Verbind je met ons

Oezbekistan

Oezbekistaanse mediasector in ontwikkeling: hervormingen dragen bij aan de instroom van particuliere investeringen

DELEN:

gepubliceerd

on

De massamedia is de belangrijkste instelling van een democratische samenleving en in Oezbekistan is de afgelopen vijf jaar veel werk verzet om de vrijheid van meningsuiting te waarborgen, is het informatie- en massacommunicatiebeheersysteem getransformeerd en is de rol van de media als een van de belangrijkste factoren voor de effectieve ontwikkeling van de samenleving en de staat is toegenomen, schrijft Ziyoda Rizayeva, hoofd van de public relations- en mediasector, Centrum voor economisch onderzoek en hervormingen onder het bestuur van de president van de Republiek Oezbekistan1.

In deze richting zijn de afgelopen vijf jaar 12 regelgevings- en wetgevingshandelingen aangenomen. In april 5 werden met name wijzigingen aangebracht in de wetten "Over massamedia" en "Betreffende de bescherming van de professionele activiteit van een journalist". Er zijn door de staat mechanismen in het leven geroepen om de media te ondersteunen, waaronder het verstrekken van preferenties, staatssubsidies, subsidies en sociale ordes. Webbronnen zijn gedefinieerd als media. Het proces van registratie van massamedia begon in elektronische vorm te worden uitgevoerd. In 2018 werd de eerste Universiteit voor Journalistiek en Massacommunicatie van het land opgericht om journalistiek personeel op te leiden.

In februari 2019 werd het Agentschap voor Informatie en Massacommunicatie onder het bestuur van de president van de Republiek Oezbekistan (AIMC) opgericht, dat tot taak heeft de rechten van burgers op vrijheid van meningsuiting en informatie te waarborgen, gelijke voorwaarden in de media te scheppen markt, de rechten van journalisten beschermen en de versterking van de rol van de media in de ontwikkeling van het land bevorderen. En in september 2019 werd onder de Oliy Majlis (het parlement) van de Republiek Oezbekistan een Sociale Raad voor de ontwikkeling van de informatiesfeer en massacommunicatie gevormd.

Er wordt veel aandacht besteed aan het vergroten van de informatieopenheid van overheden en management, die daar voorheen problemen mee hadden. Momenteel werken meer dan 600 perssecretarissen in overheidsinstanties in Oezbekistan, en meer dan de helft van de nieuwsinformatiestroom wordt gevormd door hun dynamische activiteiten.

Er hebben ingrijpende veranderingen plaatsgevonden op het gebied van de openheid van Oezbekistan voor buitenlandse media. Het land heeft de volledige toegang hersteld tot buitenlandse websites zoals BBC Uzbek, Voice of America, Amerika ovozi, Radio Free Europe / Radio Liberty, Eurasianet.org, Deutsche Welle, Amnesty International, Human Rights Watch, Reporters Sans Frontieres (Reporters Without Borders, RWB), AsiaTerra, Fergana Agency, enz. Voor buitenlandse media is het mechanisme voor het passeren van accreditatie vereenvoudigd, wat correspondenten van de Oezbeekse dienst van BBC, Voice of America, Fergana Agency en andere agentschappen hebben ontvangen die voorheen niet in Oezbekistan konden werken .

Er vinden belangrijke veranderingen plaats in de activiteiten van de nationale televisie. Het nieuwe moderne platform ("Over-the-top") van de National Television and Radio Company of Oezbekistan (NTRC), dat 26 televisie- en 16 radiozenders combineert met XNUMX-uurs uitzendingen, stelt centrale tv-zenders in staat programma's uit te zenden door het hele land. land en in meer dan honderd landen van de wereld.

De deelname van vertegenwoordigers van de media en het maatschappelijk middenveld aan het proces van het ontwikkelen van mechanismen voor zelfregulering van de informatiesfeer is actiever geworden, op initiatief waarvan de nationale beroepsethiek van journalisten is aangenomen.

advertentie

Door al deze veranderingen in de persvrijheidsclassificatie van RWB voor 2022 in mei, verbeterde Oezbekistan zijn positie met 24 posities en behaalde 45.74 punten van de 100 mogelijke punten.

Media in de dynamiek van de afgelopen jaren

De lopende hervormingen op het gebied van de liberalisering van media-activiteiten hebben gezorgd voor een dynamische ontwikkeling van de mediasector. In de afgelopen 5 jaar (2016-2021) zijn er 448 nieuwe media geregistreerd in Oezbekistan.

In de niet-gouvernementele sector wordt de grootste groei waargenomen in de categorie elektronische media. In vijf jaar tijd zijn ze met 194 sites toegenomen en is het aantal privémagazines met 132 eenheden gegroeid. Gedurende deze tijd werden ook 7 nieuwe niet-statelijke tv-zenders en twee radiostations geopend. Het aantal staatselektronische media is gegroeid van 32 naar 120 websites. Bij de gedrukte staatsmedia is de grootste groei te zien in de categorie tijdschriften, die met 85 publicaties is toegenomen. Op televisie werden drie nieuwe gastzenders geopend.

Per april 2022 zijn er 1,981 uitgevers geregistreerd in Oezbekistan, waarvan 82% (557 stuks) niet-staatsmedia zijn. Tegelijkertijd zijn er meer dan 1.3 duizend gebruikers die zich identificeren als bloggers en actief betrokken zijn bij media-activiteiten. Tot op heden zijn er vier persbureaus: Turkiston-press, Dunyo, Oezbekiston milliy axborot agentligi (UzA) en Turon 24.

Sprekend over de dynamiek van de media in Oezbekistan, moet worden opgemerkt dat een van de kwalitatieve indicatoren - de media-intensiteitscoëfficiënt per 1 miljoen mensen van de bevolking, toeneemt. Deze coëfficiënt voor het totaal aantal mediakanalen over de afgelopen 6 jaar is gestegen met 8.5 punt (een stijging van 17.9%) en bedraagt ​​56.0. Inclusief niet-statelijke en staatsmedia, respectievelijk, steeg met 4.6 (15.0%) en 3.9 (23.0%) punten.

Mediamarkttrends

De mediamarkt van Oezbekistan met de grootste bevolking in de Centraal-Aziatische regio is interessant voor investeerders die nieuwe particuliere tv-kanalen en online media openen. Er zijn de afgelopen 20 jaar echter geen grootschalige onderzoeken naar de mediamarkt in Oezbekistan uitgevoerd, er zijn alleen lokale en gesegmenteerde onderzoeken van verschillende mediagroepen. Volgens de resultaten van de beoordeling van het bedrijf Ledokol Group vertoont de mediamarkt van Oezbekistan dus een matige groei. In 2021 stegen de advertentieprijzen met 13%, de netto marktgroei was 12%.

Een groot deel van de mediamarkt wordt ingenomen door televisie, goed voor bijna 2/3 van het totale mediabudget. Ook is er een snelle groei van internet in het totale budget van 3% in 2017 naar 19% in 2021. Radio blijft het meest stabiele segment van de mediamarkt. Tot op heden zijn er meer dan 35 radiostations in Oezbekistan. Het marktaandeel is 2%.

Televisie in Oezbekistan wordt vertegenwoordigd door lokale particuliere en staatszenders van NTRC, evenals buitenlandse kabel-tv-zenders. Negentien van de 74 beschikbare tv-zenders en 7 van de 37 radiostations zenden uit in het hele land, de overige 55 tv-zenders en 30 radiostations zenden uit op regionaal niveau. Tegelijkertijd zijn 36 van hen staatstelevisiezenders en 38 privé, en het aantal radiozenders van de staatsomroep is teruggebracht tot 5, de overige 32 radiozenders zijn privé.

In november 2018 is Oezbekistan overgestapt op het plaatsen van tv-advertenties op basis van kijkcijfers, waardoor het mogelijk werd om advertenties te plaatsen afhankelijk van de populariteit van uitzendingen, in plaats van het kopen van zendtijd. In de afgelopen drie jaar sinds de introductie van de rating van tv-kijken is de instroom van investeringen in tv, ook in het buitenland, toegenomen. Sinds 2021 herstelt de tv-reclamemarkt zich na quarantaine, waardoor de stijging van de investeringen van adverteerders 2% is. Het tv-marktaandeel in Oezbekistan in 2021 is een van de grootste ter wereld. Elk jaar groeit het aantal adverteerders, ook buitenlandse.

Ondanks de vrij snelle ontwikkeling van de mediamarkt van Oezbekistan, speelt het nog steeds een vrij bescheiden rol in de economie van het land in vergelijking met ontwikkelde landen, waar de mediasector aanzienlijke middelen verzamelt. Zo bereikt het aandeel van de media-industrie in het BNP van de VS en het VK ongeveer 3%, en de mediasector overtrof de groei van de economie als geheel aanzienlijk. Dat betekent dat het potentieel voor verdere ontwikkeling van de mediasector in Oezbekistan vrij groot is.

Financiële steun van de media

Tot voor kort betaalden alle media, ongeacht het volume en de juridische status, dezelfde belastingen als bedrijfsentiteiten. Een dergelijke situatie met belastingen had niet alleen een negatief effect op de financiële toestand van de media, maar ook op een daling van het gebruik van massamediadiensten door de bevolking vanwege de hoge kosten ervan.

Op basis van buitenlandse ervaringen en om de financiële stabiliteit van de media te versterken, werd in juni 2022 een decreet van de president van de Republiek Oezbekistan aangenomen, volgens welke de media van 1 juli 2022 tot 1 juli 2025 inkomstenbelasting te betalen tegen een belastingtarief dat is verlaagd met 50% (7.5% in plaats van 15%), met uitzondering van de mediareclame, evenals de invoer van niet in Oezbekistan geproduceerde apparatuur en papier, die nodig zijn voor de media, zijn vrijgesteld van invoerrechten. Dit besluit zal niet alleen de financiële onafhankelijkheid van de media versterken, maar ook de instroom van particuliere investeringen in deze sector stimuleren.

Vooruitzichten van de mediamarkt

Tegenwoordig maakt de mediasector van Oezbekistan een snelle ontwikkeling door, niet-statelijke media openen zich, het proces van transformatie van de mediamarkt is aan de gang, waarin de particuliere sector, onafhankelijke elektronische media en bloggen de grootste groei doormaken tarieven.

De ingezette hervormingen in de mediasector gaan in de eerste plaats door met het tot stand brengen van het mediabedrijf als een van de belangrijkste voorwaarden voor de ontwikkeling van pluralisme van meningen en vrijheid van meningsuiting.

Er moet ook worden opgemerkt dat de ontwikkelingsstrategie van Nieuw Oezbekistan voor 2022-2026 voorziet in een verdere versterking van de rol van de media en de bescherming van de professionele activiteiten van journalisten, als een belangrijke factor bij het beïnvloeden van de publieke opinie over het beleid en het verdiepen van hervormingen , die zeker zullen bijdragen aan de verdere instroom van particuliere investeringen in de ontwikkeling van de mediasector.

1 Het Centrum voor Economisch Onderzoek en Hervormingen (CERR) onder het bestuur van de president van de Republiek Oezbekistan is zowel een onderzoekscentrum als een versneller van sociaal-economische hervormingen. CERR geeft commentaar en advies over suggesties voor sociaaleconomische programmering en beleid door de ministeries om de belangrijkste ontwikkelingsproblemen op een snelle, operationele en efficiënte manier op te lossen. CERR staat in de Centraal-Aziatische Top-10 door de Wereldwijd Go To Think Tank Index-rapport 2020 (USA).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending