Verbind je met ons

Noord Korea

Noord- en Zuid-Korea in gesprek over top, heropening verbindingsbureau

DELEN:

gepubliceerd

on

Een zicht op een explosie van een gezamenlijk verbindingsbureau met Zuid-Korea in de grensplaats Kaesong, Noord-Korea, op deze foto geleverd door het Noord-Koreaanse Centrale Nieuwsagentschap (KCNA) op 16 juni 2020. KCNA via REUTERS

Noord- en Zuid-Korea zijn in gesprek om een ​​gezamenlijk verbindingsbureau dat vorig jaar door Pyongyang is gesloopt, te heropenen en een top te houden als onderdeel van pogingen om de betrekkingen te herstellen, zeiden drie Zuid-Koreaanse regeringsbronnen met kennis van de zaak. schrijven Hyonhee Shin, David Brunnstrom in Washington en Tony Munroe in Peking.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un hebben sinds april manieren onderzocht om de gespannen banden te verbeteren door meerdere brieven uit te wisselen, zeiden de bronnen op voorwaarde van anonimiteit vanwege diplomatieke gevoeligheid.

De discussies duiden op een verbetering van de banden die het afgelopen jaar zijn verslechterd nadat drie topconferenties van leiders in 2018 vrede en verzoening beloofden.

Inter-Koreaanse gesprekken kunnen ook helpen opnieuw op te starten vastgelopen onderhandelingen tussen Pyongyang en Washington gericht op de ontmanteling van de nucleaire en raketprogramma's van het Noorden in ruil voor verlichting van de sancties.

De kwestie is de sleutel voor Moon, die in zijn laatste jaar in functie wordt geconfronteerd met afnemende steun. Moon zette zijn erfenis in voor het verbeteren van de betrekkingen met Noord-Korea en hielp bij het opzetten van historische ontmoetingen tussen Kim en de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump in 2018 en 2019.

De twee Korea's, die technisch nog steeds in oorlog waren nadat hun conflict van 1950-53 eindigde in een staakt-het-vuren, op dinsdag opnieuw aangesloten hotlines het noorden werd in juni vorig jaar doorgesneden.

Beide partijen bespreken de wederopbouw van hun gezamenlijke verbindingsbureau in het wapenstilstandsdorp Panmunjom aan de grens, aldus twee bronnen. Pyongyang heeft in 2020 het vorige kantoor in de grensstad Kaesong op spectaculaire wijze verwoest.

advertentie

Ze streven ook naar een topontmoeting tussen Moon en Kim, maar er zijn geen tijdschema's of andere details naar voren gebracht vanwege de pandemie van het coronavirus, aldus de bronnen.

Noord-Korea heeft geen gevallen van COVID-19 bevestigd, maar het heeft de grenzen gesloten en strikte preventiemaatregelen opgelegd, waarbij het de pandemie beschouwt als een kwestie van nationaal overleven.

“De gesprekken zijn nog steeds aan de gang en COVID-19 zou de grootste factor moeten zijn”, aldus een bron. “Een face-to-face ontmoeting is het beste, maar hopelijk wordt de situatie beter.”

Het kantoor van Moon verwees dinsdag naar een briefing door zijn perssecretaris, Park Soo-hyun, die zei dat de kwestie van het herstel van het verbindingsbureau besproken moest worden, en dat de leiders tot nu toe geen plannen voor een top hebben geopperd.

Een tweede bron zei dat een virtuele top een optie zou kunnen zijn, afhankelijk van het feit of Noord-Korea een persoonlijke ontmoeting weigert vanwege COVID-19.

“Als we dat kunnen doen en het Noorden heeft die mogelijkheid, zou het een groot verschil maken en zoveel kansen openen, iets om de gesprekken met de Verenigde Staten weer op gang te brengen.”

Noord-Korea, dat sinds het begin van de pandemie geen ontmoetingen met buitenlanders heeft gehouden, beperkt de toegang tot de media van buitenaf en zijn missie bij de Verenigde Naties was niet beschikbaar voor commentaar.

Moon had opgeroepen tot een heropleving van de hotlines en bood een videotop met Kim aan, maar Pyongyang had eerdery reageerde publiekelijk met vernietigende kritiek, en zei dat het niet van plan was met Seoul te praten.

De eerste bron zei dat Moon en Kim meer dan tien keer 'openhartige' brieven hebben uitgewisseld, wat leidde tot het openen van een communicatiekanaal tussen de inlichtingendiensten van Seoul en Kim's zus, Kim Yo Jong.

Ondanks “ups en downs” in het overleg, kwamen de twee partijen dit weekend overeen om als eerste stap de hotlines opnieuw te activeren.

De stap van Kim weerspiegelde de bereidheid om te reageren op Amerikaanse toenaderingen tot gesprekken, aangezien de regering van president Joe Biden een praktische aanpak beloofde, waaronder het niet benoemen van een gezant voor Noord-Koreaanse mensenrechtenkwesties, aldus de bron.

“Er waren enkele zichtbare elementen, waaronder het nastreven van een gefaseerde, actie-voor-actie-aanpak, in plaats van een groots akkoord, en het aanstellen van een nucleaire onderhandelaar in plaats van een mensenrechtengezant”, aldus de bron. “Washington heeft tenslotte zijn beleid onthuld en het Noorden kan niet stilzitten, dus kwamen de inter-Koreaanse banden als uitgangspunt naar voren.”

De Amerikaanse ambassade in Seoel weigerde commentaar en verwees vragen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat niet onmiddellijk reageerde op verzoeken om commentaar.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei in juni dat de regering-Biden vastbesloten was om een ​​Noord-Koreaanse mensenrechtengezant te benoemen, maar bood geen tijdschema aan.

Washington steunt inter-Koreaanse betrokkenheid en diplomatie is essentieel voor het bereiken van volledige denuclearisatie en duurzame vrede op het Koreaanse schiereiland, zei een woordvoerder dinsdag bij het verwelkomen van de opening van de hotlines.

Een derde bron zei dat de twee Korea's alleen de heropening van de hotline aankondigden omdat er weinig vooruitgang was geboekt met andere zaken, waaronder hoe het noorden zich zou verontschuldigen voor het opblazen van het verbindingsbureau.

Noord-Korea, getroffen door de pandemie en de tyfonen van vorig jaar, wordt geconfronteerd met de ergste economische crisis sinds een hongersnood in de jaren negentig waarbij maar liefst 1990 miljoen mensen om het leven kwamen.

Er zijn echter weinig sterfgevallen gemeld door honger, zei de eerste bron, geholpen door Chinese hulp en het vrijgeven van militaire en noodreserves.

Noord-Korea zal naar verwachting al in augustus de handel met China hervatten, waarbij goederentreindiensten betrokken zijn, na het schrappen van plannen om dit in april te doen, voornamelijk vanwege zorgen over meer besmettelijke COVID-19-varianten, aldus de bron.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Peking reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar, en oproepen aan de Chinese ambassade in Seoul bleven onbeantwoord.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending