Verbind je met ons

Vennootschapsbelasting regels

'Laten we nu een deal sluiten over digitale belasting met de VS', zegt EPP

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

"We moeten de Verenigde Staten aan boord krijgen en zo snel mogelijk een internationale belastingovereenkomst met hen sluiten. Het is echter belangrijk dat de Amerikaanse regering accepteert dat een gemeenschappelijk systeem nodig is, waar grote Amerikaanse bedrijven zich niet kunnen afmelden voor wat dan ook. is internationaal overeengekomen, "zei Andreas Schwab, lid van het EP, onderhandelaar van de EVP-Fractie over digitale belasting, voorafgaand aan de goedkeuring van de aanbevelingen over digitale belasting door de Commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement.

De Verenigde Staten hebben onlangs aangegeven bereid te zijn om de zogenaamde 'safe harbour'-regels te laten vallen, die volgens belastingdeskundigen grote Amerikaanse technologiebedrijven als Amazon, Google van Alphabet en Facebook zouden toestaan ​​zich af te melden. "Het goede nieuws is natuurlijk dat de VS onlangs hebben bevestigd dat we weer verenigd zijn over de Atlantische Oceaan. We zullen vechten voor een oplossing op G20 / OESO-niveau, maar als het niet mogelijk lijkt om een ​​wereldwijde oplossing te krijgen, De EU moet nu een stap zetten op het gebied van haar eigen digitale belasting. We hebben een minimale EU-belasting nodig zonder speciale nationale belastingregelingen voor digitale bedrijven die zullen profiteren van geharmoniseerde en eerlijke digitale belasting, "voegde Schwab toe.

De woordvoerder van de EVP-Fractie voor Economische Zaken, Markus Ferber, lid van het EP, onderstreepte dat het Europees Parlement bereid is om een ​​internationale oplossing zo snel mogelijk in EU-wetgeving om te zetten. “De effectieve belastingheffing van de digitale economie is niet alleen een kwestie van eerlijkheid, maar ook een lakmoesproef voor multilateralisme. Een geloofwaardige internationale oplossing is veel beter dan dat Europa het alleen doet. Ik roep de Europese Commissie en de lidstaten op om al hun energie te steken in het vinden van een internationale oplossing voor het belasten van de digitale economie ”, aldus Ferber.

advertentie

Vennootschapsbelasting regels

Nike's poging om EU-onderzoek naar illegale staatssteun te blokkeren afgewezen

gepubliceerd

on

Vandaag (14 juli) heeft het Gerecht van de EU een beroep verworpen tegen het besluit van de Commissie om het formele onderzoek in te stellen naar Nederlandse fiscale rulings die mogelijk onrechtmatige staatssteun vormen, schrijft Catherine Feore. 

Het EU-onderzoek heeft betrekking op fiscale rulings die de Nederlandse Belastingdienst heeft afgegeven aan Nike European Operations Netherlands ('Nike') in 2006, 2010 en 2015 en aan Converse Nederland ('Converse') in 2010 en 2015.

Nike en Converse zijn dochterondernemingen van een Nederlandse houdstermaatschappij, eigendom van Nike Inc. De fiscale rulings hadden betrekking op royalty's die niet overeenkwamen met het bedrag dat onder marktvoorwaarden zou zijn overeengekomen voor een vergelijkbare transactie tussen onafhankelijke bedrijven. Van bedrijven wordt verwacht dat ze een 'arms-lengthbeginsel' toepassen alsof ze niet tot dezelfde groep behoren. 

advertentie

Volgens het Gerecht bevat de bestreden beschikking een duidelijke en ondubbelzinnige motivering van de Commissie die niet als „onvolledig” kan worden aangemerkt.

Nike voerde aan dat de acties van de Commissie waren ingegeven door de publicatie van een onderzoek door een internationaal consortium van journalisten in november 2017 en de daaruit voortvloeiende politieke druk dat de Commissie verschillende aanvullende verzoeken om informatie stuurde. Ze beweerden dat deze "targeting" oneerlijk was, aangezien ze beweren dat Nederland 98 fiscale rulings heeft uitgevaardigd die vergelijkbaar zijn met die van Nike.

Het Hof antwoordde dat het doel van het inleiden van de formele onderzoeksprocedure was om de Commissie in staat te stellen alle standpunten in te winnen die zij nodig heeft om een ​​definitieve beschikking te kunnen geven en niet verplicht was dit vooraf vast te stellen. 

advertentie

Verder lezen

Vennootschapsbelasting regels

EU stelt digitale heffing uit om zich te concentreren op wereldwijde minimumbelastingovereenkomst

gepubliceerd

on

De EU heeft besloten haar digitale heffing uit te stellen tot het najaar na een tweedaagse bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G20 in Venetië, waar een historisch akkoord werd bereikt over het opbouwen van een stabielere en eerlijkere internationale belastingarchitectuur, schrijft Catherine Feore. 

Een groot deel van de hernieuwde impuls voor vooruitgang op dit gebied is afkomstig van de nieuwe regering van Biden. Vandaag (12 juli) heeft de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen (afgebeeld) had een ontmoeting met de president en uitvoerend vice-president van de Europese Commissie voor de economie, evenals met de commissaris voor economie Paolo Gentiloni en de president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, alvorens deel te nemen aan de Eurogroepvergadering van vandaag van de ministers van Financiën. 

Het nieuwe voorstel zal voortbouwen op het werk van de OESO inzake grondslaguitholling en winstverschuiving (BEPS) en de twee componenten van dit werk aanpakken, namelijk de allocatie van winsten van multinationale ondernemingen (MNO's) en een effectief wereldwijd minimumtarief voor vennootschapsbelasting. De VS stelden aanvankelijk voor om een ​​minimumtarief voor de vennootschapsbelasting vast te stellen op 21%, maar gingen al snel over naar 15%. 

advertentie

Tijdens de Eurogroepvergadering van vandaag zei commissaris voor Economie Paolo Gentiloni dat hij een uitstekende ontmoeting had gehad met de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen. Gentiloni zei dat de belangrijkste prestatie van het weekend - de wereldwijde overeenkomst over belastingen - een einde zou maken aan de "race naar de bodem" om belastingen te verplaatsen. Hij zei: "In dit kader heb ik minister Yellen geïnformeerd over ons besluit om het voorstel voor een digitale EU-heffing op te schorten, zodat we ons kunnen concentreren op de laatste mijl van deze historische overeenkomst."

De woordvoerder van de Europese Commissie, Daniel Ferrie, zei dat de Commissie de onopgeloste problemen snel zou moeten aanpakken en "verschillende ontwerpelementen" zou moeten afronden, samen met een gedetailleerd implementatieplan tegen oktober. Het idee is dat dit zou worden goedgekeurd door de regeringsleiders van de G20 op een top in Rome. Ferrie zei: "Om deze reden hebben we besloten om ons werk aan een voorstel voor een digitale heffing als nieuwe 'eigen bron' in deze periode op te schorten."

De Europese Commissie had een aankondiging gedaan over een nieuwe digitale EU-heffing op 14 juli, daarna uitgesteld tot 22 juli, die is nu uitgesteld tot na dit akkoord. De digitale heffing was bedoeld als een nieuwe eigen bron die de EU zou helpen bij het terugbetalen van de NextGenerationEU-leningen. Tegen 1 januari 2023 moeten nieuwe eigen middelen worden ingevoerd.

advertentie

Verder lezen

Vennootschapsbelasting regels

Big-tech bedrijven krijgen historische wijzigingen in hun internationale belastingovereenkomsten

gepubliceerd

on

Onlangs hebben enkele van de rijkste monumenten en landen ter wereld een akkoord bereikt over het dichten van internationale mazen in de belastingwetgeving, die door de grootste multinationale ondernemingen zijn onderschreven. Sommige van deze technologiebedrijven hebben de hoogste aandelenkoersen binnen de aandelenmarkt, zoals Apple, Amazon, Google enzovoort.

Hoewel belasting op technologie al lang een kwestie is waar internationale regeringen het onderling over eens moeten worden, heeft ook gokken vergelijkbare problemen, vooral vanwege de toename in populariteit en toegestane legalisatie wereldwijd. Hier hebben we een vergelijking van nieuwe goksites die de juiste belastingwetten en -wetten opvolgen die nodig zijn voor internationaal gebruik.

Tijdens de G7-top, waar in onze laatste rapporten over ging: Brexit en handelsovereenkomsten, kwamen vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Italië en Japan tot een verenigd akkoord om de wereldwijde vennootschapsbelastingtarieven van ten minste 15% te ondersteunen. Men was het erover eens dat dit zou moeten gebeuren aangezien deze bedrijven belasting zouden moeten betalen waar hun bedrijven actief zijn en aan het land waarin ze actief zijn. stop om technologiebedrijven verantwoordelijk te houden.

advertentie

Er wordt aangenomen dat dit besluit jaren in de maak is, en de G7-toppen hebben lang een overeenkomst willen bereiken om geschiedenis te schrijven en het wereldwijde belastingstelsel te hervormen voor de opkomende innovatie en het digitale tijdperk dat aan de horizon staat. Bedrijven laten liken Appel, Amazon en Google verantwoordelijkheid nemen, zullen de belastingen in toom houden voor wat naar schatting de sterke stijging van hun ontwikkelingen en betrokkenheid in het buitenland zal zijn. Rishi Sunak, de minister van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, heeft gezegd dat we ons in de economische crisis van de pandemie bevinden, bedrijven moeten hun gewicht vasthouden en bijdragen aan de hervorming van de wereldeconomie. De hervormde belastingheffing is een stap voorwaarts om dat te bereiken. Wereldwijde technologiebedrijven zoals Amazon en Apple hebben de aandeelhoudersprijzen voor elk kwartaal enorm verhoogd na de grote daling vorig jaar, waardoor technologie een van de meest duurzame sectoren is om belastingen van te innen. Natuurlijk zijn niet iedereen het met dergelijke opmerkingen eens, aangezien fiscale mazen al lang tot het verleden behoren.

De overeengekomen deal zal tijdens de G20-bijeenkomst die in juli plaatsvindt een enorme druk uitoefenen op andere landen. Het hebben van een basis van overeenstemming van de partijen van de G7 maakt het zeer waarschijnlijk dat andere landen tot een overeenkomst zullen komen, met landen als Australië, Brazilië, China, Mexico enz. die aanwezig zullen zijn. Landen met een lager belastingparadijs, zoals Ierland, verwachten lagere tarieven met een minimum van 12.5%, terwijl andere mogelijk hoger zijn. De verwachting was dat het belastingtarief van 15 procent hoger zou zijn op het niveau van ten minste 21%, en landen die het hiermee eens zijn, zijn van mening dat een basisniveau van 15% moet worden vastgesteld met mogelijkheden voor ambitieuzere tarieven, afhankelijk van de bestemming en de regio die multinationale bedrijven opereren en betalen belastingen van.

Dit artikel bevat gesponsorde links.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending