Verbind je met ons

Oezbekistan

Fall out van de Oekraïne-crisis die de hoge inflatie ‘aanjaagt’ – vertelde de conferentie

DELEN:

gepubliceerd

on

Toonaangevende beleidsmakers uit Centraal-Azië voorspellen stabiele vooruitzichten voor de regio, ondanks geopolitieke tegenwind.

Tijdens een rondetafelgesprek op het Oezbekistan Economisch Forum in de oude Zijderoutestad Samarkand waren de leiders het eens over hun mening dat de macro-economische fundamenten die ten grondslag liggen aan het potentieel van de regio sterk bleven, ondanks de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de mondiale inflatiedruk. 

Deelnemers waren onder meer Timur Ishmetov, minister van Financiën van Oezbekistan, Galmyzhan Pirmatov, gouverneur van de Nationale Bank van Kazachstan en Koba Gvenetadze, gouverneur van de Nationale Bank van Georgië.

De beleidsmakers waren het eens over de ernstige dreiging die de diepgewortelde inflatie vormde voor de voortdurende economische ontwikkeling van landen in Centraal-Azië en de Kaukasus. 

De economische impact van de Russische invasie in Oekraïne, het strakkere mondiale monetaire beleid en de vertraagde effecten van de verstoring van de toeleveringsketen als gevolg van de Covid-pandemie werden geïdentificeerd als de externe factoren die de hoge inflatie aandrijven.

De erkenning van de dreiging veroorzaakt door een te strenge verkrapping van het monetair beleid werd gedeeld, maar de angst voor een spiraalvormige en diepgewortelde inflatie werd benadrukt als het belangrijkste risico voor de toekomstige regionale macro-economische stabiliteit.

Volgens Pirmatov en Ishmetov worden de voortdurende inspanningen om de macro-economische stabiliteit in beide landen te vergroten verenigd door een gemeenschappelijke wens om de hervormingen te versnellen om de deelname van de particuliere sector aan de economie te vergroten en het begrotings- en monetair beleid beter te coördineren. 

Gvenetadze benadrukte de impact van migrantenstromen uit Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland op de Georgische Iari, aangezien de toenemende vraag leidt tot waardestijging van de munt en een geschatte stijging van 1.5% van het jaarlijkse bbp. De gouverneur van de Georgische centrale bank benadrukte ook de noodzaak om de inflatie te bestrijden voordat deze de kans kreeg zich in de economie te verankeren.

advertentie

Timur Ishmetov, minister van Financiën van Oezbekistan, zei: “De economische vooruitzichten van Oezbekistan voor dit jaar blijven sterk. Wij verwachten een jaarlijks groeipercentage van ruim 5% en wij streven ernaar de inflatie, die voornamelijk wordt veroorzaakt door externe schokken, terug te brengen tot onder de 5%. We zullen al onze macroprudentiële instrumenten gebruiken om de impact van de inflatie op onze economie te beperken. Naast deze inspanningen zullen we doorgaan met ons ambitieuze pakket hervormingen aan de aanbodzijde om de betrokkenheid van de particuliere sector te stimuleren en de productiviteitsgroei te stimuleren.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending