Verbind je met ons

Oezbekistan

Oezbekistan in handel met Centraal-Azië

DELEN:

gepubliceerd

on

In Oezbekistan zijn sinds 2017 grootschalige hervormingen begonnen op alle gebieden van het leven van de staat en de samenleving. Aanzienlijke veranderingen hadden invloed op het buitenlandse handelsbeleid, waardoor, ondanks de pandemie, het volume van de buitenlandse handel van Oezbekistan kon toenemen - schrijft Ruslan Abaturov

Een van de meest succesvolle uitingen van hervormingen op dit gebied is de verandering van de vector van het buitenlands beleid naar het opbouwen van wederzijds voordelige betrekkingen, in de eerste plaats met de naaste buren – de landen van Centraal-Azië. De procedures voor grensoverschrijding werden radicaal vereenvoudigd: mensen uit grensgebieden konden vrijelijk communiceren, het niveau van de transportcommunicatie met Centraal-Aziatische landen werd soms verhoogd en met name de busdienst werd hersteld.

De nadruk werd ook gelegd op de versnelde toename van wederzijds voordelige economische en handelsbetrekkingen. De handelsprocedures zijn aanzienlijk vereenvoudigd en het goederenverkeer over de grens is vrijer geworden. De weg is geopend voor wederzijdse investeringen. Dit alles maakte het mogelijk om het handelsvolume tussen Oezbekistan en de landen in onze regio te vermenigvuldigen. Dit artikel zal zich richten op hoe de handelssamenwerking van Oezbekistan met de Centraal-Aziatische staten is toegenomen, en welke kwalitatieve veranderingen zich hebben voorgedaan in de structuur van de handel van Oezbekistan met hen.

Geavanceerde handelsgroei

In vijf jaar tijd is de handel van Oezbekistan met Centraal-Aziatische landen 5 keer zo groot geworden, van 2.6 miljard dollar in 2.5 naar 2016 miljard dollar in 6.3. De export van Oezbekistan naar Centraal-Aziatische landen is twee keer zo groot geworden – van 2021 miljard dollar naar 2 miljard dollar, en de import 1.3 keer zo hoog – van $ 2.7 miljard. tot 3.2 miljard dollar.

Het handelsvolume met Centraal-Aziatische landen groeide sneller dan het totale volume van de buitenlandse handel van Oezbekistan met de rest van de wereld, die in de verslagperiode 1.7 keer zo groot is geworden, is de export 1.4 keer zo groot en de import 2 keer zo groot. Het aandeel van de Centraal-Aziatische landen in het totale volume van de buitenlandse handelsomzet van Oezbekistan is gestegen van 10.2% naar 15.1%, in de export – van 10.8% naar 16%, en in de import – van 9.6% naar 14.5%.

Bovendien is 2021 een recordjaar geworden op het gebied van de handel met elk van de Centraal-Aziatische landen afzonderlijk. In vijf jaar tijd is het handelsvolume met alle Centraal-Aziatische landen vermenigvuldigd: met Kazachstan – verdubbeld, tot 5 miljard dollar, Kirgizië – met 2 keer, tot 3.9 miljoen dollar, en Tadzjikistan – met 5.7 keer, tot $952 miljard. 3 miljoen, Turkmenistan – vier keer zo hoog, tot 605 miljoen dollar.

advertentie

Landveranderingen in de handelsstructuur

Kazachstan blijft eind 2021 de belangrijkste handelspartner van Oezbekistan in Centraal-Azië, maar gedurende de verslagperiode is er sprake van een trend in de richting van een afname van zijn aandeel. Terwijl Kazachstan in 2016 77% van het handelsvolume van Oezbekistan met Centraal-Aziatische landen voor zijn rekening nam, daalde zijn aandeel in 2021 tot 62%. Tegelijkertijd is het gewicht van de handel met andere landen toegenomen. Het aandeel van Kirgizië steeg respectievelijk van 7% in 2016 naar 15% in 2021, Tadzjikistan – van 8% naar 9.5%, en Turkmenistan – van 8.5% naar 14%.

Tegelijkertijd heeft Oezbekistan zijn export binnen de Centraal-Aziatische regio structureel aanzienlijk gediversifieerd. Als Kazachstan in 2016 goed was voor meer dan 70% van de export van Oezbekistan naar Centraal-Aziatische landen, dan was eind 2021 al 44% naar Kazachstan gestuurd. Tegelijkertijd is het aandeel van de export naar Kirgizië aanzienlijk gestegen – van 9.3% in 2016 naar 30% in 2021. Dienovereenkomstig is het aandeel van Tadzjikistan in de export tijdens de verslagperiode gestegen van 12.6% naar 19%, terwijl Turkmenistan – van 6.1% tot 7.2%.

Structurele veranderingen per land in de import worden niet door een dergelijke dynamiek gekenmerkt. Het aandeel van Kazachstan in het totale importvolume naar Centraal-Aziatische landen daalde van 82% in 2016 naar 74% in 2021, terwijl Kirgizië en Tadzjikistan vrijwel onveranderd bleven op respectievelijk 4% en 2.8%. De rol van Turkmenistan in de import is toegenomen: van 11% naar 19%.

Grondstoffenveranderingen in de structuur van de handel

Zoals hierboven opgemerkt is de rol van de Centraal-Aziatische landen in de handel van Oezbekistan de afgelopen jaren toegenomen en bedraagt ​​deze 15% van het totale volume van de buitenlandse handel. Oezbekistan, dat twee keer zo ver verwijderd is van de wereldoceaan en beperkt is in het benutten van alle voordelen van de maritieme handel, streeft ernaar het handelspotentieel van de omliggende staten te maximaliseren. 

In 2017 was bijna 75% van de grondstoffenexport van Oezbekistan naar Centraal-Aziatische landen goed voor drie groepen goederen: voedsel (30.8%), minerale producten (29.8%, voornamelijk brandstof- en energieproducten) en chemische producten (13.9%). En in 2021 waren ze al goed voor minder dan de helft van de export: 40%. Tegelijkertijd namen textiel- en kledingproducten (22%) en machines, uitrusting en elektrische producten (21.4%) de eerste rol in de export in.

Het aandeel van voedsel De grondstoffenexport daalde tot 20%, voornamelijk als gevolg van een daling van het volume van de export van fruit en noten met bijna 25% ten opzichte van het niveau van 2017 en ruim twee maal zo hoog als in 2. Het aandeel van minerale producten in de export daalde tot 2019%, vooral als gevolg van een daling van de aardgasexport.

Het aandeel van chemische producten De export van Oezbekistan naar Centraal-Aziatische landen bleef in 2021 onveranderd op 13.7%. In deze groep zijn de belangrijkste exportproducten meststoffen, waarvan het aandeel in de export 5.9% bedroeg, en polymeren, waarvan het aandeel licht daalde van 5.6% in 2018 naar 4.9% in 2021.

Export van textiel en kleding naar Centraal-Aziatische landen is 4.4 keer zo groot geworden en bedroeg 490 miljoen dollar in 2021. De groei was vooral te danken aan een vervijfvoudiging van de kledingexport – van 5 miljoen dollar in 50 naar 2017 miljoen dollar in 250. Het is ook belangrijk om op te merken de toename van de export van zijdeproducten naar Centraal-Aziatische landen in de verslagperiode van 2021 duizend dollar naar 111 miljoen dollar. Bovendien steeg de export van gebreide stoffen met 22 keer, en die van huishoudtextiel met 16 keer.

Ook zijn de landen van Centraal-Azië de belangrijkste markt voor Oezbeekse schoenen. De export van schoenenproducten is in 2017-2021 3.5 keer toegenomen, van 10 naar 35 miljoen dollar.

In de afgelopen jaren heeft Oezbekistan actief de export van motorvoertuigen naar de markt van Centraal-Aziatische landen vergroot. Met name het volume van de auto-export is 8.7 keer zo groot geworden, van 30 naar 264 miljoen dollar, en het aandeel van de totale export van Oezbekistan naar Centraal-Aziatische landen is gestegen van 1.2% in 2018 naar 15% in 2021.

Als we kijken naar de verandering in de structuur van de export vanuit de positie van het groeperen van goederen volgens de Standard International Trade Classification (SITC 2008), dan kunnen de bovengenoemde trends ook worden gevolgd:

  • reductie van het aandeel brandstof- en energiegoederen van 36% in 2018 naar 3.4% in 2021;
  • stijging van het aandeel industriële goederen van 10% in 2018 naar 24.4% in 2021;
  • stijging van het aandeel machines en uitrusting van 4.3% in 2018 naar 21.3% in 2021;
  • stijging van het aandeel eindproducten van 6% in 2017 naar 16% in 2020-2021;
  • het aandeel van grondstoffen in de export varieerde tussen 1 en 6%, en dat van chemische producten tussen 10 en 13%.

Daarom heeft Oezbekistan de afgelopen jaren zijn export naar Centraal-Aziatische landen aanzienlijk gediversifieerd, voornamelijk door het exportvolume van hoogwaardige producten te vergroten.

Veranderingen in de importstructuur. Traditioneel importeert Oezbekistan voornamelijk voedselproducten, minerale producten (vooral brandstof en energie) en metallurgische producten uit Centraal-Aziatische landen.

De belangrijkste structurele veranderingen in de import houden vooral verband met de groei van de import van minerale producten, waarvan het aandeel steeg van 31.5% in 2017 naar 41% in 2021. Tegelijkertijd daalde het importaandeel van metallurgische producten van 29% naar 17%. %.

Bij de import van voedselproducten uit Centraal-Azië moeten enkele trends van de afgelopen jaren worden opgemerkt die verband houden met structurele veranderingen in de consumptie in de economie en de versterking van de rol van Centraal-Aziatische landen bij het waarborgen van de voedselzekerheid van Oezbekistan.

In het licht van groei van de bevolkingsconsumptie in 2017-2021 verhoogde Oezbekistan de import van vee uit Centraal-Aziatische landen aanzienlijk van 40 duizend in 2017 naar 94 miljoen dollar in 2019 en 85 miljoen dollar in 2021, vlees van 269 duizend dollar naar 23 miljoen dollar, de import van graan en meel steeg 3.5 keer , die 14 tot 20% van de totale invoer van Oezbekistan uit Centraal-Aziatische landen voor hun rekening nemen. De import van zonnebloemolie is elf keer zo groot geworden. Momenteel zijn de Centraal-Aziatische landen goed voor een derde van de totale invoer van voedselproducten in Oezbekistan.

De aandeel van de invoer van brandstoffen en energieproducten is in de verslagperiode gestegen van 20% naar 27%. En in het totale importvolume van brandstof- en energiegoederen door Oezbekistan is het aandeel van Centraal-Azië gestegen van 32% in 2017 naar 64% in 2021.

Ferrometalen worden voornamelijk geïmporteerd in de metallurgie, maar hun aandeel in het totale volume van de import uit Centraal-Aziatische landen daalde tijdens de verslagperiode van 23% naar 14%. Oezbekistan importeert voornamelijk halffabrikaten en gewalste platte producten, staven van ijzer en niet-gelegeerd staal.

Bovendien is de afgelopen jaren het volume van import van cement uit Centraal-Aziatische landen is 5.8 keer zo groot geworden, en koperertsen en -concentraten 17.6 keer.

Conclusie

De handel van Oezbekistan met Centraal-Aziatische landen heeft tussen 2017 en 2021 aanzienlijke veranderingen ondergaan. Tijdens de verslagperiode is, als onderdeel van het open beleid van Tasjkent, gericht op wederzijds voordelige samenwerking, het volume van de handel met de buurlanden aanzienlijk toegenomen, en hun aandeel in het totaal Het handelsvolume van Oezbekistan is toegenomen.

De versterking van de rol van de Centraal-Aziatische landen in de buitenlandse handel van Oezbekistan laat duidelijk zien dat onze economieën, bestaande natuurlijke en klimatologische omstandigheden en hulpbronnen elkaar aanvullen. Er is een aanzienlijk potentieel voor samenwerking en de noodzaak om de wederzijds voordelige samenwerking tussen de landen verder te vergroten om een ​​synergetisch en multiplicatief effect te bereiken voor de dynamische groei van de economieën van de Centraal-Aziatische landen.

RUSLAN ABATUROV is hoofdonderzoeker, Centrum voor economisch onderzoek en hervormingen
onder het bestuur van de president van de Republiek Oezbekistan

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending