Verbind je met ons

Brussel

'America is back': Brussel vrolijk aan de vooravond van Biden's Europa-reis

gepubliceerd

on

De Amerikaanse president Joe Biden's (foto) De reis naar Europa deze week zal een signaal zijn dat het multilateralisme de Trump-jaren heeft overleefd, en het toneel zal vormen voor trans-Atlantische samenwerking bij de uitdagingen van China en Rusland voor klimaatverandering, zei de voorzitter van de EU-toppen, Reuters.

"Amerika is terug", zei de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, onder het motto dat Biden heeft aangenomen nadat voormalig president Donald Trump Washington uit verschillende multilaterale instellingen had teruggetrokken en op een gegeven moment dreigde de NAVO te verlaten.

"Het betekent dat we weer een zeer sterke partner hebben om de multilaterale aanpak te promoten ... een groot verschil met de regering-Trump", vertelde Michel maandag laat aan een groep verslaggevers in Brussel.

Michel en het hoofd van de uitvoerende macht van de Europese Unie, Ursula von der Leyen, ontmoeten Biden op 15 juni. Dat zal volgen een top van G7 rijke democratieën in Groot-Brittannië en een bijeenkomst van NAVO-natieleiders in Brussel op 14 juni.

Michel zei dat het idee dat "multilateralisme terug is" meer was dan een slogan, het was een erkenning dat een wereldwijde aanpak nodig is om problemen op te lossen, of het nu gaat om toeleveringsketens voor COVID-19-vaccins of eerlijkere vennootschapsbelastingen in het digitale tijdperk.

Hij zei dat de driedaagse G7-bijeenkomst in Cornwall, Engeland, een “belangrijk keerpunt” zou kunnen zijn dat serieuze politieke betrokkenheid toont achter de toezeggingen van regeringen om “beter op te bouwen” na de economische verwoesting van de coronaviruspandemie.

Het zou ook een kans zijn om de druk van liberale democratieën aan te pakken, zei Michel, die een discussie op de G7 verwacht over de noodzaak voor het Westen om een ​​meer proactieve benadering te volgen bij het verdedigen van zijn waarden in het licht van de opkomst van China en de assertiviteit van Rusland.

Michel zei dat hij maandag 90 minuten met de Russische president Vladimir Poetin heeft gesproken en hem heeft gezegd dat Moskou zijn gedrag moet veranderen als het betere betrekkingen wil met de 27-landen tellende EU.

De EU en Rusland zijn het oneens over een breed scala aan kwesties, waaronder mensenrechten, de Russische interventie in Oekraïne en de behandeling door Moskou van de gevangengenomen Kremlin-criticus Alexei Navalny, en Michel zei dat de betrekkingen tussen hen een dieptepunt hadden bereikt.

Brussel

De Portugese minister van Buitenlandse Zaken roept 'alle partijen' op om de situatie in Jeruzalem te de-escaleren

gepubliceerd

on

De Portugese minister van Buitenlandse Zaken Augusto Santos Silva: "Geweld is de vijand van vrede. We hebben alle gematigden nodig om de situatie onder controle te krijgen en elke vorm van geweld te vermijden en te bestrijden."

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring afgegeven over het jarenlange landgeschil in de wijk Sheikh Jarrah in Jeruzalem. “Helaas presenteren de Palestijnse Autoriteit en Palestijnse terreurgroepen een onroerendgoedgeschil tussen private partijen als een nationalistische zaak om aan te zetten tot geweld in Jeruzalem. De PA en Palestijnse terreurgroepen zullen de volledige verantwoordelijkheid dragen voor het geweld dat voortkomt uit hun acties '', aldus de verklaring, schrijft Yossi Lempkowicz.

Portugese minister van Buitenlandse Zaken Augusto Santos Silva (afgebeeld) heeft alle partijen in Jeruzalem opgeroepen de situatie te de-escaleren. “Ik doe een oproep aan alle partijen in Jeruzalem om te de-escaleren, om elke vorm van geweld te vermijden. Geweld is de vijand van vrede. We hebben alle gematigden nodig om de situatie onder controle te krijgen en elke vorm van geweld te vermijden en te bestrijden '', zei hij bij aankomst op een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Brussel. Portugal is momenteel voorzitter van de Raad van Ministers van de EU.

De onrust hield op maandag (10 mei) in Jeruzalem aan met Arabische rellen op de Tempelberg en in de Oude Stad. Ze gooiden stenen en andere voorwerpen naar de Israëlische politie die reageerde met gestoken granaten. In een poging om de vlammen in de stad te verlagen, had politiecommissaris Kobi Shabtai eerder op maandag bevolen dat Joodse gelovigen de toegang tot de Tempelberg voor die dag zouden worden ontzegd.

"De Israëlische politie zal de vrijheid van aanbidding blijven mogelijk maken, maar zal geen ongeregeldheden toestaan", zei de politie in een verklaring. Op de laatste vrijdagavond van de islamitische heilige maand Ramadan (7 mei) gooiden Palestijnen stenen en flessen naar Israëlische politieagenten op de Tempelberg in navolging van islamitische gebeden. Zeventien politieagenten raakten gewond en de helft werd in het ziekenhuis opgenomen, één met een steen tegen het hoofd. Video van de scène toonde veldslagen, waarbij Palestijnen stoelen, schoenen, stenen en flessen gooiden en vuurwerk schoten, terwijl ze “Allahu Akbar” zongen, en de politie reageerde met verdovingsgranaten, traangas en rubberen kogels.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring afgegeven over het jarenlange landgeschil in de wijk Sheikh Jarrah in Jeruzalem. “Helaas presenteren de Palestijnse Autoriteit en Palestijnse terreurgroepen een onroerendgoedgeschil tussen private partijen als een nationalistische zaak om aan te zetten tot geweld in Jeruzalem. De PA en Palestijnse terreurgroepen zullen de volledige verantwoordelijkheid dragen voor het geweld dat voortkomt uit hun acties '', aldus de verklaring.

Op zondag (9 mei) besloot het Israëlische Hooggerechtshof - op verzoek van procureur-generaal Avichai Mandelblit, een hoorzitting over de mogelijke uitzetting van verschillende Palestijnse families uit de wijk Sheikh Jarrah in Jeruzalem uit te stellen en zal binnen 30 dagen een nieuwe datum vaststellen in de decennia durende rechtszaak. Wat is het juridische geschil over Sheikh Jarrah? Sheikh Jarrah is een Arabische wijk die zich in de 19e eeuw buiten de muren van de oude stad van Jeruzalem ontwikkelde. Volgens het Israëlische Hooggerechtshof werd het land in kwestie in 1875 gekocht door de lokale Ashkenazische en Sefardische gemeenschappen van de Arabische eigenaren, voornamelijk vanwege de religieuze betekenis van het gebied bij het huisvesten van het graf van "Simeon de Rechtvaardige".

Het onroerend goed werd geregistreerd in het Ottomaanse kadaster als een trust onder de naam van rabbijnen Avraham Ashkenazi en Meir Auerbach. Een kleine joodse gemeenschap leefde daar vreedzaam samen met de lokale Arabische gemeenschap tot 1948, toen de onafhankelijkheidsoorlog uitbrak. De joodse eigenaren hadden geprobeerd het eigendom van het onroerend goed te registreren bij de autoriteiten van het Britse mandaat in 1946. Toen de onafhankelijkheidsoorlog uitbrak in 1948, werd de oude stad van Jeruzalem en het omliggende gebied - inclusief sjeik Jarrah - veroverd door Transjordanië ( nu Jordan) en de joodse families werden met geweld uitgezet. De bewaring van het onroerend goed werd overgedragen aan de Jordaanse bewaarder van vijandelijke eigendommen.

In 1956 verhuurde de Jordaanse regering het onroerend goed aan 28 families van Palestijnse "vluchtelingen", met behoud van het eigendom van het onroerend goed. Na de Zesdaagse Oorlog in 1967, toen Israël de controle over Jeruzalem herwon, nam het een wet aan die Joden van wie de families vóór 1967 door Jordaanse of Britse autoriteiten waren uitgezet, toestond om hun eigendom terug te vorderen, op voorwaarde dat ze bewijs van eigendom en de bestaande bewoners waren niet in staat om een ​​dergelijk aankoopbewijs of juridische eigendomsoverdracht te overleggen. In 1973 werd het eigendom van het onroerend goed geregistreerd door de Sefardische Gemeenschapscommissie en de Knesset Israël-commissie bij de Israëlische autoriteiten op grond van de bovengenoemde wet. Vervolgens, in 2003, verkochten de eigenaren het onroerend goed aan Nahalat Shimon, een Israëlische ngo die probeert eigendommen terug te vorderen voor Joden die zijn uitgezet of gedwongen te vluchten als gevolg van de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948.

In 1982 klaagden de joodse eigenaren (het Sefardische Gemeenschapscomité en het Knesset Israël-comité) de Palestijnse families aan die in Sheikh Jarrah woonden en eisten hun uitzetting op grond van het feit dat ze krakers waren op het terrein. De Magistrate Court oordeelde dat de Palestijnse families hun eigendom van het onroerend goed niet konden aantonen, maar dat ze de beschermde huurderstatus genoten. Als beschermde huurders zouden ze op het terrein kunnen blijven wonen zolang ze huur betaalden en het onroerend goed onderhouden. Deze regeling is onderling overeengekomen in door de partijen ondertekende overeenkomst, waarin de huurders het eigendom van de trusts erkenden in ruil voor beschermde huurdersstatus. Beginnend in 1993, begonnen de trusts een procedure tegen de bewoners op basis van hun niet-betaling van huur en van onwettige wijzigingen aan het onroerend goed.

Verder lezen

België

De politie verdeelt de Brusselse anti-lockdown-partij

gepubliceerd

on

By

De politie vuurde op zaterdag (1 mei) waterkanonnen en traangas af in een park in Brussel om een ​​anti-lockdown-feest van enkele honderden mensen op te breken dat was ontworpen om de sociale afstandsregels van het coronavirus te trotseren. De menigte, voornamelijk jonge mensen, reageerde op een bericht op Facebook waarin de onbevoegde partij werd aangekondigd. Het vond plaats een maand nadat de politie 2,000 mensen had ontruimd die zich in hetzelfde Ter Kamerenbos hadden verzameld voor la Boum (het feest), een evenement dat was begonnen als een aprilgrap.

Het vervolg Boum 2-evenement op 1 mei, een traditionele dag voor demonstraties, vond plaats een week voordat de Belgische overheid café- en barterrassen toestaat en groepen van meer dan vier personen buiten laat ontmoeten in een versoepeling van de COVID-19-regels .

Premier Alexander De Croo riep de Belgen vrijdag op om verenigd te blijven en niet "in deze val te trappen". Facebook heeft donderdag (2 april) ook de Boum 29-post verwijderd na een verzoek van Belgische openbare aanklagers, die feestgangers waarschuwden dat ze het risico liepen te worden vastgehouden of beboet.

Een man wordt overgoten met een waterkanon tijdens botsingen terwijl mensen zich verzamelen in het park Ter Kamerenbos/Ter Kamerenbos voor een feest genaamd "La Boum 2", in weerwil van de Belgische coronavirusziekte (COVID-19) sociale afstandsmaatregelen en beperkingen, in Brussel, België 1 mei 2021. REUTERS/Yves Herman
Een man wordt overgoten met een waterkanon tijdens botsingen terwijl mensen zich verzamelen in het park Ter Kamerenbos/Ter Kamerenbos voor een feest genaamd "La Boum 2", in weerwil van de Belgische coronavirusziekte (COVID-19) sociale afstandsmaatregelen en beperkingen, in Brussel, België 1 mei 2021. REUTERS/Yves Herman
Een politieagent houdt een man vast tijdens botsingen terwijl mensen zich verzamelen in het park Ter Kamerenbos/Ter Kamerenbos voor een feest genaamd "La Boum 2", in weerwil van de maatregelen en beperkingen voor sociale afstand van het Belgische coronavirus (COVID-19), in Brussel, België 1 mei 2021. REUTERS/Yves Herman

Volgens de politie waren er nog honderden mensen aanwezig.

Emile Breuillot, een 23-jarige student tandheelkunde, zei dat hij was gekomen om mensen te zien genieten en om hun recht op samenkomst te verdedigen.

Na een rustige start met groepen die "vrijheid" riepen, kondigde de politie op sociale media aan dat de aanwezigen de openbare veiligheidsmaatregelen niet in acht namen en dat ze zouden ingrijpen. Veel mensen droegen geen masker, een vereiste overal in het openbaar in de Belgische hoofdstad.

Honderden mensen marcheerden ook in het centrum van Brussel en door de oostelijke stad Luik en eisten een versoepeling van de coronavirusmaatregelen.

Verder lezen

België

Pakistan roept op om 'verantwoordelijkheid te nemen' voor 'genocide'

gepubliceerd

on

Een groep activisten die in Brussel heeft gedemonstreerd, wil dat Pakistan ter verantwoording wordt geroepen voor de gewelddadige gebeurtenissen van meer dan vijf decennia geleden die, naar men beweert, tot dusver onbestraft zijn gebleven, schrijft Martin Banks.

Op 26 maart 1971 trokken Pakistaanse troepen Oost-Pakistan binnen om een ​​groeiende beweging voor de onafhankelijkheid van Bangladesh neer te slaan. Een negen maanden durende onafhankelijkheidsoorlog volgde, die eindigde met de nederlaag en overgave van Pakistan op 16 december.

Het aantal slachtoffers dat aan de Bengaalse burgerbevolking is toegebracht, en het uitvaardigen van een Fatwah door Pakistan waarin hun soldaten werden aangemoedigd Bengaalse vrouwen als 'oorlogsbuit' te behandelen, was zo groot dat maar liefst 3 miljoen mensen werden gedood en tot 400,000 vrouwen. , en jonge meisjes, werden verkracht.

De gebeurtenissen van 1971 worden algemeen beschouwd als genocide.

Deze week kwam de Bengaalse gemeenschap in België samen met mensenrechtenactivisten om de Europese Unie op te roepen dit feit te erkennen.

Tijdens een bijeenkomst buiten het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel, sprak de voorzitter van de Europese Vereniging voor de verdediging van minderheden Dr. Manel Mselmi op deze website.

Dr. Mselmi zei: “De Bangledeshi Genocide herinnert ons eraan dat we allemaal mensen zijn en dat we elkaars culturele erfgoed, taal en religie moeten respecteren.

“Conflicten gebaseerd op taalkundig en religieus niveau kunnen nooit worden opgelost door geweld, oorlog, vervolging en marteling, omdat de onderdrukte mensen uiteindelijk altijd op zoek zijn naar vrijheid en waardigheid, ook al verliezen ze hun familie en land, ze zullen altijd hun waarden verdedigen. en identiteit. "

De activisten riepen de regering van Pakistan op om haar acties in het verleden te erkennen en er verantwoordelijkheid voor te nemen. Een brief, met de hand overhandigd door de Belgische mensenrechtenactivist Andy Vermaut van de Alliance internationale pour la défense des droits et des libertés AIDL, gericht aan Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de Europese Dienst voor extern optreden, riep de Europese Commissie op “om haar aanzienlijke politieke invloed te benutten. om druk uit te oefenen op de regering van Pakistan om haar verantwoordelijkheid voor deze genocidale gruweldaad te erkennen ”.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending