Verbind je met ons

China

EU drong er bij de VS op aan om het 'model' van de VS te volgen in de strijd tegen dwangarbeid

DELEN:

gepubliceerd

on

De EU is gewaarschuwd dat nieuwe ontwerpwetgeving om dwangarbeid een halt toe te roepen nog steeds onvoldoende is om het probleem aan te pakken.

De Europese Commissie kreeg te horen dat er een "hele reeks" andere maatregelen nodig zullen zijn om China onder druk te zetten om een ​​einde te maken aan de dwangarbeid van Oeigoeren.

De opmerkingen werden gemaakt door Chole Cranston, Business and Human Rights Manager bij het Britse Anti-Slavery International, die sprak tijdens een webinar over de kwestie.

Ze waarschuwde ook dat, in tegenstelling tot het aanpakken van het probleem, de EU uiteindelijk een "dumpplaats" zou kunnen worden voor producten die door Oeigoeren zijn gemaakt.

De paneldiscussie, "Uyghur Forced Labour: Can the EU's Directive on corporate sustainability due diligence?", onderzocht maatregelen die werden voorgesteld en beoordeelde de verwachte effectiviteit en mogelijke valkuilen bij het beëindigen van de dwangarbeid van Oeigoeren in China.

Het debat komt op het juiste moment, niet in de laatste plaats omdat Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in haar toespraak over de Staat van de Europese Unie beloofde met een concreet voorstel over dwangarbeid te zullen komen.

Twee experts en een lid van het EP onderzochten de mogelijkheden voor gerichte wetgeving om een ​​einde te maken aan dwangarbeidpraktijken vergelijkbaar met de "Uyghur Forced Labor Prevention Act" in de VS

advertentie

De focus lag echter op een wetgevende maatregel van de Europese Commissie die in februari haar voorstel voor een richtlijn over corporate sustainability due diligence uitbracht.

De nieuwe Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn (CSDD) vereist dat bedrijven stappen ondernemen om mensenrechten- en milieurisico's in hun toeleveringsketens en operaties te identificeren, beoordelen en aanpakken. Het voorstel maakt deel uit van het zogenaamde pakket “Rechtvaardige en duurzame economie” en is gericht op het aanpakken van mensenrechten en milieuschendingen.

De EU hoopt dat de maatregel een belangrijk instrument is om een ​​einde te maken aan mensenrechten- en milieuschendingen in de toeleveringsketens van bedrijven.

Het ontwerp verplicht bedrijven om jaarlijks een beoordelingsrapport op te stellen waarin de uitvoering van de due diligence-verplichtingen wordt beschreven.

Het voorstel introduceert ook een "zorgplicht" voor bestuurders van bedrijven, die hen verplicht een actieplan op te stellen om hun bedrijfsmodel uit te leggen en aan te tonen dat hun bedrijfsstrategie verenigbaar is met een duurzame economie. 

De lidstaten en de Commissie zullen moeten zorgen voor begeleidende maatregelen en instrumenten voor het MKB. 

Cranston zei tegen het debat: "Over het algemeen zijn we van mening dat de ontwerprichtlijn een manier kan zijn om dwangarbeid te voorkomen, maar op zichzelf is het lang niet voldoende."

"We hebben een volledige analyse van de richtlijn op onze website gepubliceerd en we zijn van mening dat de richtlijn enkele ernstige fouten bevat die de algemene doelstelling ervan zullen ondermijnen."

Een probleem, zo betoogde ze, is dat het ontwerp slechts betrekking heeft op een "beperkt aantal" bedrijven, naar schatting 17,000 bedrijven met elk meer dan 250 werknemers of meer.

"Dit zal waarschijnlijk de reikwijdte van de richtlijn extreem beperken. Het betekent dat slechts 0.2 procent van de bedrijven in Europa onder het voorstel valt, dat uiterst zelfvernietigend is."

Ze zei ook dat de richtlijn geen kaart bevat van de toeleveringsketens van bedrijven, wat betekent dat grondstoffen voor goederen zoals katoen buiten het toepassingsgebied van de richtlijn zullen vallen.

Op de vraag wat de EU nog meer zou kunnen doen, zei ze: "Deze richtlijn zou nooit de wondermiddel zijn om het probleem aan te pakken, dus in wezen moet de EU een hele reeks maatregelen nemen om China onder druk te zetten.

"We hebben iets nodig als de Amerikaanse wet, een op handel gebaseerd mechanisme dat de EU in staat stelt om producten die zijn gemaakt van dwangarbeid aan de grenzen in beslag te nemen."

Ze voegde eraan toe: "De Amerikaanse wet is enorm welkom, maar de EU, als ze niet opstaat en iets vergelijkbaars doet, kan een stortplaats worden voor Oeigoerse dwangarbeid."

Het Bulgaarse EP-lid lhan Kyuchyuk, een lange tijd voorstander van Oeigoeren en behoort tot een groep EP-leden die door China op de zwarte lijst staan ​​omdat ze zich over de kwestie uitten, zei: "Dit is een buitengewoon belangrijk onderwerp en de EU moet ervoor zorgen dat haar voorstel effectief zal zijn .”

Hij voegde eraan toe: “Bedrijven moeten worden verplicht om publiekelijk bekend te maken wie hun leveranciers en zakenpartners zijn om het risico van dwangarbeid te identificeren.

“Verschillende bedrijven hebben actie ondernomen, maar dit werk moet worden geharmoniseerd. Gezien de omvang van de repressie tegen de Oeigoeren, is het voor bedrijven onmogelijk om in de regio Xinjian te opereren in overeenstemming met de huidige internationale regelgeving.”

Hij voegde eraan toe: "We zouden meer betrokkenheid van bedrijven moeten zien, omdat het tot nu toe NGO's zijn die het voortouw nemen in deze kwestie. Het is ook van cruciaal belang om toegang te hebben tot EU-douanegegevens. Ik dring er bij de Commissie op aan om over deze punten en ideeën na te denken en wij in het Parlement zullen de zaken blijven volgen.”

Een andere hoofdspreker was Alim Seytoff, een journalist en directeur van de Uyghur Service bij Radio Free Asia, die erop wees dat de Amerikaanse regering naar verwachting op 21 juni de Oeigoerse Forced Labor Prevention Act zal handhaven, die door president Biden is ondertekend. afgelopen december.

Hij vertelde het webinar: “Dit is een buitengewoon krachtig stuk wetgeving omdat het alle goederen verbiedt die in de Oeigoerse provinciale regio worden gemaakt. Verschillende Amerikaanse senatoren hebben aangedrongen op een krachtige uitvoering van de wetgeving, niet alleen in deze regio, maar ook buiten Xinjiang.”

Hij vervolgde: “Dit is logisch, niet in de laatste plaats omdat de Chinese regering de afgelopen vijf jaar genocide heeft gepleegd op de Oeigoerse gemeenschap, een genocide die wordt erkend door de Amerikaanse regering.

"Van alle sancties die tegen China zijn opgelegd, is de belangrijkste die voor de productie in de regio."

Hij wees erop dat, behalve de VS, eind april ook het VK gezondheidsproducten uit de regio Xinjiang verbood.

Op de vraag hoe de internationale gemeenschap kan helpen de genocide te stoppen, zei hij: “China moet gedwongen worden te stoppen met dwangarbeid.

"Ondanks dergelijke actie (door de VS en anderen) is er op het terrein niets veranderd en wordt het zelfs erger."

Hij zei: "De EU is de op één na grootste handelspartner van China en heeft de morele en wettelijke verantwoordelijkheid om China onder druk te zetten om dwangarbeid en genocide te stoppen."

De EU, zo betoogde hij, zou soortgelijke wetgeving als de US Act moeten aannemen en Chinese producten die bijdragen aan de fabricage van goederen, zoals zonnepanelen, moeten verbieden.

“De EU moet ook stoppen met het financieren van producten uit de Oeigoerse regio die kunnen profiteren van slaven- en dwangarbeid.”

Brussel, zei hij tegen het online debat, zou ook moeten overwegen om alle samenwerking met China op het gebied van geneeskunde en onderzoek te beëindigen.

Hij beschreef ook hoe het was om als journalist te werken terwijl hij probeerde de rechten van Oeigoeren te verdedigen, door te zeggen: “China heeft veel Oeigoerse verslaggevers vastgehouden en sommigen tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Onze dienst is de enige gratis dienst in zijn soort ter wereld en we hebben een geweldige rol gespeeld bij het aan de kaak stellen van de genocide in China. China weet dit en probeert ons het zwijgen op te leggen. Wat we in vijf jaar hebben gedaan, is de detentie van tienduizenden Oeigoeren in kampen met succes bevestigen en hebben gesproken met kampoverlevenden. Ondanks alle druk op ons hebben we geweldig werk geleverd en we zijn erg trots op ons werk.”

Het evenement, op 7 juni, werd georganiseerd door de European Foundation for Democracy, in samenwerking met de Amerikaanse Missie bij de Europese Unie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending