Verbind je met ons

Oezbekistan

De rol van sociale netwerken in de informatieruimte van Oezbekistan

DELEN:

gepubliceerd

on

Als gevolg van het regeringsbeleid van Oezbekistan, gericht op het waarborgen van de vrijheid van meningsuiting, wordt de binnenlandse mediascène steeds actiever, waarbij vertegenwoordigers van de blogosfeer en gebruikers van sociale netwerken actuele sociale en politieke onderwerpen bespreken.

Een analyse van de dynamiek van de binnenlandse mediaruimte laat zien dat de cross-platform Telegram blijft de populairste bron voor het ontvangen en verspreiden van informatie onder de internetgemeenschap van het land. Volgens de analyser van tgstat.com bedraagt ​​het totale aantal kanalen in het Oezbeekse segment van de messenger bijvoorbeeld 101,000, en bedraagt ​​het aantal actieve groepen ongeveer 12,000. Bovendien is het vermeldenswaard dat het totale aantal kijkers groter is dan 574 miljoen gebruikers. In termen van populariteit van dit platform in het land staat Oezbekistan op de vierde plaats in de wereld, na Rusland, Iran en India.

Wat sociale netwerken betreft, zijn de populairste platforms Facebook en Instagram met een gecombineerd publiek van respectievelijk 6.9 en 5.7 miljoen actieve gebruikers, die de afgelopen drie jaar een snelle groei hebben laten zien. De minst bezochte social media platforms zijn Linkedin (376,000 gebruikers) en Twitter (29,000 gebruikers). Bovendien is er op Twitter sprake van een daling van het aantal volgers van 83,000 in 2019 naar 29,000 in 2021, door de blokkering van dit platform in RU.

Het Russische sociale netwerk Odnoklasa.ru heeft 17.7 miljoen gebruikers uit Oezbekistan, maar is in de praktijk niet zo populair als Facebook en Instagram.

Trends in het aantal actieve gebruikers uit Oezbekistan op sociale netwerken

Webontwikkeling heeft ook een snelle groei doorgemaakt. Zo is het aantal actieve domeinen vanaf het tweede kwartaal van 2018 tot vandaag met 74% gestegen, namelijk van 60,457 naar 105,045. De grootste webbronnen in de binnenlandse mediaruimte zijn Kun.uz (6.2 miljoen bezoeken per maand), Daryo.uz (3.9 miljoen) en Qalampir.uz (2.9 miljoen).

Opmerkelijk is dat van 2019 tot 2022 het aantal internetpublicaties met ruim een ​​kwart is gestegen van 539 naar 677.

advertentie

Aantal actieve domeinen

Wat de binnenlandse blogosfeer betreft, kunnen de activiteiten van lokale bloggers worden onderverdeeld in drie hoofdgebieden: entertainment, sociaal-politiek en recensie. Het is vermeldenswaard dat de meest populaire leden van de binnenlandse blogosfeer hun inhoud voornamelijk verspreiden op sociale platforms zoals Instagram, YouTube, Telegram en Tik-Tok met een gecombineerd publiek van meer dan 70 miljoen gebruikers, waarvan 52 miljoen (74.3%) abonnees komen van bloggers met entertainmentinhoud.

Het is belangrijk om te benadrukken dat, ondanks het feit dat slechts 10% (7 miljoen abonnees van de top vijf bloggers op dit gebied) van het totale publiek bestaat uit bloggers die zich bezighouden met sociaal-politieke kwesties, gezien de al lang bestaande sociaal-politieke en economische problemen in het land , zijn hun publicaties het meest verspreid op sociale media.

Bovendien is het onderwerp koken qua thematische gebieden behoorlijk populair in de blogosfeer, met meer dan 4.3 miljoen volgers. De zogenaamde ‘recensenten’ (van cosmetica, auto’s en andere thematische gebieden) tellen samen 3.8 miljoen mensen. Terwijl reisbloggen met 1.8 miljoen gebruikers het minst populair is in de binnenlandse blogosfeer, wat een onbevredigend resultaat is gezien het toeristisch potentieel van Oezbekistan.

Er zijn onderontwikkelde sectoren in de binnenlandse blogosfeer.

Deze omvatten een gebrek aan blogrecensies over educatieve cursussen (gidsen), blogs over familierelaties, psychologie, reizen, interieurontwerp en constructie, maar ook over programmeren en de game-industrie. Bovendien heeft de binnenlandse mediasfeer een slecht ontwikkelde filmrecensiesfeer, die, samen met de bovengenoemde gebieden, wijdverbreid is in het buitenland en meer dan 80% van de hele blogosfeer beslaat.

Zoals uit analyse blijkt, reageert de virtuele thuisgemeenschap veel actiever op kritische infomercials dan op positieve, wat te wijten is aan een aantal factoren.

Zo hebben zich in het tweede kwartaal van 2022 een aantal negatieve gebeurtenissen voorgedaan die een hoge gebruikersreactie op internet ontvingen. Onder deze evenementen kunnen we noemen:

– de situatie rond de stijgende kosten van meel, brood, suiker en andere soorten voedsel;

– het overstromen van de Tupalang-reservoirdam in de provincie Surkhandarya;

– overstromingen van de straten van de hoofdstad na zware regenval;

– infomodaal ontstaan ​​als gevolg van overhaaste acties van sommige gewone burgers (geweld tegen kinderen en vrouwen, gevallen van lynchen, enz.);

– systemische problemen (kappen van bomen, milieuvervuiling, machtsmisbruik door ambtenaren, corruptie in het openbaar bestuur, enz.).

Een studie van materialen met een positieve houding ten opzichte van de vijf meest voor het publiek belangrijke nieuwsitems in dezelfde periode toonde aan dat ze aanzienlijk minder belangstelling genoten van de virtuele gemeenschap:

– besluit van de Republikeinse Speciale Commissie om alle coronavirusbeperkingen vanaf 10 juni van dit jaar op te heffen;

– nieuws over mogelijke afschaffing vergoedingen voor het tinten van voorruiten;

– het verhogen van de sociale uitkeringen voor gewone burgers (gepensioneerden, gehandicapten en personen die de kostwinner zijn kwijtgeraakt, en het verhogen van de ROB met 12%);

– het verstrekken van eenmalige financiële hulp aan maatschappelijk kwetsbare bevolkingsgroepen;

– implementatie van het “Yashil Makon”-project.

Op basis van het bovenstaande kan worden opgemerkt dat positief materiaal sympathie oproept bij vertegenwoordigers van de internetgemeenschap voor het Republikeinse leiderschap, en nieuws over de initiatieven van overheidsinstanties die gericht zijn op het verbeteren van het welzijn van de gemiddelde burger, dienen als generatoren van positieve opmerkingen van gebruikers.

Het Agentschap voor Informatie en Massacommunicatie
onder het bestuur van de president van de Republiek Oezbekistan
.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending