Verbind je met ons

Noord Korea

Noord- en Zuid-Korea in gesprek over top, heropening verbindingsbureau

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een zicht op een explosie van een gezamenlijk verbindingsbureau met Zuid-Korea in de grensplaats Kaesong, Noord-Korea, op deze foto geleverd door het Noord-Koreaanse Centrale Nieuwsagentschap (KCNA) op 16 juni 2020. KCNA via REUTERS

Noord- en Zuid-Korea zijn in gesprek om een ​​gezamenlijk verbindingsbureau dat vorig jaar door Pyongyang is gesloopt, te heropenen en een top te houden als onderdeel van pogingen om de betrekkingen te herstellen, zeiden drie Zuid-Koreaanse regeringsbronnen met kennis van de zaak. schrijven Hyonhee Shin, David Brunnstrom in Washington en Tony Munroe in Peking.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un hebben sinds april manieren onderzocht om de gespannen banden te verbeteren door meerdere brieven uit te wisselen, zeiden de bronnen op voorwaarde van anonimiteit vanwege diplomatieke gevoeligheid.

De discussies wijzen op een verbetering van de banden die het afgelopen jaar zijn verslechterd nadat drie leiderstoppen in 2018 vrede en verzoening beloofden.

advertentie

Inter-Koreaanse gesprekken kunnen ook helpen opnieuw op te starten vastgelopen onderhandelingen tussen Pyongyang en Washington gericht op het ontmantelen van de nucleaire en raketprogramma's van het Noorden in ruil voor verlichting van de sancties.

De kwestie is de sleutel voor Moon, die in zijn laatste jaar in functie wordt geconfronteerd met afnemende steun. Moon zette zijn erfenis in voor het verbeteren van de betrekkingen met Noord-Korea en hielp bij het opzetten van historische ontmoetingen tussen Kim en de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump in 2018 en 2019.

De twee Korea's, die technisch nog steeds in oorlog waren nadat hun conflict van 1950-53 eindigde in een staakt-het-vuren, op dinsdag opnieuw aangesloten hotlines het noorden werd in juni vorig jaar doorgesneden.

advertentie

Beide partijen bespreken de wederopbouw van hun gezamenlijke verbindingsbureau in het wapenstilstandsdorp Panmunjom aan de grens, aldus twee bronnen. Pyongyang heeft in 2020 het vorige kantoor in de grensstad Kaesong op spectaculaire wijze verwoest.

Ze streven ook naar een topontmoeting tussen Moon en Kim, maar er zijn geen tijdschema's of andere details naar voren gebracht vanwege de pandemie van het coronavirus, aldus de bronnen.

Noord-Korea heeft geen gevallen van COVID-19 bevestigd, maar het heeft de grenzen gesloten en strikte preventiemaatregelen opgelegd, waarbij het de pandemie beschouwt als een kwestie van nationaal overleven.

"De besprekingen zijn nog steeds aan de gang en COVID-19 zou de grootste factor moeten zijn", zei een bron. "Een persoonlijke ontmoeting is het beste, maar hopelijk wordt de situatie beter."

Het kantoor van Moon verwees naar een briefing van dinsdag door zijn perssecretaris, Park Soo-hyun, die zei dat de kwestie van het herstel van het verbindingsbureau moest worden besproken, en dat de leiders tot nu toe geen plannen voor een top hebben geopperd.

Een tweede bron zei dat een virtuele top een optie zou kunnen zijn, afhankelijk van het feit of Noord-Korea een persoonlijke ontmoeting weigert vanwege COVID-19.

"Als we dat kunnen doen en het Noorden die mogelijkheid heeft, zou het een groot verschil maken en zoveel kansen openen, iets om de besprekingen met de Verenigde Staten te hervatten."

Noord-Korea, dat sinds het begin van de pandemie geen ontmoetingen met buitenlanders heeft gehouden, beperkt de toegang tot de media van buitenaf en zijn missie bij de Verenigde Naties was niet beschikbaar voor commentaar.

Moon had opgeroepen tot een heropleving van de hotlines en bood een videotop met Kim aan, maar Pyongyang had eerdery reageerde publiekelijk met vernietigende kritiek, en zei dat het niet van plan was met Seoul te praten.

De eerste bron zei dat Moon en Kim meer dan 10 "openhartige" brieven hebben uitgewisseld, wat leidde tot de opening van een communicatiekanaal tussen de inlichtingendiensten van Seoel en Kims zus, Kim Yo Jong.

Ondanks "ups en downs" in het overleg, kwamen de twee partijen in het weekend overeen om hotlines als eerste stap opnieuw te activeren.

De stap van Kim weerspiegelde de bereidheid om te reageren op Amerikaanse toenadering tot besprekingen, aangezien de regering van president Joe Biden een praktische aanpak beloofde, inclusief het niet benoemen van een gezant voor Noord-Koreaanse mensenrechtenkwesties, aldus de bron.

"Er waren enkele zichtbare elementen, waaronder het nastreven van een gefaseerde actie-voor-actie-aanpak in plaats van een groots akkoord, en het aanstellen van een nucleaire onderhandelaar in plaats van een mensenrechtengezant", aldus de bron. "Washington heeft immers zijn beleid onthuld en het noorden kan niet stilzitten, dus inter-Koreaanse banden kwamen als uitgangspunt."

De Amerikaanse ambassade in Seoel weigerde commentaar en verwees vragen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat niet onmiddellijk reageerde op verzoeken om commentaar.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei in juni dat de regering-Biden vastbesloten was om een ​​Noord-Koreaanse mensenrechtengezant te benoemen, maar bood geen tijdschema aan.

Washington steunt inter-Koreaanse betrokkenheid en diplomatie is essentieel voor het bereiken van volledige denuclearisatie en duurzame vrede op het Koreaanse schiereiland, zei een woordvoerder dinsdag bij het verwelkomen van de opening van de hotlines.

Een derde bron zei dat de twee Korea's alleen de heropening van de hotline aankondigden omdat er weinig vooruitgang was geboekt met andere zaken, waaronder hoe het noorden zich zou verontschuldigen voor het opblazen van het verbindingsbureau.

Getroffen door de pandemie en de tyfoons van vorig jaar, wordt Noord-Korea geconfronteerd met de ergste economische crisis sinds een hongersnood in de jaren negentig waarbij maar liefst 1990 miljoen mensen omkwamen.

Er zijn echter weinig sterfgevallen gemeld door honger, zei de eerste bron, geholpen door Chinese hulp en het vrijgeven van militaire en noodreserves.

Noord-Korea zal naar verwachting al in augustus de handel met China hervatten, waarbij goederentreindiensten betrokken zijn, na het schrappen van plannen om dit in april te doen, voornamelijk vanwege zorgen over meer besmettelijke COVID-19-varianten, aldus de bron.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Peking reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar en oproepen naar de Chinese ambassade in Seoel bleven onbeantwoord.

Noord Korea

Noord-Korea vuurt twee ballistische raketten af ​​in de Oostzee, zegt South

gepubliceerd

on

Noord-Korea heeft twee ballistische raketten afgevuurd voor de oostkust, heeft het Zuid-Koreaanse leger bevestigd, schrijft de BBC.

Japan meldde ook dat er een object was afgevuurd en dat het mogelijk een ballistische raket was.

De Japanse premier Yoshihide Suga noemde de lancering "schandalig" en zei dat het de vrede en veiligheid in de regio bedreigde.

advertentie

Het is de tweede wapentest die Noord-Korea deze week heeft uitgevoerd, met als eerste een kruisraket.

Het is niet precies duidelijk waar de ballistische raketten voor bestemd waren of wat hun vliegbereik was, maar de gezamenlijke stafchef van Zuid-Korea zei dat zijn leger "in nauwe samenwerking met de VS volledig paraat was".

Tests met ballistische raketten zijn in strijd met VN-resoluties die bedoeld zijn om de nucleaire activiteiten van het noorden te beteugelen.

advertentie

Ze kunnen nucleaire of conventionele kernkoppen dragen en worden geclassificeerd op basis van hoe ver ze kunnen reizen - waarvan de verste een intercontinentale ballistische raket (ICBM) is.

Noord-Korea heeft in het verleden ICBM's getest waarvan wordt beweerd dat ze bijna heel West-Europa en ongeveer de helft van het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken.

Noord-Korea heeft maandag een langeafstandskruisraket getest die een groot deel van Japan kan raken en noemde het "een strategisch wapen van groot belang".

De Academy of National Defense Science voert langeafstandstests uit op kruisraketten in Noord-Korea, zoals afgebeeld in deze combinatie van ongedateerde foto's die op 13 september 2021 zijn geleverd door het Korean Central News Agency (KCNA) van Noord-Korea.
Noord-Korea had enkele dagen eerder een langeafstandskruisraket getest

Experts zeggen dat de kruisraket mogelijk een kernkop kan dragen.

De VN-Veiligheidsraad verbiedt het testen van kruisraketten niet. Maar het beschouwt ballistische raketten als meer bedreigend omdat ze grotere en krachtigere ladingen kunnen dragen, een veel groter bereik hebben en sneller kunnen reizen

Noord-Korea kampt met voedseltekorten en een ernstige economische crisis - wat vragen oproept over hoe het nog steeds in staat is om wapens te ontwikkelen.

Het land heeft meer dan een jaar in isolement doorgebracht. Het sneed de meeste handel met zijn naaste bondgenoot China af om de verspreiding van het coronavirus te stoppen.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken voert woensdag in Seoel gesprekken met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot.

Het wapenprogramma van Noord-Korea en de vastgelopen onderhandelingen over denuclearisatie staan ​​waarschijnlijk op de agenda.

In maart van dit jaar trotseerde Pyongyang sancties en testte het ballistische raketten, wat leidde tot een krachtige berisping van de VS, Japan en Zuid-Korea.

En vorige maand zei het atoomagentschap van de VN dat Noord-Korea een reactor leek te hebben herstart die plutonium voor kernwapens zou kunnen produceren, en noemde het een "zeer verontrustende" ontwikkeling.

Verder lezen

Noord Korea

Noord-Korea test eerste 'strategische' kruisraket met mogelijk nucleair vermogen

gepubliceerd

on

By

Noord-Korea heeft dit weekend met succes een nieuwe langeafstandskruisraket getest, zeiden de staatsmedia op maandag (13 september), door analisten gezien als mogelijk het eerste wapen van het land met een nucleair vermogen. schrijven Hyonhee Shin als Josh Smith.

De raketten zijn "een strategisch wapen van groot belang" en vlogen 1,500 km (930 mijl) voordat ze hun doelen raakten en tijdens de tests op zaterdag en zondag in de territoriale wateren van het land vielen, zei KCNA.

De laatste test gemarkeerd gestage vooruitgang in het wapenprogramma van Pyongyang te midden van een impasse over besprekingen die gericht zijn op de ontmanteling van de nucleaire en ballistische raketprogramma's van het Noorden in ruil voor verlichting van de Amerikaanse sancties. De gesprekken zijn sinds 2019 vastgelopen.

advertentie

De kruisraketten van Noord-Korea wekken doorgaans minder belangstelling dan ballistische raketten, omdat ze niet expliciet verboden zijn op grond van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

"Dit zou de eerste kruisraket in Noord-Korea zijn die expliciet een 'strategische' rol krijgt", zegt Ankit Panda, senior fellow bij de in de VS gevestigde Carnegie Endowment for International Peace. "Dit is een veel voorkomend eufemisme voor een nucleair systeem."

Het is onduidelijk of Noord-Korea de technologie onder de knie heeft die nodig is om kernkoppen te bouwen die klein genoeg zijn om door een kruisraket te worden vervoerd, maar leider Kim Jong Un zei eerder dit jaar dat het ontwikkelen van kleinere bommen een topdoel is.

advertentie

De twee Korea's zijn verwikkeld in een versnellende wapenwedloop waarvan analisten vrezen dat die zal plaatsvinden verlaat de regio bezaaid met krachtige nieuwe raketten.

Het Zuid-Koreaanse leger heeft niet bekendgemaakt of het de laatste tests van het Noorden heeft gedetecteerd, maar zei maandag dat het een gedetailleerde analyse uitvoert in samenwerking met de Verenigde Staten.

Het Indo-Pacific Command (INDOPACOM) van het Amerikaanse leger zei op de hoogte te zijn van de berichten en coördineerde met zijn bondgenoten en partners.

"Deze activiteit benadrukt de voortdurende focus van (Noord-Korea) op de ontwikkeling van zijn militaire programma en de bedreigingen voor zijn buren en de internationale gemeenschap", zei INDOPACOM in een verklaring.

Rodong Sinmun, de officiële krant van de regerende Arbeiderspartij, plaatste foto's van de nieuwe kruisraket die vliegt en wordt afgevuurd vanuit een transporter-monteur-launcher.

De test biedt "het strategische belang van het bezit van een ander effectief afschrikmiddel om de veiligheid van onze staat betrouwbaarder te garanderen en de militaire manoeuvres van de vijandige troepen sterk in te perken", zei KCNA.

Het werd gezien als de eerste raketlancering van het Noorden nadat het in maart een nieuwe tactische ballistische raket voor de korte afstand had getest. Noord-Korea voerde ook een test uit op kruisraketten, slechts enkele uren nadat de Amerikaanse president Joe Biden eind januari aantrad.

Jeffrey Lewis, een raketonderzoeker bij het James Martin Center for Nonproliferation Studies, zei dat kruisraketten voor middellange afstanden voor landaanvallen niet minder een bedreiging vormen dan ballistische raketten en een behoorlijk serieuze capaciteit voor Noord-Korea.

"Dit is een ander systeem dat is ontworpen om onder raketverdedigingsradars of om hen heen te vliegen", zei Lewis op Twitter.

Vooral kruisraketten en korteafstandsraketten die kunnen worden bewapend met conventionele of nucleaire bommen, destabiliseren in het geval van een conflict, omdat het onduidelijk kan zijn welk soort kernkop ze dragen, aldus analisten.

Kim Jong Un leek de test niet te hebben bijgewoond, waarbij KCNA zei dat Pak Jong Chon, een lid van het machtige politbureau van de Arbeiderspartij en een secretaris van het centrale comité, toezicht hield op de test.

Het teruggetrokken noorden beschuldigt de Verenigde Staten en Zuid-Korea al lang van "vijandig beleid" jegens Pyongyang.

De onthulling van de test kwam slechts een dag voordat de belangrijkste nucleaire onderhandelaars van de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan elkaar in Tokio ontmoeten om manieren te onderzoeken om de impasse met Noord-Korea te doorbreken. Lees meer.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, zal vandaag (14 september) ook een bezoek brengen aan Seoel voor besprekingen met zijn ambtgenoot Chung Eui-yong. Lees meer.

De regering van Biden heeft gezegd open te staan ​​voor diplomatie om de denuclearisatie van Noord-Korea te bewerkstelligen, maar heeft geen bereidheid getoond om de sancties te versoepelen.

Sung Kim, de Amerikaanse gezant voor Noord-Korea, zei in augustus in Seoel dat hij bereid was om "overal en op elk moment" Noord-Koreaanse functionarissen te ontmoeten. Lees meer.

Een heractivering van inter-Koreaanse hotlines in juli wekte de hoop op een herstart van de onderhandelingen, maar het noorden beantwoordde geen oproepen meer toen de jaarlijkse militaire oefeningen tussen Zuid-Korea en de VS vorige maand begonnen, waarvan Pyongyang had gewaarschuwd dat dit een veiligheidscrisis zou kunnen veroorzaken. Lees meer.

In de afgelopen weken werd Zuid-Korea de eerste niet-nucleaire staat om een ​​door een onderzeeër gelanceerde ballistische raket te ontwikkelen en te testen.

Verder lezen

Noord Korea

Gegevensbescherming: Europese Commissie start proces voor vaststelling van adequaatheidsbesluit voor de Republiek Korea

gepubliceerd

on

De Commissie heeft het proces op gang gebracht voor de goedkeuring van: het adequaatheidsbesluit voor de doorgifte van persoonsgegevens aan de Republiek Korea. Het zal betrekking hebben op de doorgifte van persoonsgegevens aan commerciële exploitanten van de Republiek Korea en overheidsinstanties. Indien aangenomen, zou dit besluit de Europeanen een sterke bescherming van hun persoonsgegevens bieden wanneer deze worden overgedragen aan de Republiek Korea. Tegelijkertijd zou het een aanvulling zijn op de Vrijhandelsovereenkomst EU-Republiek Korea (FTA) en de samenwerking tussen de EU en de Republiek Korea als leidende digitale mogendheden te stimuleren.

Het handelsakkoord heeft geleid tot een aanzienlijke stijging van de bilaterale handel in goederen en diensten. Het waarborgen van het vrije verkeer van persoonsgegevens naar de Republiek Korea door middel van een adequaatheidsbesluit op basis van een hoog niveau van gegevensbescherming zal deze handelsrelatie ter waarde van bijna 90 miljard euro ondersteunen. Het ontwerp-adequaatheidsbesluit is gepubliceerd en toegezonden aan de European Board Data Protection (EDPB) voor zijn advies. De afgelopen maanden heeft de Commissie de wetgeving en praktijken van de Republiek Korea inzake de bescherming van persoonsgegevens zorgvuldig beoordeeld, met inbegrip van de regels inzake toegang tot gegevens door overheidsinstanties. Zij concludeert dat de Republiek Korea een in wezen gelijkwaardig niveau van bescherming garandeert als het niveau dat wordt gegarandeerd op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het persbericht is beschikbaar online..

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending