Verbind je met ons

Oezbekistan

Ontwikkeling van intellectueel eigendom is een garantie voor positieve veranderingen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

In de tweede helft van de 18e eeuw kreeg de wereld door stoom aangedreven stoomboten, snelle auto's van hun tijd, zeer efficiënte spinmachines. Als gevolg van dergelijke veranderingen vond er een grote industriële revolutie plaats. De mensheid begon de resultaten van hun intellectuele activiteit (uitvindingen, geschreven werken) op een andere manier te behandelen. Ze begonnen hen te beschermen op dezelfde manier als ze hun graan en huis beschermden. Daarbij begrepen ze dat door mensen gecreëerd intellectueel eigendom een ​​bepaalde waarde heeft, net als andere eigenschappen. De grote industriële revolutie die de wereld veranderde, bracht mensen ertoe een gevoel van respect voor dergelijk intellectueel eigendom te ontwikkelen, schrijft Colin Stevens.

Dus, hoe reageert de wereld van vandaag, in het bijzonder de Republiek Oezbekistan, op intellectueel eigendom? Wat wordt er gedaan om dit gebied te ontwikkelen?

I. Op het gebied van rechtsbescherming van intellectuele eigendomsobjecten

In de grondwet van de Republiek Oezbekistan wordt aangenomen dat de staat een aantal verplichtingen heeft, zoals het waarborgen van de rechten van burgers op hun eigendom, in het bijzonder intellectuele eigendom. De staat moet eigendomsrechten verzekeren, zoals het recht van elke persoon om zijn eigendom te bezitten, te gebruiken en te vervreemden zoals hij wil.

Om de wettelijke bescherming van intellectuele eigendomsrechten van individuen in ons land te waarborgen, te implementeren en af ​​te dwingen, zijn er verschillende wetten, zoals: Burgerlijk Wetboek, , "Wet op het auteursrecht en de naburige rechten", “Wet Uitvindingen, Gebruiksmodellen en Industrieel Ontwerpen”'Wet op handelsmerken, dienstmerken en namen van plaatsen van herkomst”, “Wet op geografische aanduidingen” "Wet op selectieprestaties”, “Wet op de rechtsbescherming van topologieën van geïntegreerde microschakelingen”, “Wet op concurrentie” en anderen zijn aangenomen.

Toegegeven, om het gebied van intellectuele eigendom te ontwikkelen, is het voor elk land noodzakelijk om bepaalde hervormingen door te voeren zonder te vertrouwen op bestaande wetten om de wettelijke bescherming en handhaving ervan volledig te waarborgen. In dit verband worden in de Republiek Oezbekistan systematische activiteiten ontplooid om de rechtsbescherming en handhaving van intellectuele-eigendomsobjecten te versterken en bestaande problemen op dit gebied op te lossen.

Met name werd voor het eerst in de geschiedenis de nationale strategie voor de ontwikkeling van de sfeer van intellectuele eigendom in de Republiek Oezbekistan aangenomen. De belangrijkste inhoud van deze strategie op dit gebied is het vergroten van de efficiëntie van het openbaar bestuur, het toepassen van moderne informatie- en communicatiemiddelen voor de rechtsbescherming van intellectuele eigendomsobjecten, het ontwikkelen van een betrouwbaar rechtshandhavingssysteem voor intellectueel eigendom, het vormen van een gevoel van respecteer en vergroot het bewustzijn van de bevolking over intellectueel eigendom.

advertentie

Tevens zijn de volgende werkzaamheden uitgevoerd in het kader van de rechtsbescherming van intellectuele eigendomsobjecten, te weten:

a) de wet "Betreffende geografische aanduidingen", die betrekking heeft op rechtsbescherming, handhaving en gebruik van geografische aanduidingen, is aangenomen;

b) om de tijd en het geld die gemoeid zijn met het indienen van aanvragen voor de registratie van intellectueel eigendom te verminderen, is een procedure ingevoerd voor het verzenden en ontvangen van aanvragen via [online] staatsinformatiesystemen. Tegen het einde van volgend jaar zullen de processen die betrokken zijn bij het registreren van intellectuele-eigendomsitems volgens de planning 24/7 volledig elektronisch verlopen;

c) om registratie van intellectueel eigendom te kwader trouw te voorkomen en geïnteresseerden de mogelijkheid te bieden schriftelijk bezwaar te maken tegen de bij de bevoegde instantie ingediende aanvragen, een procedure voor het plaatsen van informatie over de betreffende aanvragen op de website van de bevoegde instantie autoriteit is ingevoerd.

Ook is in het kader van de rechtsbescherming van intellectuele eigendomsobjecten onder meer de geldigheidsduur van het auteursrecht verlengd van 50 naar 70 jaar.

II. Op het gebied van juridische handhaving van intellectuele eigendomsobjecten

De wettelijke bescherming van de sfeer van intellectueel eigendom in elke staat, het onderhoud ervan samen met de wettelijke handhaving ervan, is een garantie voor de ontwikkeling van de sfeer. In dit verband zijn er in de republiek verschillende werkzaamheden uitgevoerd op het gebied van de juridische handhaving van intellectueel eigendom.

De belangrijkste van de geïmplementeerde gevallen zijn administratieve verantwoordelijkheid voor de schending van auteursrechten, naburige rechten, industriële eigendomsrechten en het recht om schadevergoeding te eisen van 20 keer tot 1000 keer het basisberekeningsbedrag in plaats van schadevergoeding op basis van de veroorzaakte schade. Daarnaast invoering van de vennootschappelijke aansprakelijkheid voor rechtspersonen in de vorm van een boete van 100 tot 200 basisrekeneenheden (van 2,750 tot 5,500 USD) wegens inbreuk op industriële eigendomsrechten.

Ambtenaren hebben bepaalde maatregelen genomen om het systeem van bescherming van intellectuele-eigendomsobjecten via de douanegrenzen te implementeren.

Elk jaar wordt in de republiek sinds 2021 (15 februari - 15 maart) de maand "Een maand zonder vervalsingen" gehouden. Het belangrijkste doel van dit evenement is om namaakgoederen effectief te bestrijden en de bevolking meer bewust te maken van IE.

Om de rechtsbescherming op dit gebied te versterken, zijn er nieuwe mechanismen ingevoerd om de mogelijkheden voor namaakproducten om de markt te betreden te beperken, namelijk verificatie van de naleving van intellectuele-eigendomsrechten: bij productcertificering; en bij de staatsregistratie van medicijnen, medische hulpmiddelen en apparatuur.

III. Internationale samenwerking op het gebied van intellectueel eigendom

Gedurende de afgelopen vier jaar (2018-2022) is de Republiek Oezbekistan toegetreden tot de volgende internationale verdragen op het gebied van intellectueel eigendom:

- Verdrag inzake de bescherming van producenten van fonogrammen tegen het ongeoorloofd kopiëren van hun fonogrammen (Genève, 29 oktober 1971);

- Het WIPO-verdrag inzake uitvoeringen en fonogrammen (Genève, 20 december 1996);

- Het WIPO Auteursrechtverdrag (WCT) (Genève, 20 december 1996)

- Het Verdrag van Marrakesh om de toegang tot gepubliceerde werken te vergemakkelijken voor personen die blind zijn, visueel gehandicapt of anderszins een leeshandicap hebben (2013
Juni 27).

Ambtenaren communiceerden regelmatig met de internationale gemeenschap over de ontwikkeling van de intellectuele eigendomssector. In 2021 namen ze actief deel aan evenementen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), het United States Patent and Trademark Office (USPTO) en de International Union for the Protection of New Varieties (UPOV).

Daarnaast wordt er samengewerkt met de bevoegde autoriteiten van landen als China, Rusland, Kirgizië, Tadzjikistan, Georgië en Azerbeidzjan op het gebied van intellectueel eigendom.

Op 21 juni 2022 is met name een memorandum van samenwerking ondertekend met het ministerie van Justitie van de Republiek Oezbekistan en het Agentschap voor intellectuele eigendom van de Republiek Azerbeidzjan op het gebied van de bescherming van auteursrechten en naburige rechten.

Door de activiteiten op het gebied van intellectueel eigendom is het aantal ingediende aanvragen voor registratie van intellectueel eigendom sterk toegenomen.

Het aantal ingediende aanvragen tot registratie van IE-objecten per jaar (in het geval van het III kwartaal 2016 - 2022)

Zo heeft zich in de samenleving een gevoel van respect voor intellectueel eigendom gevormd, en we kunnen niet anders dan beschrijven dat de juridische bescherming van de sfeer op alle mogelijke manieren wordt geboden.

Tot slot moet worden benadrukt dat elke samenleving die de ontwikkeling van intellectueel eigendom nastreeft, moet zorgen voor de wettelijke bescherming en handhaving ervan. De reden is dat de ontwikkeling van intellectueel eigendom een ​​garantie is voor positieve veranderingen in het land.

Miministerie van Justitie van de Republiek Oezbekistan

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending