Verbind je met ons

Oezbekistan

Nieuwe douanedienst van Oezbekistan: potentieel en kansen

DELEN:

gepubliceerd

on

In de afgelopen jaren zijn op initiatief van de president van de Republiek Oezbekistan Shavkat Mirziyoyev grootschalige hervormingen doorgevoerd in alle sectoren van het land. Douaneautoriteiten waren geen uitzondering. Daarom is in 2019 begonnen met de hervorming van de douaneadministratie en -procedures. Met name de corridors voor vereenvoudigde controle worden georganiseerd bij douaneposten. Vandaag passeert 95% van de passagiers en 75% van de vracht ze. Momenteel worden 60 soorten vergunningen, die voorheen door 12 verschillende instanties werden afgegeven, elektronisch verstrekt via een one-stop-shop. Als gevolg hiervan werd de tijd van inklaring teruggebracht tot 10 keer, schrijft het Staatsdouanecomité van de Republiek Oezbekistan.

De hervormingen die op douanegebied zijn doorgevoerd, zijn gericht op het verbeteren van de activiteiten om een ​​doeltreffende douanecontrole te waarborgen; vereenvoudiging en bespoediging van handels- en inklaringsprocedures; het wegnemen van barrières; zorgen voor openheid en transparantie; het implementeren van niet-intrusieve vormen van interactie tussen douaneautoriteiten en deelnemers aan buitenlandse economische activiteiten; ontwikkeling van criteria om bonafide handelaren te identificeren en vereenvoudigde douaneprocedures op hen toe te passen.

Op 17 februari zat de president van Oezbekistan Shavkat Mirziyoyev een bijeenkomst voor om de douane te hervormen en om te vormen tot een corruptievrije sfeer. In zijn toespraak onderstreepte de president dat “de douaneposten het imago van ons land zijn, het is hier dat de eerste indruk wordt gevormd. De gunstige voorwaarden voor de bevolking en ondernemers moeten hier worden geboden. Het douanesysteem is een essentiële schakel tussen de binnenlandse en de wereldeconomie. Als dit systeem niet goed en transparant werkt, belemmert het alleen ondernemerschap en investeringen”.

De ontwikkelingsstrategie voor 2022-2026 stelt het doel om het exportvolume op $ 30 miljard en het aantal buitenlandse toeristen op 7 miljoen te brengen. Dit legt een bijzondere verantwoordelijkheid bij de douane.

Om de douaneadministratie naar een nieuw stadium te brengen, de menselijke factor drastisch te verminderen door douane- en vrachtactiviteiten digitaal te transformeren, de douanesfeer te transformeren in een corruptievrij systeem gebaseerd op de principes van openheid, transparantie en geloofwaardigheid een presidentieel besluit "Over aanvullende Maatregelen voor verdere verbetering douaneadministratie” is vastgesteld op 27 april 2022. Volgens het besluit wordt gewerkt aan het verhogen van de digitalisering van de douanediensten naar 70% in 2022 en naar 100% in 2023.

advertentie

Er wordt gericht gewerkt aan de verbetering van het geautomatiseerde systeem “Single Window”, waarbij alle diensten uitsluitend in elektronische vorm worden overgezet. Momenteel geven 12 agentschappen meer dan 60 soorten documenten uit met een tolerant karakter.

Er is een ambitieus doel gesteld om het “Risk Management”-systeem te verbeteren, met de introductie van elementen van kunstmatige intelligentie en het terugbrengen van het aantal vereenvoudigde aangiften van 75% naar 95%. Tegen 1 januari 2023 - 80% van de goederen voor export, is gepland om binnen 3 minuten automatisch vrij te geven zonder tussenkomst van douanebeambten.

Om de uitwisseling van informatie te versnellen en te vereenvoudigen, werd het geïntegreerde informatiesysteem “E-Transit” en zijn mobiele versie gelanceerd.

Daarnaast wordt een aantal maatregelen genomen om de naleving van de wet en de goede trouw van deelnemers aan buitenlandse economische activiteiten (FEA) te stimuleren.

Met name hebben de douaneautoriteiten vanaf 1 mei 2019 de instelling van geautoriseerde marktdeelnemers ingevoerd. Momenteel hebben 55 bedrijfsentiteiten de status van exploitant gekregen, met speciale faciliteiten in de vorm van de minste fysieke controles, het verstrekken van uitgestelde betalingen zonder onderpand, het lossen van goederen in hun eigen magazijn, enz.

Vanaf 1 april 2022 is het systeem van "douanecontrole op afstand" ingevoerd op de internationale luchthavens van Tasjkent, Samarkand en Termez. Dit systeem definieert de ontvangst van voorlopige informatie over passagiers en de essentie hiervan is om de douanecontrole van de passagiers en hun bagage te bieden door het gebruik van innovatieve informatiesystemen. Het is de bedoeling dat het systeem eind 2023 op alle internationale luchthavens van de Republiek Oezbekistan wordt gelanceerd.

Als tot op heden de vrachtdouaneaangiften werden verwerkt bij meer dan 50 douaneposten van FEA, dan worden vanaf nu 13 volledig nieuwe regionale douaneposten van elektronische aangifte op afstand gelanceerd.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan de verbetering van de infrastructuur van de douaneposten aan de grens. Dit jaar werden moderne douaneterminals gelanceerd in het gebied grenzend aan de grensdouaneposten "Dustlik" in Andijan en "Yallama" in de regio Tasjkent.

De grensdouaneposten zijn uitgerust met meer dan 20 moderne inspectiecomplexen. Met name de grensdouaneposten "Aritom" en "Dustlik" zijn uitgerust met moderne "Z-Portal" multi-projection inspectiecomplexen, die tot 200 auto's per uur kunnen bedienen.

In de afgelopen 9 maanden van 2022 is als gevolg van operationele activiteiten in de strijd tegen smokkel en overtredingen van douanewetten het aantal door douanebeambten in beslag genomen drugs in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 2.2 keer toegenomen en bedroeg ongeveer 690 kg van drugs en 1.5 duizend struiken verdovende planten. Vorig jaar in dezelfde periode was dat 305.6 kg.

Internationale samenwerking op douanegebied ontwikkelt zich ook in het kader van samenwerking met spraakmakende internationale organisaties zoals de Werelddouaneorganisatie, Shanghai Cooperation Organization enz.

Op 21 december 2020 is Oezbekistan toegetreden tot het Internationaal Verdrag inzake de vereenvoudiging en harmonisatie van douaneprocedures (Verdrag van Kyoto). Op basis hiervan zijn veel bepalingen van het Verdrag van Kyoto geïmplementeerd in de nationale wetgeving van de Republiek Oezbekistan.

Tijdens het bezoek van de secretaris-generaal van de Werelddouaneorganisatie Kunio Mikuriya aan Oezbekistan in november 2021 werd een belangrijke routekaart voor de verdere ontwikkeling van de samenwerking ondertekend.

Het SCC Centraal Douane Laboratorium heeft de status van “Regionaal Douane Laboratorium” van de Wereld Douane Organisatie gekregen. Het laboratorium is uitgerust met zeer nauwkeurige moderne technologische apparatuur van toonaangevende fabrikanten die voldoen aan internationale normen.

Het Bachelor of Customs Affairs-programma van het Oezbekistan Customs Institute wordt erkend als zijnde in overeenstemming met de internationale PICARD-normen van de Werelddouaneorganisatie.

Het National Dog Breeding Centre van het State Customs Committee werd ook een regionaal hondenfokcentrum van de Werelddouaneorganisatie. Momenteel traint het centrum werkhonden in verschillende gebieden en wisselt het regelmatig ervaringen uit over de implementatie van best practices met hondenfokkerijen uit landen als Oostenrijk, Frankrijk, Letland, Litouwen, Korea, Rusland, België, de VS, Italië en vele anderen.

Radicale verbetering van het douanesysteem vereist in de eerste plaats het bestuderen van de beste buitenlandse ervaring en het beheersen van de voordelen ervan. Daartoe bracht de voorzitter van de Staatsdouanecommissie Akmalkhuja Mavlonov in mei van dit jaar een werkbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Korea, waar hij belangrijke gesprekken voerde en documenten ondertekende om de onderlinge samenwerking te versterken.

Om de douaneadministratie te verbeteren en de ervaring van geavanceerde landen te bestuderen, werden studiereizen georganiseerd naar Turkije, Litouwen, de Verenigde Arabische Emiraten, Azerbeidzjan, Georgië en vele andere landen.

Oezbekistan heeft op douanegebied informatie-uitwisseling tot stand gebracht met 7 landen en er zijn al overeenkomsten getekend met nog eens 5 landen.

In het algemeen zullen de systemische hervormingen op het gebied van het creëren van nieuwe hightech en effectieve douanediensten dienen om de economische stabiliteit van het land te versterken, zijn investeringspotentieel te vergroten, een gunstig ondernemingsklimaat te creëren voor deelnemers aan buitenlandse economische activiteiten en de transparantie van de douaneautoriteiten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending