Verbind je met ons

Oezbekistan

Stappen vooruit met de IMF-aanbevelingen

DELEN:

gepubliceerd

on

OOp 13 maart 2022 was er een verklaring van de IMF-missie pgepubliceerd na overleg van 31 maart tot 13 april in Tasjkent. Volgens het Oezbekistan heeft Oezbekistan de pandemische periode met succes overwonnen dankzij beslissende maatregelen die zijn genomen om de sociaal-economische gevolgen ervan te verzachten. Als gevolg daarvan versnelde het groeitempo van de economie tot 7.4% in 2021, terwijl de inflatie daalde tot 10%. Echter, zoals de IMF-experts opmerken, “brachten de sancties tegen Rusland nieuwe onzekerheid met zich mee en hebben ze een negatieve impact op de vooruitzichten van de Oezbeekse economie.” , schrijft Dr. Obid Khakimov, directeur van CERR

Opgemerkt moet worden dat alle mogelijke interne risico's voor de Oezbeekse economie voortdurend door de overheid in de gaten worden gehouden. Terwijl de verergering van de situatie in Oekraïne op 26 februari plaatsvond, is het begin maart dat in Oezbekistan de speciale commissie voor de controle van de operationele situatie werd gevormd, evenals een nationale commando-eenheid onder voorzitterschap van de premier en regionale commando-eenheden onder leiding van de premier. toezicht van khokims. Commerciële banken zijn begonnen betalingen in roebels uit te voeren. Om het externe aanbod te stabiliseren, werden binnenlandse tarieven voor spoorwegdiensten toegepast en begonnen buitenlandse bedrijven voedselproducten op de beurs te verhandelen, waardoor de prijsstijging werd gestabiliseerd

Dr.Obid Khakimov, CERR-directeur

De volgende soortgelijke bijeenkomst over de mogelijke risicokwesties op 15 april 2022 stond ook in het teken van het waarborgen van de stabiliteit van voedselproducten en het creëren van gunstige omstandigheden voor het zakendoen. 

De vooruitzichten en risico's van het IMF

De IMF-experts verwachten dat de groei van de Oezbeekse economie in 2022 zal vertragen tot 3-4%, vergeleken met de 6% die eerder werd voorspeld. De verwachtingen van het IMF op dit gebied komen overeen met andere vooruitzichten. De Wereldbank voorspelt een vertraging van de bbp-groei in Oezbekistan in 2022 tot 3.6%, de EBRD tot 4% en volgens de schatting van het Centrum voor Economisch Onderzoek en Hervormingen tot 3.6%. Er moet echter worden opgemerkt dat de Oezbeekse economie gedurende de eerste drie maanden van 2022 een grote veerkracht toonde ten aanzien van externe uitdagingen. Volgens het staatsstatistiekbureau van Oezbekistan is het bbp in de periode januari-maart met 5.8% gestegen, vergeleken met een groei van 2.6% in het eerste kwartaal van 2021. Toch mag de negatieve impact van externe risico's het hele jaar door niet worden onderschat.  

De IMF-missie merkt ook op dat de Oezbeekse economie negatief kan worden beïnvloed door de vertraging van de economieën van belangrijke partners. Het is nog niet duidelijk hoe de situatie binnen een jaar kan verslechteren, maar in de 1st De economische situatie in de landen – de belangrijkste handelspartners van Oezbekistan – blijft over het algemeen stabiel. In Kirgizië groeide de economie met 4.4% in vergelijking met de daling met 9% in dezelfde periode in 2021. In Kazachstan groeide ook de economische groei met 4.4% in vergelijking met de daling met 1.4% in dezelfde periode in 2021. Het Chinese bbp in de 1st kwartaal groeide met 4.8% met een versnelling naar de 4th kwartaal met 1.3%. Wat betreft de Russische economie zijn er geen officiële gegevens, maar volgens de VEB.RF bedroeg het Russische BBP voor januari-februari 3.6%. Tegelijkertijd is de mogelijkheid van een verslechtering van de economische indicatoren in de handelspartnerlanden in de komende maanden mogelijk.     

De deskundigen van het IMF voorspellen een stijging van het tekort op de lopende rekeningen in Oezbekistan tot 9.5% van het bbp, terwijl de daling van het geldoverdrachtvolume naar hun mening gedeeltelijk zal worden gecompenseerd door de daling van de import en de stijging van de inkomsten uit de grondstoffenexport. Ondertussen zijn de resultaten van de 1st kwartaal geven duidelijk aan dat het tekort aanzienlijk kan afnemen. De omzet uit de buitenlandse handel is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 1.7 keer zo groot geworden en bedroeg 7.5 miljard dollar. De export steeg in 2.4 keer tot 5.8 miljard dollar, de export exclusief goud groeide met 16%, terwijl de export van non-food grondstoffen met 22% daalde en de import in de 1st kwartaal groeide naar 45% tot $7.4 miljard.

advertentie

De IMF-experts voorspellen ook dat de jaarlijkse inflatie in Oezbekistan 12% zal bedragen als gevolg van de pieken in de mondiale voedsel- en brandstofprijzen in 2022. Volgens ‘Fitch’ zal de inflatie in 2022 12.7% bedragen. Opgemerkt moet worden dat de inflatievoorspelling van het IMF volledig samenvalt met de schattingen van de Centrale Bank van Oezbekistan, die een inflatiegroei van 12% verwacht, in tegenstelling tot de eerder geplande 9%. Wat betreft de resultaten in de 1st kwartaal 2022 versnelde de inflatie lichtjes als gevolg van de externe schokken. De consumentenprijsindex steeg met 2.9% ten opzichte van december vorig jaar (in de 1st kwartaal 2021 – 2.5%). Met de versnelling van de groei van de prijzen voor goederen vertoonden de prijzen voor diensten een groeivertraging tot 1.5% (in januari-maart was dit 2.7%).

Financiële risico's

De experts van het IMF waarschuwden in hun verklaring dat het monetair beleid voor de moeilijke taak staat om een ​​evenwicht te garanderen tussen de strijd tegen de inflatie en het handhaven van het economisch herstel. Om de inflatietrends te vermijden adviseerde het IMF voorbereid te zijn op een verdere verkrapping van het monetair beleid.

Opgemerkt moet worden dat de verhoging van de basisrente door de Centrale Bank van 14% naar 17% medio maart 2022 het mogelijk maakte de valutamarkt en -rente te stabiliseren en de uitstroom van middelen uit deposito's in de nationale munt te voorkomen en de economie te stabiliseren. vraag en aanbod in wisselkantoren (positief saldo voor april bedroeg $396 miljoen). Niettemin werkt de Centrale Bank aan de uitvoering van de inflatiemonitoring en aanvullende monetairbeleidsmaatregelen.

De IMF-missie merkte in hun verklaring ook op dat de kredietportefeuilles nog steeds hoge concentratie- en valutarisico's vertonen. Tegelijkertijd worden de grootste risico's vooral toegeschreven aan staatsbedrijven. Daarom wordt aanbevolen om de financiële toestand van banken nauwlettend in de gaten te houden.

Opgemerkt moet worden dat de Centrale Bank tijdens de videoconferentie op 31 maart 2022 al de opdracht kreeg om de monitoring van de liquiditeit en stabiliteit van het banksysteem uit te voeren, die regelmatig wordt uitgevoerd en volgens welke sinds begin dit jaar het aandeel van de problemen kredieten in de economie daalden van 5.3% naar 4.9% (tot 143 miljard bedragen). Bovendien voert de Centrale Bank regelmatig stresstests uit op de financiële toestand van commerciële banken, wat over het algemeen de stabiliteit van deze sector aantoont.

Het ondersteunen van de economische groei

De missieverklaring van het IMF benadrukt dat “het creëren van voorwaarden voor actieve groei, gebaseerd op de particuliere sector en met een groot aantal banen, van cruciaal belang is voor het absorberen van de snelgroeiende beroepsbevolking en de mogelijke instroom van terugkerende arbeidsmigranten.” Actieve maatregelen in deze richting waren al voorzien door de beslissingen die tijdens de videoconferenties van 31 maart en 15 april 2022 werden genomen.

Banks will provide entrepreneurs, exporters in the first place, producers of food and consumer goods, with an additional 10 trillion sums of the “revolving” loans for the purchase of raw materials and working capital. The volumes and preferential rates on loans under state programs for fruit and vegetable growing (2 trillion sums in 2022), family business (10 trillion sums), mortgage (13 trillion sums) and education (1 trillion sums) are maintained. $300 million dollars are allocated to finance projects of small and medium-sized businesses in the regions. These funds will be placed in the national currency at a rate of 10% for a period of 7 years in banks. At the same time, the rate on the loan provided to the entrepreneurs will not exceed 14%.

Boetes en andere sancties in het licht van de nieuwe mechanismen van de belastingadministratie zullen pas eind dit jaar worden toegepast. De toepassingsperiode van de douanepreferenties voor grondstoffen, uitrusting en reserveonderdelen die voor eigen behoeften worden geïmporteerd, wordt verlengd van de huidige zes maanden naar één jaar.

Moreover, according to the Presidential Decree on April 6, 2022 “On additional measures to support participants in foreign trade activities”, it is until April 1, 2023 local enterprises exporting high-value-added goods will receive subsidies to cover transport costs for exports to the near abroad up to 50% of transport costs, and to the EU countries – up to 70%.

De voortzetting van de privatisering

“According to the IMF’s estimates, the role of the state in the economy of Uzbekistan should be significantly reduced, although privatization will be more complicated in the current conditions of uncertainty, but the official bodies continue to sell assets through open and transparent electronic auctions, including enterprises of the energy, aviation and telecommunications industries”, – the IMF experts note.

On April 8, 2022, the Presidential Decree “On the next reforms to create conditions for stable economic growth by improving the business environment and developing the private sector” was signed. It creates more attractive conditions for the acquisition of state assets – state shares, ownership interests, real estate objects to accelerate the privatization process.

One of the most important points of the Decree is that it provides for the privatization of state shares of the largest state-owned companies, including natural monopolists. For instance, in order to launch work on the privatization of the state share of at least 49% of the shares of Uzbekneftegaz JSC, as well as 51% or more of Thermal Power Plants JSC by the end of 2022, including through their public placement, an experienced investment bank should be invited by May 1, 2022. Similar solutions are provided for other key state-owned enterprises in the country’s economy.

Conclusie

Analyzing the IMF’s estimations and recommendations in the light of measures taken to prevent the negative consequences of increased instability of the world economy in the current conditions, it is impossible not to come to an unambiguous conclusion about the efficiency and timeliness of the decisions taken, most of which were taken even before the publication of the final statement of the IMF mission.

Het moet gezegd dat de juistheid en relevantie van de genomen beslissingen ook werden benadrukt in de missieverklaring: “De officiële autoriteiten hebben de juiste beslissing genomen om zich in de nabije toekomst te concentreren op het verzachten van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.” De verklaring merkt ook op dat als gevolg daarvan “de economische entiteiten zich blijkbaar relatief snel konden aanpassen en internationale operaties konden uitvoeren via kanalen die niet waren goedgekeurd.”

De deskundigen van het IMF waardeerden ook zeer de inzet van de regering van Oezbekistan voor het verloop van de lopende hervormingen, en benadrukten dat de versnelling van de structurele hervormingen in de komende jaren van cruciaal belang zal zijn voor de terugkeer van de economische groei naar de middellangetermijntrend van 5-6 procent. % per jaar. En dit zal het mogelijk maken om het gestelde doel te bereiken: van Oezbekistan in 2030 een land maken met een bovengemiddeld inkomen, waar het inkomen per hoofd van de bevolking hoger zal zijn dan het equivalent van 4,000 dollar en het armoedeniveau zal worden gehalveerd, wat werd benadrukt in de conclusie van het rapport. de verklaring.

Dr.Obid Khakimov, CERR-directeur

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending