Verbind je met ons

Oezbekistan

Oezbekistan neemt systemische maatregelen om de effecten van klimaatverandering te verzachten

DELEN:

gepubliceerd

on

Tegenwoordig is klimaatverandering een van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. De gevolgen zijn wereldwijd en ongekend groot. Deskundigen voorspellen een verdere toename van de trends op het gebied van opwarming van de aarde, wat een complex van onderling gerelateerde problemen met zich meebrengt op het gebied van voedsel, milieu, water, energie en uiteindelijk economische zekerheid, schrijft Marat Aitov, afdelingshoofd van het Instituut voor Strategische en Regionale Studies onder de president van de Republiek Oezbekistan.

Onlangs is deze kwestie relevanter geworden onder de wereldgemeenschap. De secretaris-generaal van de VN, A. Guterres, erkende dat geen enkel land ter wereld immuun is voor de klimaatcrisis. In dit verband riep hij op tot consolidering van de inspanningen van de internationale gemeenschap om de klimaatverandering te bestrijden. Als we vandaag niet doortastend optreden, zal de daaropvolgende aanpassing aan de klimaatverandering grote inspanningen en kosten vergen.

Volgens de VN zijn de afgelopen 20 jaar meer dan 1.2 miljoen mensen omgekomen door natuurrampen. De economische schade van hen bedroeg $ 3 biljoen. Wetenschappers schatten dat klimaatverandering en de gevolgen daarvan de wereldeconomie de komende 8 jaar 30 biljoen dollar zullen kosten. Er wordt voorspeld dat de klimaatverandering tegen 2050 3% van het wereldwijde bbp zou kunnen wegvagen.

Oezbekistan en andere Centraal-Aziatische staten behoren tot de landen die het meest vatbaar zijn voor milieurampen. Als president van Oezbekistan Sh. Mirziyoyev merkte op dat elk land tegenwoordig de destructieve effecten van de gevolgen van klimaatverandering voelt, en deze negatieve gevolgen vormen een directe bedreiging voor de stabiele ontwikkeling van de Centraal-Aziatische regio.

Volgens experts van de Wereldbank zal tegen het einde van de eenentwintigste eeuw de gemiddelde temperatuur in de wereld met 4 graden Celsius stijgen. Ondertussen zal deze indicator voor Centraal-Azië 7 graden zijn, waarbij het Aralmeer-gebied de grootste stijging van de luchttemperatuur zal doorstaan.

Onder deze omstandigheden blijven de Centraal-Aziatische landen kwetsbaar voor natuurrampen zoals overstromingen, breuken in bergmeren, aardverschuivingen, modderstromen, lawines en stofstormen.

Because of global climate change, the area of glaciers in Central Asia has decreased by about 30% over the past 50-60 years. According to calculations, water resources in the Syr Darya basin are expected to decrease by up to 5% by 2050, in the Amu Darya basin – up to 15%. By 2050, the shortage of fresh water in Central Asia may lead to an 11% drop in GDP in the region.

advertentie

Uit de analyses blijkt dat klimaatverandering het watertekort in Oezbekistan verder zal verergeren. Het kan de duur en frequentie van droogte verlengen en ernstige problemen veroorzaken bij het voldoen aan de behoeften van de economie aan watervoorraden. Tot 2015 bedroeg het totale watertekort in Oezbekistan meer dan 3 miljard kubieke meter. Tegen 2030 kan dat 7 miljard kubieke meter bedragen en tegen 15 2050 miljard kubieke meter. In de afgelopen 15 jaar is de beschikbaarheid van water per hoofd van de bevolking gedaald van 3 048 kubieke meter naar 1 589 kubieke meter.

At the same time, the population of the republic is increasing an average of 650 – 700 thousand people a year. By 2030, the population of Uzbekistan is estimated to reach 39 million people; their demand for high-quality water is expected to increase by 18-20% from 2.3 billion cubic meters to 2.7-3.0 billion cubic meters. This will lead to an annual increase in the demand for water in the public utilities sector.

In dergelijke omstandigheden neemt Oezbekistan systematische maatregelen om zich aan te passen en de gevolgen van klimaatverandering te verzachten.

In particular, a number of conceptual documents have been adopted over the past 4 years – “The concept of environmental protection till 2030”, “The Strategy for the transition of the republic to a “green” economy for the period 2019-2030”, “The Strategy for the management of solid household waste for the period 2019-2028”, “The Concept of development of the water sector of Uzbekistan for 2020-2030″, “The Concept of providing Uzbekistan with electric energy for 2020-2030”, “The concept of development of the hydrometeorological service of the Republic of Uzbekistan in 2020-2025”, “The Strategy of water resources management and development of the irrigation sector in the Republic of Uzbekistan for 2021-2023”.

De belangrijkste prioriteiten van Oezbekistan voor het verzachten van de gevolgen van klimaatverandering die in deze documenten worden beschreven. Ze omvatten het verminderen van de uitstoot van verontreinigende stoffen in de atmosfeer, rationeel gebruik van waterbronnen, introductie van nieuwe, milieuvriendelijke technologieën in verschillende sectoren van de economie, een toename van het aandeel van hernieuwbare energiebronnen, een toename van de dekking van de bevolking met diensten voor het ophalen en verwijderen van vast huishoudelijk afval.

Om het systeem van openbaar bestuur op het gebied van milieubescherming te verbeteren, voerde Oezbekistan institutionele hervormingen door. Uit het ministerie van LNV zijn twee zelfstandige ministeries ontstaan: Landbouw en Waterstaat. Het Staatscomité van de Republiek Oezbekistan voor Ecologie en Milieubescherming, het Centrum van de Hydrometeorologische Dienst van Oezbekistan werden volledig hervormd en ook het Staatscomité voor Bosbouw werd opgericht.

De ontwikkeling van de ecologische cultuur van een breed deel van de bevolking, met name de jongere generatie, speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de effectiviteit van milieubeschermingsmaatregelen. In 2008 werd de Milieubeweging van Oezbekistan gelanceerd om de inspanningen van het maatschappelijk middenveld in deze richting te consolideren. Vervolgens werd het een Milieupartij, waardoor het mogelijk werd de milieuagenda op het niveau van politieke discussies te brengen.

Het land neemt maatregelen om de energie-efficiëntie van de economie te verbeteren, het gebruik van koolwaterstoffen te verminderen en het aandeel van hernieuwbare energiebronnen te vergroten. De regering is van plan om tegen 2030 de energie-efficiëntie te verdubbelen en de koolstofintensiteit van het bbp te verminderen, waardoor de bevolking en de economie toegang krijgen tot moderne, goedkope en betrouwbare energievoorziening. Het zal naar verwachting 3.3 miljard kW besparen in de economie van Oezbekistan in 2020-2022 als gevolg van maatregelen om de energie-efficiëntie te verbeteren. Er wordt 3.3 miljard kWh elektriciteit, 2.6 miljard kubieke meter aardgas en 16.5 duizend ton olieproducten bespaard. Moderne mechanismen en normen in de bouw zullen worden ingevoerd, er zal een vergoeding worden verstrekt voor de installatie van energiezuinige apparatuur.

Technisch potentieel van hernieuwbare energiebronnen In de Republiek Oezbekistan wordt geschat op 180 miljoen ton olie-equivalent, wat meer dan drie keer hoger is dan de jaarlijkse energievraag. Tegelijkertijd is het aandeel hernieuwbare energiebronnen slechts 10% van het totale volume opgewekte elektriciteit, de overige 90% valt op traditionele bronnen. Voor een efficiënter gebruik van het bestaande potentieel is Oezbekistan van plan om het aandeel van hernieuwbare energiebronnen tegen 25 te verhogen tot 2030%.

Tegelijkertijd worden de maatregelen om de uitputting van de watervoorraden tegen te gaan versterkt.

Als onderdeel van de implementatie van de Water Resources Management Strategy voor 2021-2023, is Oezbekistan van plan waterbesparende technologieën te introduceren, waaronder druppelirrigatie. Het zal naar verwachting de introductie van waterbesparende irrigatietechnologieën van 308 duizend hectare naar 1.1 miljoen hectare brengen, inclusief druppelirrigatietechnologieën - van 121 duizend hectare naar 822 duizend hectare.

Oezbekistan besteedt bijzondere aandacht aan maatregelen om de gevolgen van het opdrogen van het Aralmeer tot een minimum te beperken. Woestijnvorming en landdegradatie in het Aralmeergebied vinden plaats op een oppervlakte van ongeveer 2 miljoen hectare. Door de aanleg van beschermende groene ruimten op de drooggelegde zeebodem (er werd 1.5 miljoen hectare aangeplant), vergroot Oezbekistan het gebied dat wordt ingenomen door bossen en struiken. In de afgelopen 4 jaar is het volume van bosaanplantingen in de republiek 10-15 keer toegenomen.

Als tot 2018 het jaarlijkse bosaanmaakvolume tussen de 47 en 52 duizend hectare lag, steeg deze indicator in 2019 tot 501 duizend hectare, in 2020 tot 728 duizend hectare. Dergelijke resultaten werden onder meer behaald door de uitbreiding van de productie van plantgoed. In 2018 werden 55 miljoen zaailingen gekweekt, in 2019 - 72 miljoen, in 2020 - 90 miljoen.

Het staatsprogramma voor de ontwikkeling van het Aralmeer-gebied voor 2017-2021 is goedgekeurd, gericht op het verbeteren van de omstandigheden en de levenskwaliteit van de bevolking van de regio. Bovendien werd het programma voor geïntegreerde sociaaleconomische ontwikkeling van Karakalpakstan voor 2020-2023 goedgekeurd. In 2018 werd het International Innovation Centre of the Aral Sea Region opgericht onder leiding van de president van de republiek.

Oezbekistan onderneemt actieve stappen om de internationale gemeenschap te informeren over de gevolgen van het opdrogen van het Aralmeer en om de inspanningen van de Centraal-Aziatische landen te bundelen om de gevolgen van deze ramp te bestrijden. In 2018, na een pauze van tien jaar, werd in Turkmenistan een bijeenkomst gehouden van het International Fund for Saving the Aral Sea. In hetzelfde jaar werd op initiatief van de president van Oezbekistan het VN Multi-Partner Human Security Trust Fund for the Aral Sea-regio opgericht.

On October 24-25, 2019, a high – level International conference “The Aral Sea Region – a zone of environmental innovations and technologies” was held in Nukus under the auspices of the United Nations. At the suggestion of Sh. Mirziyoyev on May 18, 2021, the UN General Assembly unanimously adopted a special resolution on declaring the Aral Sea region a zone of environmental innovations and technologies.

Het initiatief van het hoofd van Oezbekistan werd positief onthaald door de wereldgemeenschap, aangezien bijna 60 landen de resolutie mede steunden. Het Aralmeer-gebied werd de eerste regio waaraan de Algemene Vergadering zo'n belangrijke status verleende.

De VN voorspelt dat de wereldwijde klimaatverandering de waterproblemen alleen maar zal verergeren en de frequentie en ernst van overstromingen en droogtes zal doen toenemen. Tegen 2030 zou de wereldwijde waterschaarste op de planeet kunnen oplopen tot 40%.

Tegen deze achtergrond staat Oezbekistan voor samenwerking op het gebied van watervoorraden op basis van soevereine gelijkheid, territoriale integriteit, wederzijds voordeel en goede trouw in de geest van goed nabuurschap en samenwerking. Tasjkent acht het noodzakelijk om mechanismen te ontwikkelen voor gezamenlijk beheer van grensoverschrijdende watervoorraden in de regio, waarbij een evenwicht tussen de belangen van de Centraal-Aziatische landen wordt gewaarborgd. Tegelijkertijd moeten de watervoorraden van de stroomgebieden van grensoverschrijdende waterlopen worden beheerd zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.

Daarnaast is het belangrijk om de bestaande regionale institutionele en juridische mechanismen voor gezamenlijk beheer te versterken, evenals de beslechting van geschillen door middel van onderhandelingen en overleg, rekening houdend met de combinatie van geografische, klimatologische, ecologische en demografische factoren, evenals met de sociaaleconomische behoeften van de staten in de regio. De uitvoering van bovengenoemde maatregelen moet bijdragen aan het oplossen van de bestaande meningsverschillen over het gebruik van waterbronnen in Centraal-Azië, en dientengevolge aan het versterken van het vertrouwen tussen de landen in de regio.

Oezbekistan is een actieve deelnemer aan de mondiale milieuagenda geworden, doordat het zich heeft aangesloten bij een aantal internationale verdragen en relevante protocollen op het gebied van milieubescherming en deze heeft geratificeerd. Een belangrijke gebeurtenis was de toetreding van Oezbekistan (2017) tot het VN-klimaatakkoord van Parijs, waarin toezeggingen zijn gedaan om de uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer tegen 2030 met 10% te verminderen ten opzichte van 2010. Om dit doel te bereiken, wordt momenteel een nationale strategie voor koolstofarme ontwikkeling ontwikkeld en overweegt Oezbekistan om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn.

De proactieve internationale activiteit van Oezbekistan vraagt ​​bijzondere aandacht. President van Oezbekistan Sh. Mirziyoyev, die op internationale fora spreekt, brengt populaire ideeën en initiatieven naar voren die gericht zijn op het versterken van internationale en regionale samenwerking op belangrijke aspecten van de mondiale agenda, met name met betrekking tot klimaatveranderingskwesties. 

Het hoofd van Oezbekistan riep in zijn toespraken tijdens de 75e zitting van de Algemene Vergadering van de VN, SCO- en ECO-toppen, de eerste OIC-top over wetenschap en technologie, de raadgevende vergadering van de staatshoofden van Centraal-Azië op tot gezamenlijke inspanningen om kwesties in verband met klimaatverandering aan te pakken, en om specifieke effectieve mechanismen te creëren voor regionale samenwerking in deze richting.

At the SCO summit in Bishkek (June 14, 2019), Sh.Mirziyoyev proposed to adopt the SCO Green Belt program in order to introduce resource-saving and environmentally friendly technologies in the organization’s countries. At the 14th summit of the Economic Cooperation Organization (March 4, 2021), the President of Uzbekistan put forward the initiative to develop and approve a medium-term strategy aimed at ensuring energy sustainability and broad attraction of investments and modern technologies in this area.

At the third Consultative Meeting of the Heads of Central Asian States, held on August 6, 2021 in Turkmenistan, the President of Uzbekistan called for the development of a regional program “Green Agenda” for Central Asia, which will contribute to the adaptation of the countries of the region to climate change.

De belangrijkste richtingen van het programma kunnen de geleidelijke decarbonisatie van de economie, rationeel gebruik van waterbronnen, de introductie van energie-efficiënte technologieën in de economie en een toename van het aandeel van hernieuwbare energiebronnen zijn.

In het algemeen komt het door Oezbekistan gevoerde langetermijnbeleid op het gebied van milieubescherming, behoud van ecologisch evenwicht en rationeel gebruik van waterbronnen, tegen de achtergrond van de actualisering van de internationale klimaatagenda, op het juiste moment en zou het moeten bijdragen aan verdere verbetering van het milieu situatie niet alleen in de republiek, maar ook in de Centraal-Aziatische regio als geheel.

Tegelijkertijd is het, om positieve resultaten op de schaal van de regio te bereiken, van groot belang om de constructieve en wederzijds voordelige samenwerking tussen de landen van Centraal-Azië voort te zetten. Alleen door gezamenlijke inspanningen kan het fragiele ecologische evenwicht, verstoord door roekeloze menselijke activiteiten in de regio, worden hersteld.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending