangezien lokale overheden altijd over veel informatie beschikken over deze kwesties.

En de succesvolle en effectieve werking van dit systeem vorig jaar maakt het mogelijk om er zeker van te zijn dat de doelen die zijn gesteld in de "Strategie voor de ontwikkeling van Nieuw-Oezbekistan voor 2022-2026" op het gebied van armoedebestrijding, namelijk het uitbannen van extreme armoede en het halveren van het niveau van relatieve armoede zal met succes worden verwezenlijkt.

Obid Khakimov
Directeur van het Centrum voor Economisch Onderzoek en Hervormingen[1] onder het bestuur van de president van de Republiek Oezbekistan


[1] Het Centrum voor Economisch Onderzoek en Hervormingen (CERR) onder het bestuur van de president van de Republiek Oezbekistan is zowel een onderzoekscentrum als een versneller van sociaal-economische hervormingen. CERR geeft commentaar en advies over suggesties voor sociaaleconomische programmering en beleid door de ministeries om de belangrijkste ontwikkelingsproblemen op een snelle, operationele en efficiënte manier op te lossen. CERR staat in de Centraal-Aziatische Top-10 volgens het "Global Go To Think Tank Index Report 2020" (VS).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending