Verbind je met ons

EU

Met de G7-top als eerste stop, begint Biden aan een 8-daagse reis naar Europa

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Amerikaanse president Joe Biden maakt opmerkingen over het banenrapport van mei, nadat Amerikaanse werkgevers het personeelsbestand hadden verhoogd tijdens de afnemende pandemie van de coronavirusziekte (COVID-19), in het Rehoboth Beach Convention Center in Rehoboth Beach, Delaware, VS, 4 juni 2021. REUTERS/Kevin Lamarque/Bestandsfoto

De Amerikaanse president Joe Biden vertrok woensdag (9 juni) naar Groot-Brittannië voor zijn eerste buitenlandse reis sinds zijn aantreden, een achtdaagse missie om de trans-Atlantische banden die gespannen waren tijdens het Trump-tijdperk te herstellen en om de betrekkingen met Rusland opnieuw vorm te geven.

De reis is een test voor het vermogen van de Democratische president om relaties te beheren en te herstellen met belangrijke bondgenoten die ontgoocheld raakten over de handelstarieven van de toenmalige president Donald Trump en de terugtrekking uit internationale verdragen.

"Zullen de democratische allianties en instellingen die zo'n groot deel van de vorige eeuw hebben gevormd, hun capaciteit bewijzen tegen moderne bedreigingen en tegenstanders? Ik geloof dat het antwoord ja is. En deze week hebben we in Europa de kans om het te bewijzen", zei Biden. in een opinieartikel gepubliceerd in de Washington Post.

advertentie

Zijn top met de Russische president Vladimir Poetin op 16 juni in Genève is het sluitstuk van de reis, een kans om de Amerikaanse bezorgdheid rechtstreeks bij Poetin te uiten over ransomware-aanvallen vanuit Rusland, de agressie van Moskou tegen Oekraïne en tal van andere zaken.

Biden zal zijn eerste stop maken in het kustplaatsje St. Ives in Cornwall, waar hij zal deelnemen aan de G7-top. De bijeenkomst zal naar verwachting worden gedomineerd door vaccindiplomatie, handel, klimaat en een initiatief voor de wederopbouw van de infrastructuur in de derde wereld. Amerikaanse functionarissen zien die poging als een manier om de groeiende invloed van China tegen te gaan.

Biden kan onder druk komen te staan ​​om meer te doen om de Amerikaanse vaccinvoorraden met andere landen te delen na een eerste toezegging van 20 miljoen doses die vorige week werd aangekondigd.

advertentie

Zijn streven naar een wereldwijde minimumbelasting op multinationale ondernemingen stuit in eigen land op tegenstand. De ministers van Financiën van de G7 kwamen vóór de top overeen om een ​​wereldwijd minimumbelastingtarief van ten minste 15% na te streven en marktlanden toe te staan ​​tot 20% van de overtollige winsten te belasten - boven een marge van 10% - gegenereerd door ongeveer 100 grote, winstgevende bedrijven.

Republikeinen kwamen deze week tegen het plan uit, wat het vermogen van de VS om een ​​bredere wereldwijde overeenkomst uit te voeren mogelijk bemoeilijkt.

Biden zal donderdag een ontmoeting hebben met de Britse premier Boris Johnson in Cornwall, een kans om de Amerikaans-Britse "speciale relatie" te vernieuwen na de Britse Brexit-breuk uit de Europese Unie.

Na drie dagen G7-topbijeenkomsten zullen Biden en zijn vrouw Jill koningin Elizabeth bezoeken in Windsor Castle. De 78-jarige Biden ontmoette de koningin in 1982 toen hij een Amerikaanse senator was uit Delaware.

Daarna reist Biden naar Brussel voor gesprekken met leiders van de NAVO en de Europese Unie. De agenda zal naar verwachting worden gedomineerd door Rusland, China en de eeuwige kwestie om NAVO-bondgenoten meer bij te laten dragen aan de gemeenschappelijke defensie.

Biden sluit de reis in Genève af voor wat de moeilijkste ontmoeting van de week zou kunnen blijken te zijn - een sessie met Poetin, die vriendschappelijke betrekkingen met Trump had gehad.

De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, vertelde verslaggevers dat Biden hoopte dat zijn G7- en NAVO-bijeenkomsten een gevoel van geallieerde eenheid zullen versterken tijdens zijn sessie met Poetin.

Van de top worden geen grote doorbraken verwacht. Sullivan zei dat Biden Poetin zou aandringen op Amerikaanse prioriteiten. De twee partijen waren aan het onderhandelen over het houden van een gezamenlijke persconferentie.

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt € 231 miljoen aan voorfinanciering aan Slovenië

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 231 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Slovenië, wat overeenkomt met 13% van de aan het land toegekende subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinancieringsbetaling zal een impuls geven aan de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië worden beschreven. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië.

Het land zal gedurende de looptijd van het plan in totaal € 2.5 miljard ontvangen, bestaande uit € 1.8 miljard aan subsidies en € 705 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten. Het Sloveense plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

Cyprus

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt €157 miljoen aan voorfinanciering aan Cyprus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 157 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Cyprus, wat overeenkomt met 13% van de financiële toewijzing van het land in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinanciering zal helpen om de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus worden beschreven, op gang te brengen. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus.

Het land zal naar verwachting in totaal € 1.2 miljard ontvangen gedurende de looptijd van zijn plan, met € 1 miljard aan subsidies en € 200 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren. Als onderdeel van NextGenerationEU zal de RRF 723.8 miljard euro (in lopende prijzen) verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten.

Het Cypriotische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: België, Duitsland, Spanje en Italië ontvangen € 373 miljoen ter ondersteuning van gezondheids- en sociale diensten, kmo's en sociale inclusie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft € 373 miljoen toegekend aan vijf Europees Sociaal Fonds (ESF) en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) operationele programma's (OP's) in België, Duitsland, Spanje en Italië om de landen te helpen met de noodrespons en reparatie van het coronavirus in het kader van REACT-EU. In België zal de wijziging van het OP Wallonië 64.8 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van medische apparatuur voor gezondheidsdiensten en innovatie.

De fondsen zullen kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce, cyberbeveiliging, websites en online winkels, evenals de regionale groene economie door middel van energie-efficiëntie, bescherming van het milieu, ontwikkeling van slimme steden en koolstofarme openbare infrastructuren. In Duitsland, in de deelstaat Hessen, zal 55.4 miljoen euro steun geven aan gezondheidsgerelateerde onderzoeksinfrastructuur, diagnostische capaciteit en innovatie aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, evenals investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. Deze wijziging zal ook steun verlenen aan kmo's en fondsen voor startende ondernemingen via een investeringsfonds.

In Saksen-Anhalt zal 75.7 miljoen euro de samenwerking tussen kmo's en instellingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vergemakkelijken, en het verstrekken van investeringen en werkkapitaal voor micro-ondernemingen die zijn getroffen door de coronaviruscrisis. Bovendien zullen de fondsen investeringen in de energie-efficiëntie van ondernemingen mogelijk maken, digitale innovatie in kmo's ondersteunen en digitale apparatuur aanschaffen voor scholen en culturele instellingen. In Italië zal het nationale OP 'Sociale integratie' 90 miljoen euro ontvangen om de sociale integratie te bevorderen van mensen die te maken hebben met ernstige materiële deprivatie, dakloosheid of extreme marginalisering, door middel van 'Housing First'-diensten die het aanbieden van onmiddellijke huisvesting combineren met sociale en arbeidsbemiddelingsdiensten .

advertentie

In Spanje zal € 87 miljoen worden toegevoegd aan het ESF-OP voor Castilla y León ter ondersteuning van zelfstandigen en werknemers van wie hun contract is opgeschort of verminderd als gevolg van de crisis. Het geld zal ook zwaar getroffen bedrijven helpen ontslagen te voorkomen, vooral in de toeristische sector. Ten slotte zijn de fondsen nodig om essentiële sociale diensten op een veilige manier te laten doorgaan en om de continuïteit van het onderwijs tijdens de pandemie te waarborgen door extra personeel aan te nemen.

REACT-EU is onderdeel van NextGenerationEU en verstrekt 50.6 miljard euro extra financiering (in lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's in de loop van 2021 en 2022. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage de groene en digitale transities en een duurzaam sociaal-economisch herstel.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending