Verbind je met ons

Oekraïne

Oekraïense kinderen zijn door Rusland gestolen, samen moeten we ze terugkrijgen

DELEN:

gepubliceerd

on

schrijft Andriy Kostin, procureur-generaal van Oekraïne.

Marteling, deportatie, dood – dit is slechts een momentopname van de verschrikkingen waarmee kinderen in bezette delen van Oekraïne worden geconfronteerd.

De wereld ziet de militaire operaties en de voortdurende bombardementen, ze zien de toespraken en de beloften van hulp. Maar Oekraïne vecht ook aan een ander front dat de loopgravenlijn overstijgt die elke dag verschuift. Het is de strijd om onze kinderen thuis te brengen.

Sinds Rusland in februari 2022 Oekraïne illegaal binnenviel, zijn ruim 19,500 kinderen weggerukt uit hun families en hun thuisland. Hun identiteit en nationaliteit zijn veranderd voordat ze ter adoptie in Rusland werden aangeboden. Rusland probeert de Oekraïners van onze identiteit uit te wissen, iets waarvan de internationale gemeenschap beloofde dat het na 1945 niet meer zou gebeuren.

Sommige van deze kinderen raakten gewond of raakten wees bij Russische bombardementen op Oekraïense steden en dorpen. Sommigen raakten dakloos nadat hun families waren gearresteerd. Helaas zijn kinderen de hele oorlog in het vizier van Russische wapens geweest, met een groeiende Oekraïense schatting dat 522 kinderen zijn gedood, meer dan 1216 gewond zijn geraakt en dat 2198 vermiste kinderen nog steeds vermist zijn als gevolg van de Russische invasie.

Rusland probeert opzettelijk elke band die deze kinderen hebben met Oekraïne, hun familieleden en hun dierbaren te verbreken. De massale ontvoering en illegale verplaatsing van kinderen, die hun gevoel van wie ze zijn wegnemen, is enorm schadelijk voor onze natie.

advertentie

De Russische strategie om Oekraïne van onze toekomst te beroven is georganiseerd, met voorbedachten rade en systematisch geweest. De uitzonderlijke omvang en duur van het Russische plan om Oekraïense kinderen op te nemen, verlegt de grens van menselijkheid en verdorvenheid die de wereld al tientallen jaren niet meer heeft gezien, en wordt volgens de Conventie van Genève beschouwd als een daad van genocide.

Maar Rusland ziet dit niet zo: zij kondigen trots de overbrenging van kinderen uit Oekraïne aan en pronken ermee als 'humanitaire hulp' aan Oekraïense gezinnen. Laat ik duidelijk zijn: de ontvoering van kinderen is een van de meest schandalige internationale misdaden, en als dit gebeurt met de bedoeling de toekomst van een land af te pakken, wordt deze toch al gruwelijke misdaad alleen maar groter.

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen president Vladimir Poetin en Maria Lvova-Belova, de presidentiële commissaris voor de rechten van het kind, wegens de oorlogsmisdaad van de onwettige deportatie van Oekraïense kinderen, en mijn kantoor blijft het ICC assisteren bij de jacht want er zal nog meer criminaliteit in deze gruwelijke misdaden plaatsvinden.

Rusland heeft het voor zijn eigen staat ook gemakkelijker gemaakt om deze ontvoeringen te verwerken. Op 4 januari 2024 vereenvoudigde Decreet nr. 11 de procedure voor de verwerking van Oekraïense kinderen tot Russische staatsburgers door het mogelijk te maken dat aanvragen voor staatsburgerschap konden worden ingediend door de Russische voogden van deze kinderen of door de hoofden van Russische organisaties. Van kinderen onder de 14 jaar wordt niet om hun toestemming voor adoptie gevraagd en er wordt niet goed gecontroleerd of het kind geen familie heeft in Oekraïne.

Deze kinderen worden gedwongen hun staatsburgerschap te veranderen en een Russische 'heropvoeding' te ondergaan, waardoor het identificeren en vinden van deze kinderen des te moeilijker wordt. We moeten een internationaal mechanisme opzetten voor de veilige terugkeer van kinderen naar Oekraïne en Rusland dwingen deze barbaarse daden te stoppen.

De menselijke prijs van dit conflict dat Rusland heeft veroorzaakt, kan niet genoeg worden benadrukt. Tegen deze grimmige achtergrond komt de Vredesformule van president Zelenski naar voren als een baken van hoop dat het Oekraïense volk en de rechtsstaat centraal stelt.

Aan alle oorlogen komt een einde, en dat geldt ook voor de Russische oorlog tegen het Oekraïense volk. De vredesformule in 10 stappen blijft de enige manier om een ​​rechtvaardige en langdurige vrede in Oekraïne te herstellen. Het gaat over internationale veiligheid, veiligheid en rechtvaardigheid en is gebaseerd op de belangrijkste beginselen van het internationaal recht en het VN-Handvest. De implementatie van de Vredesformule betekent het herstel van respect voor deze beide fundamentele regels van de wereldorde.

De vierde pijler van de Vredesformule is het terugbrengen van alle gedeporteerde, gevangengenomen en illegaal gevangengezette Oekraïners, inclusief onze gestolen kinderen. Naast een militaire overwinning blijft dit de hoogste prioriteit van president Zelenski. Hij is, net als iedere Oekraïner, vastbesloten de agressor te verslaan, ons land van indringers te bevrijden en ons volk terug te brengen.

De Internationale Coalitie voor de Terugkeer van Oekraïense Kinderen is opgericht als platform voor het coördineren van de inspanningen van Oekraïne en onze partnerstaten, en wij waarderen de steun die Oekraïne tot nu toe in dit streven heeft ontvangen.

Op 13 juni zal ik het belang van deze kwestie in Brussel kunnen benadrukken, om het bewustzijn te vergroten van de verwoestende impact die dit heeft gehad op zoveel gezinnen in Oekraïne. Op een speciale conferentie “Breng kinderen terug: een voorwaarde voor een rechtvaardige vrede in Oekraïne”, georganiseerd om ambtenaren in Brussel samen te brengen, zullen we luisteren naar de getuigenissen van gestolen kinderen en de basis leggen voor discussie over hoe we ervoor kunnen zorgen dat alle kinderen terugkeren naar hun families. Het is van cruciaal belang dat alle EU-lidstaten de kwestie beter begrijpen en collectieve actie ondernemen om deze onmenselijke criminaliteit op te lossen. Geen enkel land mag worden onderworpen aan de verschrikkingen die het Oekraïense volk ook heeft ondergaan.

Het Oekraïense streven naar vrede gaat niet alleen over het beëindigen van de oorlog, het gaat over onze toekomst. Het Oekraïense volk zal nooit degenen vergeten die naast ons stonden toen we vochten voor onze toekomst en ons hielpen onze kinderen thuis te brengen. De huidige steun die we hebben ontvangen van landen en bondgenoten over de hele wereld heeft ons de middelen gegeven om ons te helpen de strijd voor ons thuisland voort te zetten.

Elke mogelijke hefboom moet worden ingezet om ervoor te zorgen dat het regime van Poetin internationaal aansprakelijk wordt gesteld, en wij verzekeren de veilige terugkeer van ieder kind naar zijn thuisland. Onthoud voor wie we vechten en wat ons einddoel is; het voortbestaan ​​van het Oekraïense volk.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending