Verbind je met ons

Europese Commissie

De Commissie betaalt nog eens 1.5 miljard euro aan steun aan Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

De Commissie heeft vandaag 1.5 miljard euro betaald in het kader van de Macrofinanciële bijstand + pakket voor Oekraïne, ter waarde van maximaal € 18 miljard. Met dit instrument wil de EU Oekraïne helpen zijn onmiddellijke financieringsbehoeften te dekken, met stabiele, voorspelbare en omvangrijke financiële steun in 2023. Met de betaling van vandaag heeft Oekraïne dit jaar tot dusver 13.5 miljard euro ontvangen in het kader van Macrofinanciële Bijstand +.

Deze steun zal Oekraïne hierbij helpen doorgaan met het betalen van lonen en pensioenen, en het draaiende houden van essentiële openbare diensten, zoals ziekenhuizen, scholen en huisvesting voor verplaatste mensen. Het zal Oekraïne ook de kans geven zorgen voor macro-economische stabiliteit en herstellen van kritieke infrastructuur vernietigd door Rusland in zijn agressieoorlog, zoals energie-infrastructuur, watersystemen, transportnetwerken, wegen en bruggen.

De betaling van vandaag komt nadat de Commissie dat op 25 juli heeft vastgesteld Oekraïne bleef maken bevredigende voortgang geboekt bij de uitvoering van de overeengekomen beleidsvoorwaarden en voldaan aan de rapportageverplichtingen, die tot doel hebben een transparant en efficiënt gebruik van de fondsen te garanderen. Oekraïne heeft met name belangrijke vooruitgang geboekt de financiële stabiliteit te vergroten, de rechtsstaat te versterken, het gassysteem te verbeteren en de energie-efficiëntie aan te moedigen enbevorderen van een beter ondernemingsklimaat.

President Ursula von der Leyen zei: “Dit jaar hebben we 13.5 miljard euro betaald om Oekraïne te helpen ziekenhuizen, scholen en andere diensten draaiende te houden. Maand na maand helpt onze voortdurende steun Oekraïne ook bij het betalen van lonen en pensioenen. Deze snelle en flexibele hulp is afgestemd op de behoeften van het land en bevordert ook transformerende hervormingen in Oekraïne. Onze inzet om Oekraïne bij te staan ​​is onwankelbaar en we zullen onze bijdrage blijven leveren aan de wederopbouw van een modern en welvarend land.”

Over het geheel genomen bedraagt ​​de steun aan Oekraïne en de Oekraïners sinds het begin van de oorlog ongeveer € 81bn. Dit omvat financiële, humanitaire, noodbegrotings- en militaire steun aan Oekraïne van de EU, de lidstaten en de Europese financiële instellingen, evenals middelen die beschikbaar worden gesteld om lidstaten te helpen voorzien in de behoeften van Oekraïners die de oorlog ontvluchten. Meer informatie is beschikbaar in deze factsheet.

Op 20 juni heeft de Commissie voorgestelde een speciale faciliteit op te zetten die samenhangende, voorspelbare en flexibele steun aan Oekraïne biedt voor de periode 2024-2027, voor een totaalbedrag van maximaal 50 miljard euro.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending