Verbind je met ons

Oekraïne

Oekraïne herbouwen door middel van onderwijs

DELEN:

gepubliceerd

on

Door Salvatore Nigro, CEO van JA Europe, die samenwerkt met UNICEF om 'UPLIFT' te realiseren.

In een cruciale stap voor de wederopbouw van het door het aanhoudende conflict ontspoorde onderwijssysteem heeft Oekraïne een wetsvoorstel aangenomen dat het onderwijsbeleid van het land aanpast aan de EU-normen. Deze wet is de laatste in een reeks hervormingen die Oekraïne heeft doorgevoerd om zijn instellingen en beleid beter af te stemmen op die van de EU, terwijl het land lid wil worden van de unie.

Deze aanpassing betekent dat de kwalificaties die ontheemde Oekraïners in gastlanden in heel Europa verwerven, zich rechtstreeks zullen vertalen in de onderwijs- en werkgelegenheidssystemen in Oekraïne. Daarom zullen ze, als ze ervoor kiezen terug te keren naar Oekraïne, niet op de achtergrond blijven. 

De impact van dit wetsvoorstel hangt echter af van het feit dat meer kinderen nu onderwijs kunnen volgen, aangezien dit alleen van belang zal zijn voor degenen die kwalificaties mee naar huis nemen. 

Onderwijs  Barrières – Taal en onzekerheid 
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn ruim zes miljoen Oekraïners het land ontvlucht, waarvan bijna twee miljoen kinderen. Ondanks inspanningen van docenten en overheden, ongeveer 40% van de Oekraïense studenten wordt geconfronteerd met verstoring van hun onderwijs, omdat ze moeite hebben om te integreren in de nieuwe samenlevingen van hun gastland.

Volgens een onderzoek van de OESO, en onze eigen ervaring tijdens onze activiteiten in gastlanden met jonge Oekraïense vluchtelingen, was taal de meest gemelde barrière voor onderwijs waarmee kinderen te maken kregen. Veel kinderen en hun gezinnen spreken de taal van hun gastland niet. Dit verhindert dat ze de inschrijvingsprocessen en cursussen begrijpen en essentiële verbindingen met collega's vormen. 

advertentie

Door ons werk met UPLIFT hebben we gezien hoe vluchtelingen zich voortdurend verplaatsen, en deze onzekerheid en het gebrek aan continuïteit is een ander groot obstakel dat langdurige onderwijsverplichtingen afschrikt. We hebben gezien hoe jongeren minder snel deelnemen aan het onderwijs in gastlanden als ze denken dat ze binnenkort zullen vertrekken om naar huis terug te keren of naar een ander land te gaan. 

Barrières overwinnen 

Om deze barrières te overwinnen, moeten we ontheemde Oekraïense studenten uitrusten met de instrumenten en middelen om toegang te krijgen tot de economie, te gedijen en uiteindelijk bij te dragen aan de economie.

Daarom is het van cruciaal belang ervoor te zorgen dat educatieve programma's zowel persoonlijk als online beschikbaar zijn. Elk kind leert anders en in de gastlanden ontdekten we dat er tussen de landen verschillen bestonden als het ging om persoonlijke inschrijving. 

Daarom hebben we prioriteit gegeven aan het online beschikbaar maken van onze inhoud en het creëren van een digitaal netwerk voor studenten. We hebben ook nauw samengewerkt met buitenschoolse organisaties om degenen te ondersteunen die het moeilijk vonden om naar lokale scholen te gaan. 

En voor de ontheemde kinderen die persoonlijk willen leren, bieden we ook persoonlijke innovatiekampen en persoonlijke programma's aan.

Naast flexibiliteit in de soorten onderwijs die worden aangeboden, is het ook van cruciaal belang dat alle basisniveaus op het gebied van taal worden bestreken. Door cursussen aan te bieden in zowel het Oekraïens als de talen van hun gastland, pakken deze programma's ook de aanzienlijke taalbarrières aan die veel Oekraïense vluchtelingen ervan weerhouden toegang te krijgen tot traditioneel onderwijs.

Naast de kernacademici bieden allesomvattende programma's zoals 'UPLIFT' cruciale aanvullende ondersteuning op het gebied van digitale vaardigheden, loopbaanontwikkeling en geestelijke gezondheid, waardoor studenten holistisch worden voorbereid op de weg die voor hen ligt en ervoor wordt gezorgd dat jonge Oekraïners zich eigenaar voelen van hun toekomst. 

Beleidsmakers, autoriteiten en de particuliere sector moeten de uitbreiding van online en flexibele onderwijsmogelijkheden blijven ondersteunen. Deze modaliteiten overwinnen niet alleen geografische en logistieke barrières, maar bieden ook de continuïteit en autonomie die ontheemde studenten nodig hebben. Door te investeren in zowel formeel als aanvullend digitaal leren kunnen we Oekraïense vluchtelingen in staat stellen hun onderwijs te volgen waar en wanneer ze maar kunnen.

Uitkijken naar 

Hoewel we het verwelkomen dat de Oekraïense regering eraan werkt om haar onderwijssysteem op één lijn te brengen met de EU-normen, duurt de oorlog voort. Sinds februari 2024 zijn er wereldwijd 6.5 miljoen Oekraïense vluchtelingen, en het is van cruciaal belang dat we initiatieven hebben die deze ontheemden in hun gastland en online ondersteunen. 

Er is voortdurende steun nodig om ervoor te zorgen dat ontheemde jongeren kwalificaties verwerven die thuis worden erkend en daardoor in staat worden gesteld zich aan te sluiten bij de beroepsbevolking en bij te dragen aan de wederopbouwinspanningen van het land. We moeten ervoor zorgen dat Oekraïense kinderen over de instrumenten en middelen beschikken die ze nodig hebben om te blijven leren, groeien en zich voor te bereiden op de weg die voor ons ligt – waar hun reis hen ook naartoe brengt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending