Verbind je met ons

UK

Biden heeft een Brexit-waarschuwing voor Groot-Brittannië: breng de Noord-Ierse vrede niet in gevaar

DELEN:

gepubliceerd

on

De Amerikaanse president Joe Biden en first lady Jill Biden stappen uit bij Air Force One bij aankomst op Cornwall Airport Newquay, nabij Newquay, Cornwall, Groot-Brittannië, 9 juni 2021. REUTERS/Phil Noble/Pool
De Amerikaanse president Joe Biden en first lady Jill Biden stappen uit bij Air Force One na de landing op RAF Mildenhall voorafgaand aan de G7-top, nabij Mildenhall, Groot-Brittannië, 9 juni 2021. REUTERS/Kevin Lamarque

De Amerikaanse president Joe Biden zal een ernstige Brexit-waarschuwing meebrengen naar zijn eerste ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson: voorkom dat een ruzie met de Europese Unie de delicate vrede in Noord-Ierland in gevaar brengt, schrijven Steve Holland als Guy Faulconbridge.

Op zijn eerste buitenlandse reis sinds zijn aantreden in januari, ontmoette Biden Johnson op donderdag (10 juni) in de Engelse badplaats Carbis Bay voorafgaand aan een G11-top van vrijdag-zondag (13-7 juni), een NAVO-top op maandag (14 juni). juni), een top tussen de VS en de EU op dinsdag (15 juni) en een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in Genève de volgende dag (16 juni).

Biden zal proberen de reis te gebruiken om zijn multilaterale geloofsbrieven te polijsten na het tumult van het presidentschap van Donald Trump, dat veel Amerikaanse bondgenoten in Europa en Azië verbijsterd en sommigen vervreemd achterliet.

advertentie

Biden heeft echter een ongemakkelijke boodschap voor Johnson, een van de leiders van de Brexit-campagne van 2016: stop met verhitte EU-scheidingsonderhandelingen om een ​​door de VS bemiddeld vredesakkoord uit 1998, bekend als het Goede Vrijdag-akkoord, te ondermijnen dat een einde maakte aan drie decennia van bloedvergieten in Noord-Ierland .

"President Biden is glashelder geweest over zijn rotsvaste geloof in het Goede Vrijdag-akkoord als de basis voor vreedzaam samenleven in Noord-Ierland", zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, tegen verslaggevers aan boord van Air Force One.

"Alle stappen die het in gevaar brengen of ondermijnen, zouden niet worden verwelkomd door de Verenigde Staten", zei Sullivan, die weigerde de acties van Johnson te karakteriseren als een gevaar voor de vrede.

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie bracht de vrede in Noord-Ierland tot een breekpunt omdat het blok van 27 landen zijn markten wil beschermen, maar een grens in de Ierse Zee scheidt de Britse provincie af van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Noord-Ierland deelt een grens met EU-lid Ierland.

Bidens bezorgdheid over Noord-Ierland is zo groot dat Yael Lempert, de hoogste Amerikaanse diplomaat in Groot-Brittannië, Londen een demarche heeft uitgevaardigd - een formele diplomatieke berisping - voor het "aanwakkeren" van spanningen, The Times krant.

Biden zal donderdag ook spreken over het doneren van meer COVID-19-vaccins aan arme landen. Lees meer

Het vredesakkoord van 1998 maakte grotendeels een einde aan de "Troubles" - drie decennia van conflict tussen Ierse katholieke nationalistische militanten en pro-Britse protestantse "loyalistische" paramilitairen waarbij 3,600 mensen omkwamen.

Biden, die trots is op zijn Ierse afkomst, zal een principiële verklaring afleggen over het belang van dat vredesakkoord, zei Sullivan.

"Hij komt niet met dreigementen of ultimatums, hij gaat gewoon zijn diepgewortelde overtuiging uitdragen dat we achter dit protocol moeten staan ​​en dit moeten beschermen", zei Sullivan.

Hoewel Groot-Brittannië de EU in 2020 formeel heeft verlaten, drijven de twee partijen nog steeds dreigementen over de Brexit-deal nadat Londen eenzijdig de uitvoering van de Noord-Ierse clausules van de deal had uitgesteld.

De EU en Groot-Brittannië probeerden het grensraadsel op te lossen met het Noord-Ierse Protocol van de Brexit-overeenkomst, waardoor de provincie zowel in het douanegebied van het Verenigd Koninkrijk als in de interne markt van de EU blijft.

Pro-Britse vakbondsleden zeggen dat de Brexit-deal die Johnson ondertekende in strijd is met het vredesakkoord van 1998 en Londen heeft gezegd dat het protocol in zijn huidige vorm onhoudbaar is nadat de leveringen van alledaagse goederen aan Noord-Ierland werden verstoord.

Groot-Brittannië, de thuisbasis van een grote Airbus-faciliteit, en de Europese Unie hopen een bijna 17 jaar oud geschil met de Verenigde Staten op te lossen over vliegtuigsubsidies aan Boeing (BA.N) en Airbus (AIR.PA).

Amerikaanse, Britse en EU-functionarissen spraken hun optimisme uit dat een regeling kan worden bereikt vóór 11 juli, wanneer de momenteel opgeschorte tarieven aan alle kanten weer van kracht worden.

Een bron die dicht bij de onderhandelingen stond, zei dat de besprekingen goed vorderen, maar dat het onwaarschijnlijk is dat er vóór de top tussen de VS en de EU volgende week een akkoord wordt bereikt.

Johnson, die een biografie schreef over de Britse oorlogsleider Winston Churchill, zal met Biden een "Atlantic Charter" overeenkomen, naar het voorbeeld van de deal uit 1941 die werd gesloten door Churchill en president Franklin D. Roosevelt.

De twee leiders zullen een taskforce overeenkomen om te kijken naar het zo snel mogelijk hervatten van het reizen tussen het VK en de VS.

Brexit

De Britse Johnson dringt er bij de EU op aan om post-Brexit-voorstellen serieus te overwegen

gepubliceerd

on

By

De Britse premier van het Verenigd Koninkrijk, Boris Johnson, poseert met Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, tijdens de officiële welkomst- en familiefoto van de leiders op de G7-top in Carbis Bay, Cornwall, Groot-Brittannië, 11 juni 2021. Leon Neal/Pool via REUTERS

Premier Boris Johnson heeft er bij de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, op aangedrongen om de voorstellen van Groot-Brittannië serieus te overwegen om te veranderen wat hij noemde de "onhoudbare" manier waarop een Brexit-deal de handel met Noord-Ierland regelt. schrijft Elizabeth Piper.

Sinds het zijn vertrek uit de EU eind vorig jaar voltooide, hebben de banden van Groot-Brittannië met het blok een nieuw dieptepunt bereikt, waarbij beide partijen elkaar ervan beschuldigen te kwader trouw te hebben gehandeld over een overeenkomst voor post-Brexit-handel met Noord-Ierland.

Londen beschuldigt Brussel ervan te puristisch of wettisch te zijn in het interpreteren van wat de deal betekent voor sommige goederen die van Groot-Brittannië naar de provincie Noord-Ierland worden vervoerd. De EU zegt zich te houden aan de deal, die Johnson vorig jaar ondertekende.

advertentie

Groot-Brittannië stelde woensdag voor om opnieuw te onderhandelen over delen van het Noord-Ierse protocol die het verkeer van goederen regelen, zoals gekoeld vlees, en om af te zien van EU-toezicht op het akkoord.

De EU heeft de eis om opnieuw te onderhandelen afgewezen, waarbij Von der Leyen de boodschap van het blok op Twitter herhaalde en zei: "De EU zal creatief en flexibel blijven binnen het kader van het Protocol. Maar we zullen niet opnieuw onderhandelen."

Johnson sprak vorige week met Van der Leyen.

"De premier stelde dat de manier waarop het protocol momenteel werkte onhoudbaar was. Hij zei dat er geen oplossingen konden worden gevonden via de bestaande mechanismen van het protocol en dat we daarom voorstellen zouden doen voor significante wijzigingen daarin", aldus de woordvoerder van Johnson. vertelde verslaggevers.

Johnson drong er bij de EU op aan "de voorstellen serieus te bekijken en met het VK eraan te werken", en zei dat dit de relatie tussen het VK en de EU op een betere voet zou zetten.

Groot-Brittannië heeft de voorstellen opgesteld in één document dat het woensdag heeft uitgegeven om te proberen de stotterende onderhandelingen vooruit te helpen om het zogenaamde protocol beter te laten werken. Sommige critici zeggen dat weinig van de suggesties nieuw zijn en grotendeels door de EU kunnen worden verworpen.

Het protocol pakt het grootste raadsel aan dat door de echtscheiding is ontstaan: hoe de delicate vrede te bewaren die in de provincie is gebracht door het door de VS bemiddelde vredesakkoord van Goede Vrijdag van 1998 - door een open grens te handhaven - zonder een achterdeur te openen via buurland Ierland naar de enige EU markt van 450 miljoen mensen.

Het vereist in wezen controles op goederen tussen het Britse vasteland en Noord-Ierland, dat deel blijft uitmaken van het douanegebied van de EU. Deze zijn belastend gebleken voor bedrijven en een gruwel voor vakbondsleden, die een groot voorstander zijn van de provincie die deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk.

Verder lezen

Brexit

EU steunt Ierland terwijl het VK zoekt naar oplossingen voor het dilemma van het Noord-Ierse Protocol

gepubliceerd

on

Het controversiële protocol van Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het terugtrekkingsakkoord tussen de EU en het VK, lijkt niet op korte termijn te worden opgelost. Zoals Ken Murray uit Dublin meldt, de Europese Commissie wil niet terugkrabbelen terwijl de Britten blijven zoeken naar een opening om uit een overeengekomen document te komen dat ze zelf afgelopen december hebben geprezen.

Het is zeven maanden geleden dat de Britse regering opschepte over veel toen de Brexit formeel werd ondertekend en bezegeld in Brussel met een glimlach en pre-kerstgejuich rondom.

Zoals de Britse hoofdonderhandelaar Lord David Frost op kerstavond 2020 tweette: “Ik ben erg blij en trots dat ik een geweldig Brits team heb geleid om de uitstekende deal van vandaag met de EU te sluiten.

advertentie

“Beide partijen hebben dag in dag uit onvermoeibaar gewerkt in uitdagende omstandigheden om in recordtijd de grootste en breedste deal ter wereld te krijgen. Bedankt aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt."

Je zou kunnen denken als je zijn woorden leest dat de Britse regering hoopte nog lang en gelukkig te leven zodra de deal rond was. Niet alles gaat echter volgens plan.

In het kader van het Brexit-terugtrekkingsakkoord heeft het Noord-Ierse Protocol, dat een bijlage is bij het EU/VK-akkoord, een nieuwe handelsovereenkomst tot stand gebracht tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland, dat, hoewel het zich op het eiland Ierland bevindt, zich feitelijk in het Verenigd Koninkrijk bevindt.

Het doel van het protocol is dat bepaalde artikelen die van GB naar NI worden vervoerd, zoals eieren, melk en gekoeld vlees, havencontroles moeten ondergaan om op het eiland Ierland te komen, van waaruit ze lokaal kunnen worden verkocht of verder kunnen worden vervoerd. naar de Republiek, die in de Europese Unie blijft.

Zoals protestantse vakbondsleden van de arbeidersklasse of Britse loyalisten in Noord-Ierland het zien, komt het Protocol of de fictieve handelsgrens in de Ierse Zee neer op een nieuwe stap in de richting van een verenigd Ierland - waartegen zij zich fel verzetten - en markeert verder isolement van Groot-Brittannië waar hun loyaliteit is tot.

Voormalig leider van de Democratic Unionist Party Edwin Poots zei dat het protocol "absurde belemmeringen heeft opgeworpen voor de handel met onze grootste markt [GB]".

Er werd een respijtperiode van 1 januari tot 30 juni overeengekomen om de maatregelen van kracht te laten worden, maar de vijandigheid in Noord-Ierland jegens het protocol was zo groot dat die periode nu is verlengd tot eind september om manieren te vinden voor een acceptabel compromis om alle partijen tevreden te houden!

Het Protocol en de implicaties ervan, die, naar het lijkt, Groot-Brittannië niet doordacht, heeft leden van de vakbondsgemeenschap in Noord-Ierland zo boos gemaakt, protesten op straat sinds de vroege zomer om de andere nacht, zijn een normaal verschijnsel geworden.

Dat is het gevoel van verraad jegens Londen over het protocol, Britse loyalisten hebben gedreigd hun protesten naar Dublin in de Ierse republiek te brengen, een stap die velen zouden zien als een excuus voor geweld.

Loyalistische activist Jamie Bryson aan het woord De Pat Kenny Show on Newstalk Radio in Dublin zei onlangs: "Behalve dat er de komende weken een vrij opmerkelijke ommekeer komt in het Noord-Ierse protocol... Ik kan me voorstellen dat die protesten zeker ten zuiden van de grens zullen plaatsvinden, zeker na 12 juli."

12 juliy, een datum die in Noord-Ierland wordt gezien als het hoogtepunt van het marsseizoen van de Oranje Orde, is gekomen en gegaan. Tot dusver moeten degenen die tegen het protocol zijn in Noord-Ierland de grens tussen Noord-Ierland en Zuid-Ierland nog niet oversteken.

Echter, terwijl de druk op de regering in Londen toeneemt door Britse vakbondsleden in Noord-Ierland en handelaren die denken dat hun bedrijven zwaar zullen lijden wanneer de volledige inhoud van het Protocoldocument van kracht wordt, heeft Lord Frost wanhopig geprobeerd de deal te wijzigen en te verzachten hij onderhandelde en prees tot het uiterste afgelopen december.

Dezelfde deal, moet worden toegevoegd, werd in het Lagerhuis aangenomen met 521 stemmen tegen 73, een teken misschien dat de Britse regering haar due diligence niet heeft uitgevoerd!

Een van de zichtbare gevolgen van de Brexit in Noord-Ierland zijn lange vertragingen voor vrachtwagenchauffeurs in havens, waarbij enkele grote supermarktketens klagen over lege schappen.

Het gevoel in Dublin is dat als de COVID-19-maatregelen niet van kracht waren, de echte echte gevolgen van de Brexit in Noord-Ierland waarschijnlijk zwaarder zouden zijn dan ze al zijn.

Onder druk op Lord Frost om dit politieke dilemma zo snel mogelijk op te lossen, zei hij vorige week tegen het Westminster-parlement: "We kunnen niet doorgaan zoals we zijn".

Bij het publiceren van wat de titel 'A Command Paper' droeg, ging het brutaal verder: "de betrokkenheid van de EU bij het controleren van de deal "veroorzaakt alleen maar wantrouwen en problemen".

De krant suggereerde zelfs de afschaffing van de algemene douanepapieren voor handelaren die vanuit Groot-Brittannië naar NI verkopen.

In plaats daarvan zou een "vertrouwen en verifiëren" -systeem, een "honesty box" genoemd, van toepassing zijn, waarbij handelaren hun verkopen zouden registreren in een light-touch-systeem dat inspectie van hun toeleveringsketens mogelijk maakt, een suggestie die smokkelaars ongetwijfeld naar bed stuurde met een lach op hun gezicht!

De suggestie van een "honesty box" moet grappig en ironisch hebben geklonken in Noord-Ierland, waar Boris Johnson in 2018 afgevaardigden op de jaarlijkse DUP-conferentie beloofde dat "er geen grens in de Ierse Zee zou zijn" alleen voor hem om vervolgens terug te gaan op zijn woord!

Nu de voorzitter van de EU-Commissie, Ursula Von Der Leyen, vorige week aan de Britse premier Boris Johnson heeft bevestigd dat er niet opnieuw over de overeenkomst zal worden onderhandeld, lijkt het erop dat de Britse kant zichzelf weer uiterst impopulair zal maken bij de protestantse unionistische en Ierse nationalistische gemeenschappen in Noord- Ierland.

Met Britse protestantse vakbondsleden in Noord-Ierland die boos zijn over het Protocol, zijn Ierse katholieke nationalisten ook woedend op Londen nadat de staatssecretaris voor NI Brandon Lewis voorstellen had aangekondigd om alle onderzoeken naar moorden gepleegd tijdens de Troubles vóór 1998 te staken.

Indien geïmplementeerd, zouden de families van degenen die stierven door toedoen van Britse soldaten en veiligheidsdiensten nooit gerechtigheid krijgen, terwijl degenen die stierven door acties van Britse loyalisten en Ierse republikeinen hetzelfde lot zouden ondergaan.

De Taoiseach Micheál Martin die in Dublin sprak, zei dat "de Britse voorstellen onaanvaardbaar waren en neerkwamen op verraad [aan de families]."

Met de Amerikaanse president Joe Biden, een man van Ierse afkomst, die vorig jaar zei dat hij geen handelsovereenkomst met het VK zal ondertekenen als Londen iets doet om het vredesakkoord met Noord-Ierland van 1998 te ondermijnen, lijkt het erop dat de regering van Boris Johnson een slinkende aantal vrienden in Brussel, Berlijn, Parijs, Dublin en Washington.

De besprekingen om de voorwaarden van het Noord-Ierse Protocol te herzien, lijken de komende weken te worden hervat.

Nu de EU aangeeft niet te willen wijken en de Amerikaanse regering de kant van Dublin kiest, bevindt Londen zich in een moeilijk dilemma waarvoor iets opmerkelijks nodig is om aan te ontsnappen.

Zoals een beller van een radioprogramma in Dublin vorige week over de kwestie opmerkte: “Iemand zou de Britten moeten vertellen dat Brexit gevolgen heeft. Je krijgt waar je op stemt.”

Verder lezen

Brexit

VK eist dat EU akkoord gaat met nieuwe Noord-Ierse Brexit-deal

gepubliceerd

on

By

Gezicht op de grensovergang tussen de Republiek Ierland en Noord-Ierland buiten Newry, Noord-Ierland, Groot-Brittannië, 1 oktober 2019. REUTERS/Lorraine O'Sullivan

Groot-Brittannië eiste woensdag (21 juli) een nieuwe deal van de Europese Unie om toezicht te houden op de post-Brexit-handel met Noord-Ierland, maar deinsde er niet voor terug om eenzijdig een deel van de echtscheidingsovereenkomst te schrappen, ondanks het feit dat de voorwaarden waren geschonden. schrijven Michael Holden als William James.

Het Noord-Ierse protocol werd overeengekomen door Groot-Brittannië en de Europese Unie als onderdeel van een Brexit-deal voor 2020, en werd uiteindelijk bezegeld vier jaar nadat de Britse kiezers de scheiding in een referendum hadden gesteund.

advertentie

Het probeerde het grootste raadsel van de echtscheiding uit de weg te ruimen: hoe de interne markt van de EU te beschermen, maar ook de landgrenzen tussen de Britse provincie en de Ierse Republiek te vermijden, waarvan politici van alle kanten vrezen dat het geweld zou kunnen aanwakkeren, grotendeels beëindigd door een 1998 Door de VS bemiddeld vredesakkoord.

Het protocol vereiste in wezen controles op goederen tussen het Britse vasteland en Noord-Ierland, maar deze zijn belastend gebleken voor het bedrijfsleven en een gruwel voor "unionisten" die fel voorstander zijn van de provincie die een deel van het Verenigd Koninkrijk blijft.

"We kunnen niet doorgaan zoals we nu zijn", zei Brexit-minister David Frost tegen het parlement. de overeenkomst.

"Het is duidelijk dat de omstandigheden bestaan ​​om het gebruik van artikel 16 te rechtvaardigen. Desalniettemin ... hebben we geconcludeerd dat dit niet het juiste moment is om dit te doen.

"We zien een kans om anders te werk te gaan, om een ​​nieuwe weg te vinden om via onderhandelingen overeenstemming te bereiken met de EU, een nieuw evenwicht in onze regelingen voor Noord-Ierland, in het voordeel van iedereen."

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending