Verbind je met ons

Wit-Rusland

De Wit-Russische Tsikhanouskaya roept de EU, het VK en de VS op om gezamenlijk druk uit te oefenen op Loekasjenko

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Europese Unie moeten gezamenlijk optreden om meer druk uit te oefenen op de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko en zijn regering, oppositieleider Sviatlana Tsikhanouskaya (foto) vertelde Reuters op vrijdag (4 juni), schrijft Joanna Plucinska.

Tsikhanouskaya maakte de opmerkingen tijdens een bezoek aan Warschau, Polen, voorafgaand aan een top van de rijke G7-landen in Groot-Brittannië volgende week, waarop ze hoopt dat kwesties die door de Wit-Russische oppositie naar voren zijn gebracht, zullen worden aangepakt. Wit-Rusland heeft de internationale agenda omhooggeschoten sinds het vorige maand een Ryanair-vlucht boven zijn luchtruim dwong en een oppositiejournalist arresteerde.

"De druk is groter wanneer deze landen gezamenlijk optreden en we een beroep doen op [het] VK, de VS, de Europese Unie en Oekraïne. Ze moeten gezamenlijk optreden, zodat hun stem luider zal zijn", zei Tsikhanouskaya.

advertentie

Frankrijk heeft gezegd dat het de Wit-Russische oppositie tegen de G7-top, als gastland Groot-Brittannië daarmee instemt. Groot-Brittannië heeft gezegd dat er geen plannen zijn om verdere delegaties uit te nodigen, maar dat Wit-Rusland zou worden besproken.

Tsikhanouskaya zei dat ze niet was uitgenodigd voor de top, maar verwachtte dat Wit-Rusland daar zou worden besproken.

Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben allemaal een aantal Wit-Russische functionarissen verboden en tegoeden opgelegd na een verkiezing die volgens de oppositie was gemanipuleerd.

advertentie

Sinds het Ryanair-incident hebben westerse landen hun luchtvaartmaatschappijen ontmoedigd om over Wit-Rusland te vliegen en zeiden ze andere stappen te zullen ondernemen, zoals het blokkeren van Wit-Russische luchtvaartmaatschappijen en het toevoegen van meer namen aan hun zwarte lijsten.

Sommige oppositiefiguren hebben opgeroepen tot strengere maatregelen die gevolgen zouden hebben voor de gehele Wit-Russische economie, zoals beperkingen op de invoer van mineralen of olie uit Wit-Rusland.

Wit-Rusland

Internationale sancties: gemakkelijk verkeerd toe te passen en moeilijk terug te draaien

gepubliceerd

on

In juni van dit jaar, nadat de regering Loekasjenko een Ryanair-vlucht in Minsk gedwongen aan de grond had gehouden, heeft de EU aangekondigd dat 78 personen en zeven entiteiten zouden worden toegevoegd aan hun sancties tegen Wit-Rusland. In navolging van deze maandag (13 september) heeft de Britse regering opgelegd een reeks handels-, financiële en luchtvaartbeperkingen als reactie op het misbruik van het regime van Loekasjenko. Een controversiële opname in beide sanctierondes was Mikhail Gutseriev, de Russische ondernemer en filantroop, die zakelijke belangen heeft in de Wit-Russische energie- en horecasectoren. Velen hebben zich afgevraagd waarom Gutseriev, als zakenman met investeringen over de hele wereld, het doelwit is geweest in verband met zijn relatief beperkte betrokkenheid in Wit-Rusland. Zijn zaak heeft ook bredere vragen doen rijzen en een debat op gang gebracht over de doeltreffendheid van sancties die schuld verlenen door associatie, in plaats van bekende wetsovertreders te straffen, schrijft Colin Stevens.

De 'beperkende maatregelen' van de EU

Beginnend met de EU-aanpak, heeft het blok een beproefd proces voor het uitvoeren van 'beperkende maatregelen', het belangrijkste instrument van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB). Europese sancties hebben vier hoofddoelen:: bescherming van de belangen en veiligheid van de EU, handhaving van de vrede, ondersteuning van democratie en mensenrechten, en versterking van de internationale veiligheid. Als sancties worden opgelegd, kunnen deze zowel op overheden, bedrijven, groepen of organisaties als op individuen komen. Wat betreft bekrachtiging, doen de vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken en Veiligheid van de EU en de Europese Commissie een gezamenlijk sanctievoorstel, waarover vervolgens wordt gestemd door de Europese Raad. Als de stemming wordt aangenomen, zal het EU-hof vervolgens beslissen of de maatregel 'mensenrechten en fundamentele vrijheden, in het bijzonder een eerlijk proces en het recht op een doeltreffende voorziening in rechte' beschermt. Merk op dat het Europees Parlement, de democratisch gekozen kamer van de EU, op de hoogte wordt gehouden van de procedure, maar de sancties niet kan verwerpen of ratificeren.

advertentie

De moeilijkheid van toepassing

Bij het toevoegen van een persoon of entiteit aan hun sanctielijst, zet de EU uiteen waarom zij de maatregel passend acht. Terugkomend op de controversiële zaak van Mikhail Gutseriev, het blok heeft verdachte Gutseriev van 'profiteren van en ondersteuning bieden aan het regime van Loekasjenko'. Ze beschrijven hem als een 'oude vriend' van de president, waarbij het vermeende rokende pistool twee keer was toen werd bevestigd dat beide mannen zich in dezelfde buurt bevonden. De eerste was bij de opening van een nieuwe orthodoxe kerk, die Gutseriev had gesponsord, en de tweede was bij de beëdiging van Loekasjenko als president, wat de EU omschrijft als een 'geheim' evenement, ondanks dat het op tv wordt uitgezonden en openstaat voor het publiek. De EU ook meldt dat Loekasjenko ooit Gutseriev bedankte voor het geld dat hij aan Wit-Russische liefdadigheidsinstellingen had gegeven en de miljarden dollars die hij in het land had geïnvesteerd.

Door een stap terug te doen, is het duidelijk dat de EU werkt op basis van schuld door associatie – Gutseriev heeft in Loekasjenko's baan gestaan, dus hij is een aanhanger van zijn regime. Het probleem met de aanpak van de EU is echter dat er weinig harde bewijzen zijn voor een echte hechte band tussen de twee mannen. Wat valt er te zeggen dat Gutseriev niet simpelweg een werkrelatie met de president onderhield, zodat hij kon blijven investeren en zijn bedrijven in Wit-Rusland kon runnen? In een mededeling waarin het interne proces wordt uitgelegd, heeft de Europese Commissie staten dat beperkende maatregelen worden opgelegd 'om een ​​verandering in de beleidsactiviteit teweeg te brengen... door entiteiten of individuen'. Het is natuurlijk wenselijk om een ​​schadelijk beleid te veranderen, maar de EU moet ervoor waken de kleine groep investeerders die het risico nemen te opereren in en liefdadigheidsdonaties te doen aan lage-inkomenslanden met een onstabiel leiderschap, niet te ontmoedigen.

advertentie

De positie van het VK

Gezien dit mogelijke nadeel van hun aanpak, zal de EU ongetwijfeld blij zijn geweest dat de Britse regering zich eveneens op Loekasjenko en degenen die dicht bij hem stonden, heeft gevist. Dominic Raab, de minister van Buitenlandse Zaken, verdachte de Wit-Russische president van het vernietigen van de democratie en schetste dat er actie zou worden ondernomen tegen de staatsbedrijven en lucht- en ruimtevaartbedrijven van het land. Over het algemeen heeft het sanctieproces van het VK vergelijkbare doelstellingen als die van de EU, en beide zijn gunstig voor handels- en financiële maatregelen, zoals wapenembargo's en bevriezing van tegoeden. Net als hun partners in Europa zal de Britse regering hopen dat ze het beleid en de aanpak van Loekasjenko kunnen veranderen, zonder de gewone Wit-Russen onnodige economische schade toe te brengen. Toch leert de geschiedenis dat het vinden van dit evenwicht verre van eenvoudig is. Teruggaand naar het begin van de jaren 2000, de Britse regering en de EU opgelegd sancties tegen Wit-Rusland en Zimbabwe en hun rijke elites. Afgaande op de standpunten van beide landen nu, met Wit-Rusland onder Loekasjenko en Zimbabwe nog steeds geteisterd door economische ellende en interne conflicten, zou het moeilijk zijn om te zeggen dat een dergelijke aanpak een succes was geweest.

Dingen goed krijgen

In alle eerlijkheid tegenover de EU en het VK hebben ze duidelijk gemaakt dat ze nadelige gevolgen willen vermijden voor degenen die niet verantwoordelijk zijn voor het beleid en de acties in kwestie. Maar door sancties toe te kennen op basis van schuld door associatie, lopen beide partijen het risico precies dat te doen. Hassan Blasim, de gevierde Koerdische filmregisseur die het regime van Saddam Hoessein ontvluchtte, zei dat de economische sancties van het Westen betekenden dat 'het leven bijna dood was' in Irak in de jaren negentig. Bovendien was het een enorm controversiële invasie, niet het regime van sancties, dat uiteindelijk leidde tot de ondergang van Hussein. Westerse diplomaten doen misschien hun best om soortgelijke schade vandaag te voorkomen, maar ze moeten oppassen dat ze de investeringen en het ondernemerschap, de levensader van elke economie, die Wit-Rusland in de toekomst opnieuw moet opbouwen, niet ondermijnen.

Verder lezen

Wit-Rusland

Wit-Rusland: veroordeling van Marya Kaliesnikava en Maksim Znak

gepubliceerd

on

Vandaag (6 september) zijn in Minsk de politieke gevangenen Marya Kaliesnikava en Maksim Znak veroordeeld tot respectievelijk 11 en 10 jaar gevangenisstraf. In augustus 2020 werd Marya Kaliesnikava, samen met mevrouw Tsikhanouskaya en mevrouw Tsepkalo, een symbool van de beweging voor democratisch Wit-Rusland. In een proces achter gesloten deuren, samen met een prominente advocaat, de heer Znak, werd ze berecht op ongegronde beschuldigingen van "samenzwering om op ongrondwettelijke wijze de staatsmacht te grijpen", "oproepen tot acties gericht op het schaden van de nationale veiligheid van Wit-Rusland door het gebruik van media en internet” en “het oprichten en leiden van een extremistische groepering”.

In een verklaring zei de Dienst voor extern optreden van de EU: "De EU betreurt het voortdurende flagrante gebrek aan respect door het Minsk-regime van de mensenrechten en fundamentele vrijheden van de bevolking van Wit-Rusland. De EU herhaalt ook haar eisen voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle politieke gevangenen in Wit-Rusland (nu meer dan 650), waaronder mevrouw Kaliesnikava en de heer Znak, journalisten en alle mensen die achter de tralies zitten omdat ze hun rechten uitoefenen. Wit-Rusland moet zich houden aan zijn internationale verplichtingen en verplichtingen binnen de VN en de OVSE. De EU zal doorgaan zijn inspanningen om de aansprakelijkheid voor de brute repressie door de Wit-Russische autoriteiten te bevorderen."

advertentie

Verder lezen

Wit-Rusland

Polen roept noodtoestand uit aan grens met Wit-Rusland te midden van migrantengolf

gepubliceerd

on

By

Poolse grenswachters houden de wacht naast een groep migranten die gestrand zijn op de grens tussen Wit-Rusland en Polen nabij het dorp Usnarz Gorny, Polen, 1 september 2021. REUTERS/Kacper Pempel

Polen heeft vorige week de noodtoestand uitgeroepen in twee regio's die grenzen aan Wit-Rusland na een golf van illegale migratie die Warschau aan zijn buurland heeft toegeschreven, schrijf Alan Charlish, Pawel Florkiewicz, Joanna Plucinska, Alicja Ptak, Anna Koper en Matthias Williams, Reuters.

Polen en de Europese Unie hebben de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko beschuldigd van het aanmoedigen van honderden migranten om naar Pools grondgebied over te steken om druk uit te oefenen op het blok vanwege de sancties die het heeft opgelegd aan Minsk.

advertentie

Het noodbevel - het eerste in zijn soort in Polen sinds de communistische tijd - verbood massale bijeenkomsten en beperkte beweging van mensen in een 3 km (2 mijl) diepe strook land langs de grens gedurende 30 dagen, zei de regering.

Hulporganisaties die met migranten werken, zeiden dat er de afgelopen dagen al een toename was van de Poolse politie en gepantserde voertuigen in het gebied, en dat ze bang waren dat het bevel hun werk zou beperken en vluchtelingen zou achterlaten.

"De sfeer is over het algemeen gewelddadig, er zijn overal geüniformeerde, gewapende militairen... het doet me denken aan oorlog", vertelde Marta Anna Kurzyniec, een inwoner van de Poolse grensstad Krynki, aan Reuters.

advertentie

Polen is vorige week begonnen met het bouwen van een prikkeldraadomheining om de stroom migranten uit landen als Irak en Afghanistan te beteugelen.

De EU heeft Wit-Rusland economische sancties opgelegd na een omstreden verkiezingen in augustus 2020 en hardhandig optreden tegen de oppositie, en zegt dat Loekasjenko opzettelijk migranten heeft aangemoedigd om Polen, Letland en Litouwen binnen te komen als vergelding.

De Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Makei gaf donderdag "westerse politici" de schuld van de situatie aan de grenzen, meldde het Wit-Russische staatspersbureau Belta.

"Wit-Rusland heeft altijd alle bepalingen van onze overeenkomsten tot op de letter nagekomen", vertelde Makei op een persconferentie.

De Poolse presidentiële woordvoerder Blazej Spychalski zei dat de situatie aan de grens "moeilijk en gevaarlijk" was.

"Vandaag moeten wij als Polen, die verantwoordelijk zijn voor onze eigen grenzen, maar ook voor de grenzen van de Europese Unie, maatregelen nemen om de veiligheid van Polen en de (EU) te waarborgen", zei hij.

Rechtenactivisten hebben de Poolse autoriteiten beschuldigd van het weigeren van adequate medische zorg aan gestrande migranten. Warschau zegt dat ze onder de verantwoordelijkheid van Wit-Rusland vallen.

Marysia Zlonkiewicz van de hulpgroep Chlebem i Solą (Met Brood en Zout) zei dat de politie hen had gevraagd hun activiteiten langs de grens stop te zetten voordat de noodtoestand werd afgekondigd.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending